Au cheltuit zeci de milioane de euro pe campanii de publicitate, sponsorizari, lobby si actiuni umanitare, insa cand a fost nevoie de sange rece si management de criza in relatii publice, au facut greseli pe banda rulanta.
Sefii de la Gabriel Resources au dat, in ultimele zile, un adevarat recital de gafe. Sa vedem care sunt cele mai importante si cum au influentat ele perceptia publica asupra proiectului de la Rosia Montana.
1. Luati prin surprindere de mitingurile anti-proiect
Canadienii si PR-istii lor romani au fost luati pe nepregatite de manifestarile de nemultumire organizate in Capitala si in alte orase din tara si strainatate. Nu au avut, practic, nicio reactie. In loc sa vina cu o campanie de presa targetata, au preferat politica strutului, iar efectele s-au vazut imediat.
Partenerii traditionali de promovare (televiziunile) au preferat sa evite sa relateze despre proteste, fapt care a amplificat si mai mult nemultumirea societatii civile.
Nu am vazut niciun mesaj conciliant, nicio declaratie care sa invite la dialog etc.
2. Contra-manifestatia, o poveste cusuta cu ata alba
In loc sa incerce sa calmeze spiritele, sa iasa in fata cu mesaje pozitive legate de exploatarea aurului in special pe Internet, locul de unde au fost racolati foarte usor multi dintre manifestanti, cei de la Rosia Montana au preferat sa raspunda cu aceeasi moneda – dovada contra-manifestatiile din Rosia Montana.
Protestul nu a convins, una dintre marile gafe fiind “deghizarea” minerilor cu echipamente nou-noute si casti de protectie albe, scoase din cutie.
Sa vezi niste mineri proaspat barbieriti, imbracati frumos, nu a convins, iar mesajul si-a pierdut din importanta si relevanta. In plus, si mai penibil, protestul are loc in mina Catalina Monulesti, pe care RMGC a reconditionat-o pentru a putea fi vizitata de turisti. Practic, se protesteaza cu torte si lanterne intr-un muzeu dotat cu electricitate.
3. Episodul Sanda Lungu, o gafa de proportii
DailyBusiness Video: Sanda Lungu
Unul dintre episoadele care a starnit si mai mult antipatie este cel al Sandei Lungu, sarmana femeie din reclamele companiei Rosia Montana Gold Corporation care ne povestea cum a fost nevoita sa croseteze sosete si sa faca prajituri pentru ca nu are un loc de munca. Un clip aparut pe Internet i-a distrus insa toata credibilitatea si a amplificat reactiile negative la adresa RMGC.
DailyBusiness Video: Cele cinci gafe de PR facute de Rosia Montana Gold Corporation! Cum sa (nu) iti faci lobby in Romania
Interesant este ca in aceste zile, femeia a putut fi vazuta printre manifestantii de la Rosia Montana si chiar a dat interviuri si a tinut discursuri in fata grevistilor.
4. Un lobby la limita ridicolului
Canadienii care investesc la Rosia Montana au reusit, in ultimii ani, sa isi construiasca un mecanism de lobby foarte bun, dovada ca aprobarile pentru proiectul de exploatare a aurului au curs fara prea mari probleme, iar proiectul de lege ce da unda verde a trecut inclusiv de Guvern.
Evenimentele din ultimele zile au aratat insa ca politica de lobby nu a reusit sa penetreze tot mediul politic, astfel ca multi dintre politicienii importanti au venit cu declaratii negative la adresa proiectului.
Pana si suporterii RMGC, Victor Ponta si Traian Basescu, au inceput sa sovaie, fiind pusi intr-o postura incomoda. Presedintele a preferat sa se retraga din prim-plan in timp ce premierul Ponta s-a trezit ca una sustine ca premier si alta ca deputat.
Mai mult chiar, in absenta unei strategii bine gandite de lobby si PR, Ponta a devenit tinta numarul unu a contestatarilor, iar efectele s-au vazut imediat.
Incapabil sa trateze cu tact evolutia evenimentelor, Ponta s-a trezit declarand ca proiectul va fi anulat, desi a spus ca l-ar vrea pus in practica.
5. Joaca de-a procesul dauneaza grav investitiei
Poate cea mai mare gafa facuta de investitori a fost sa ameninte Romania cu justitia daca nu va aproba proiectul. Gandita initial ca o metoda de presiune, aceasta s-a intors ca un bumerang impotriva RMGC.
Dupa ce au amenintat ca vor cere 4 miliarde de dolari statului roman, seful de la Gabriel Resources si-a schimbat declaratiile peste noapte, realizand ca acest tip de presiune va amplifica perceptia negativa a romanilor fata de acest proiect. “Nu ne vindem tara” a revenit in atentia publica.
Mai mult, amenintarea cu justitia si erijarea Gabriel Resources in purtatorul de cuvant ai investitorilor straini a starnit rumoare in randul lobby-stilor marilor corporatii americane prezente in Romania.
Americanii, cu greu convinsi sa sustina investitia canadiana in Romania, au realizat ca scandalul de la Rosia Montana ar putea avea un efect negativ asupra relatiilor cu partea romana si imaginii SUA in Romania.
Nu este exclus ca mesajul razboinic al Gabriel Resources sa fi condus la retragerea lobby-ului extern pentru acest proiect.
Si tot la capitolul justitie – amenintarea Gabriel Resources a starnit multe ironii in conditiile in care Rosia Montana a mai avut un proces cu statul roman pe care l-a pierdut fara drept de apel. Iar despagubirile cerute atunci pentru tergiversarea acordarii licentei erau de cateva sute de ori mai mici decat suma astronomica ceruta acum.
Citeste si
Ponta, agentul RMGC? Pentru cine joaca premierul in razboiul aurului cu cianuri
Documentarul devenit viral: Ce au facut actionarii de la Rosia Montana in Peru (Video)
Radiografia fenomenului Rosia Montana in media: Minimalism si eticheta hipsterului
Sau e ca si cu reclamele la TV? Nu scriem numele "specialistilor" ca poate nu mai primim apoi nimica de la aia ...
Trebuie neaparat respinsa exploatarea asta care promite 500 locuri de munca si distrugerea altor zeci de mii din zone adiacente. Si jaful pe fata niste procente modice pentru distrugerea patrimoniului si epuizareea definitiva a zacamintului.
N mai zic ca asociatii rgmc mai sunt si cercetati penal de justitie in elvetia .