- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Jurnalisti, actori si analisti protesteaza impotriva deciziei de plata a TVA pentru drepturile de autor

24 Jun, 10:47 • Redactia DailyBusiness
Mircea Badea, Cornel Nistorescu, Mihai Gadea sau Maia Morgenstern se numara printre cei care s-au alaturat grupului de protest impotriva deciziei Agentiei Natioanele de Administrare Fiscala (ANAF), care prevede incasarea TVA de la persoane fizice, se arata intr-un comunicat de presa.
Jurnalisti, actori si analisti protesteaza impotriva deciziei de plata a TVA pentru drepturile de autor

„Ne-am asociat pentru a semnala abuzul grav pe care il face ANAF in materia drepturilor de autor. Acest abuz afecteaza sute de scriitori, artisti, arhitecti, jurnalisti, precum si reprezentanti ai altor categorii socioprofesionale care au obtinut venituri in schimbul activitatii lor de creatie”, se arata in comunicatul privind apararea drepturilor de autor.

Printre semnatari se mai numara si analistul economic Ilie Serbanescu, regizorul Dan Chisu, jurnalistii Sorin Rosca Stanescu,  Dana Grecu, Oana Stancu si actorii Radu Beligan, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Dorel Visan si Maia Morgenstern.

Acestia se opun deciziei ANAF care cere ca pentru veniturile obtinute din drepturi de autor sa se plateasca TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalitatile aferente.

„Aceste penalitati depasesc cu mult debitul, ajungandu-se asfel la sume colosale, care au inceput deja sa fie oferite opiniei publice intr-o campanie menita sa ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase”, potrivit aceleiasi surse.

Membrii grupului sustin ca in realitate, niciunul dintre ei nu a facturat si nu a incasat TVA de la beneficiarii „operelor” si, ca atare, statul nu au cum sa fi prejudiciat statul iar „noi nu aveam cum sa ne insusim vreun venit necuvenit. Dovada ca, in fiecare an, in urma analizei declaratiilor de venit, Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmeaza sa le platim, noi le-am platit si am obtinut in scris descarcarea de la Fisc. Daca urma sa fim supusi si altor taxe, Fiscul avea obligatia sa ne incunostinteze”.

Mai mult, acestia sustin ca demersul ANAF este ilegal, intrucat contravine dreptului comunitar european si jurisprudentei CEDO, potrivit carora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuala de catre autor angajatorului sau nu este un contract de prestari de servicii, ci un contract de realizare a operei.