LIFESTYLE

Piata de celule stem din Romania valoreaza 10 mil. euro. Cate mame sunt de acord cu recoltarea

05 iunie 2013, ora 15:05, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
celule-stem-mare.jpg
Piata de celule stem din Romania este una tanara si atractiva pentru ai multi jucatori din tara sau strainatate. Astfel, aceasta valoreaza in prezent aproximativ 10 milioane de euro, fiind in continua crestere, potrivit datelor Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Anual, 7% din femeile insarcinate din Romania aleg sa recolteze celule stem la nastere (din cordonul ombilizal, prin intermediul unei banci private, n.r.). Aceasta pondere ne situeaza in media tarilor din regiune. Statele unde procentajul este mai ridicat sunt Portugalia, Spania si Slovacia, iar cele cu unul mai scazut sunt Germania, Polonia si Austria”, a declarat Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.

Acesta a precizat ca in Germania procentul este de 2,5-3%, in timp ce in Portugalia este de 15%.

De ce este in Romania procentul mai mare fata de Germania? Panu a explicat ca n Germania procentul este mai mic in ceea ce priveste numarul femeilor care apeleaza la o banca privata de celule stem deoarece in aceasta tara exista un sistem dublu care functioneaza foarte bine – banci publice (de stat) si banci private. Sistemul public este foarte bine pus la punct. Acestea lucreaza foarte bine impreuna si nu se exclud.Tudor Panu a mentionat ca doreste ca si in Romania sa se dezvolte mai mult un astfel de sistem dublu in ceea ce priveste recoltarea celulelor stem de la nou nascuti.

17 jucatori

Dorin Parciog, cofondator al ARBACS a precizat ca pe aceasta piata sunt in total aproximativ 17 jucatori, dintre care 6 sunt banci autorizate prin Ordin de Ministru si restul sunt operatori care reprezinta banci din Europa, adca sunt companii romanesti care doar intermediaza - recolteaza sangele in Romania si il exporta la banca din strainatate pe care o reprezinta.

Conform acestuia, anual se fac in Romania circa 14.000 de recoltari de celule stem din cordonul ombilical, reprezentand 7% din totalul nasterilor de circa 200.000 anual.

El se asteapta ca aceasta piata sa isi continue trendul crescator.

Dorin Parciog a subliniat ca evolutia pietei nu poate fi decat pozitiva, deoarece piata se va maturiza, iar premisele din Europa duc catre o evolutie crescatoare, in conditiile in care Parlamentul European sustine cresterea recoltarilor de celule stem.

Cod de etica

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a lansat miercuri Codul de etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor de celule stem, membre ale organizatiei, si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.

Codul ARBACS de etica profesionala reglementeaza promovarea si furnizarea serviciilor de transport, procesare si stocare de celule stem catre profesionistii din domeniul sanitar, publicul larg, viitorii parinti si familiile acestora, au spus membrii Asociatiei.

In ultimul an, piata locala a celulelor stem s-a mai maturizat din punct de vedere al clientilor, acestia fiind mult mai informati in prezent, decat erau in trecut. Avand in vedere aceasta evolutie, noi consideram imperios necesara dezvoltarea intr-un ritm si mai accelerat a eticii profesionale, cu care bancile membre isi intampina clientii”, declara Tudor Panu.

El a adaugat ca piata de celule stem din Romania se ridica in prezent la aproximativ 10 milioane de euro.

Conform membrilor ARBACS, acest Cod de etica vine ca urmare a faptului ca au fost situatii in care companiile de recoltare de celule stem le faceau potentialilor clienti promisiuni desarte.

Printre aceste promisiuni nefondate se numara de la vindecarea unor boli si pana la faptul ca daca recolteaza celule de la al doilea copil poate fi tratat primul care suferea de leucemie, a spus Bogdan Ivanescu, cofondator ARBACS, adaugand ca intre frati exista o compatibilitate de pana la 50%, deci nu reprezinta siguranta ca primul copil poate fi salvat.

Conform fondatorilor ARBACS, acestia pot semnala autoritatilor competente situatii neetice din domeniu pentru a putea fi luate masurile necesare.

In caz de abateri, noi nu putem ridica licenta unei banci de celule sem, insa putem lua legatura cu autoritatile si sa le prezentam situatia, cu dovezi”, au spus oficialii ARBACS.

Codul de etica lansat se sprijina pe Codul de Conduita in comunicare comerciala responsabil al Asociatiei Europene a Bancilor Familiale de Celule Stem.

Familiile care vor sa recolteze celule stem la nastere trebuie sa fie informate corect. Nu vrem sa promovam activitatea noastra pe promisiuni desarte”, a spus presedintele Asociatiei.

Dorin Parciog a spus ca pana in 2011 s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu celule stem recoltate la nastere, la nivel mondial.

Potrivit acestuia, la inceputul anului a fost efectuat transplantul de celule stem cu numarul 1 milion, vorbind de toate tipurile de transplant cu celule stem, inclusiv medular.

Preturile pe piata locala pentru o recoltare de celule stem variaza, in functie de schemele prezentate de firme, intre 700 si 1.100 euro. Dupa caz, serviciile care sunt oferite, in schimbul unei sume de bani, cuprind: recoltare, transport, testare, procesare si crioprezervare, precum si alte servicii conexe.

ARBACS a primit recent un semnal incurajator din partea Parlamentului European, cand a fost adoptata rezolutia privind recoltarea si donarea voluntara a celulelor stem si tesuturilor, cu 54 de voturi favorabile, 4 impotriva si doar 2 abtineri. Actul prezentat in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles include prevederi imbucuratoare, care vizeaza armonizarea activitatilor dintre bancile de celule stem familiale si cele publice, precum si cresterea masiva a numarului de recoltari la nastere.

Celulele stem din sangele placentar se pot utiliza pentru tratarea a peste 70 de boli. Cercetarile recente au indicat un vast potential de utilizare a celulelor stem din sangele placentar in domeniul medicinei regenerative, fiind posibil ca in viitor sa se extinda lista bolilor tratabile. Grefa de sange placentar poate fi stocata in conditii de criogenie pentru a fi folosita pe viitor de catre donator, un membru al familiei, sau un alt beneficiar (daca este compatibila, n.r.).

Membrii ARBACS sunt entitati care actioneaza in domeniul bancarii de celule stem. Acestea reprezinta institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si respecta toate normele legale in vigoare. ARBACS incurajeaza competitia intre bancile private de celule stem.

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem Sure, care reprezinta circa 70% din piata. Asociatia este deschisa pentru a include si alti membri.

In desfasurarea activitatii sale, ARBACS colaboreaza cu autoritatile competente in domeniu (Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala de Transplant, Registrul Public al Donatorilor Onorifici de Celule Stem, etc.), precum cu alti parteneri de dialog (organizatii medicale, civice, umanitare, media).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 01:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter