MEDIA & MARKETING

Cum sa-ti motivezi fara bani angajatii

27 martie 2009, ora 14:39, autor(i): Andra Gheorghe   | 8 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pr-mediu.jpg
Cum pot reusi companiile sa-si tina angajatii aproape de valorile organizatiei, la un nivel maxim de eficienta, cand instabilitatea este crescuta, iar bugetele pentru comunicare si resurse umane, ca si inexistente?
"Nu trebuie ignorat faptul ca angajatii, in calitatea lor de indivizi, sunt emotionali, sunt preocupati in primul rand de ei, apoi de companie. Un mediu instabil creste rezistenta la schimbare. Mai mult decat oricand, avem nevoie de angajati motivati", a declarat Ruxandra Voda, corporate affaires manager in cadrul operatorului telecom Cosmote, in cadrul evenimentului PR Forum organizat de Evensys joi la Bucuresti.

Chiar daca bugetele de HR si de PR ar disparea complet, exista o serie de actiuni, necostisitoare, care pot fi implementate la nivel de orice companie pentru motivarea si recompensarea personalului.

"Intranetul este un instrument foarte important si eficace in aceasta perioada. El trebuie actualizat constant, si poate fi imbogatit si cu informatii nu neaparat din companie, ci si cu noutati, articole privind contextul actual. Newsletterele sunt la fel de importante in comunicarea cu angajatii", a exemplificat Voda.Printre tacticile amintite de aceasta se numara si intalnirile periodice de informare, organizate pe divizii sau departamente, cu intrebari si raspunsuri deschise.

"A ascunde o problema sub pres nu inseamna ca oamenii nu o stiu si nu isi pun intrebari", a comentat Voda.

Daca nivelul de insecuritate a angajatilor este ridicat, trebuie marita frecventa intalnirilor cu top managementul, care sa raspunda direct intrebarilor.

Chiar daca este criza si pentru eficientizarea costurilor companiile au taiat sau au renuntat la bugetele de HR, nemaiorganizand iesiri ample, petreceri sau teambuidinguri, intalnirile in afara biroului nu trebuie sa dispara.

"Bani pentru o iesire intre colegi, la o bere, are toata lumea. E suficient un om de la PR sau de la HR care sa mobilizeze echipa", a explicat Ruxandra Voda.

Lipsa fondurilor conduce inclusiv la eliminarea bonusurilor financiare ale angajatilor. Insa performanta poate fi recompensata si altfel.

"Chiar daca nu primeste un bonus in bani, angajatului performant trebuie sa i se recunoasca munca. Performantele lui pot fi comunicate intregii echipe, de exemplu postand un material pe homepage-ul intranetului", a spus reprezentantul Cosmote.

Un alt factor puternic motivational este pastrarea petrecerii de Craciun, cu oricat de putini bani.

"Craciunul este un moment special, in care esti alaturi de familie, de prieteni, de colegi. Este un moment care apropie. Oricat de putini bani ai avea, acest eveniment trebuie pastrat", considera Voda.

Potrivit acesteia, cel mai important lucru pentru ca actiunile sa aiba efect, este aplicarea lor constanta, nu sporadica.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
claude a spus:
28/03/2009 06:21
nu stiu ce varsta are doamna, dar mutand "gazeta de perete" sau "panoul fruntasilor in intrecerea socialista" pe internet/intranet va avea productivitate angajatilor din era comunista.
ce vad ca nu intelege nici dansa, nu angajatii sunt problema reala in perioada de criza, si nu numai, ci managerii. iar in Romania ne lipsesc managerii adevaratii si managerii-lideri, dar asta e o alta poveste.
 
DANIELA a spus:
28/03/2009 08:09
Craciunul este un moment special, in care esti alaturi de familie, de prieteni, de colegi. Este un moment care apropie. Oricat de putini bani ai avea, acest eveniment trebuie pastrat".
da de acord dar cu o mica intrebare ... Daca ai familie si copii ce faci? stai cu familia?sau te duci la nu stiu ce timpenie de chef de craciun organizat de companie (sute de kilometri)..... stiind ca seful hr are nu stiu ce pitici pe creier .... mai face si el un ban din cazarea noastra .... banii de craciun !!!
 
ioba a spus:
28/03/2009 16:07
Astia sunt rupti de realitate. Traiesc in alta lume. Asa se intimpla cind MBA a ajuns sa fie cumparat pe bani. Nu este vina lor ci a celor care se preteaza la asa ceva. Bani contra diplome.

Te apuca risul cind ii vezi pe astia cu MBA-ul lor cum se comporta intre ei. Si ce mesaje mobilizatoare trimit pe intranet in care isi fac unul altuia apologia.

Saraca tara. Ah, ce CAP-uri as face eu!
 
surdu a spus:
28/03/2009 21:46
Performanta e de ambele parti , daca firma nu $performeaza$ nu are nici o sansa sa atraga angajatii. E posibil ca firmele care promoveaza astfel de actiuni nesustinute de bonus-uri sa ramana fara forta de munca performanta, pentru ca oamenii vad ca nu mai sunt $resurse$ si vor pleca acolo unde sunt.
 
guta a spus:
29/03/2009 12:57
yhaaaaa!...s-a inventat roata!
 
Pagini: 12
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter