MEDIA & MARKETING

Medic de la Spitalul 9: Stirile TV le provoaca din ce in ce mai multe cosmaruri copiilor

11 iunie 2013, ora 12:10 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tele.jpg
Copiii si adolescentii sunt deosebit de vulnerabili la mesajele transmise prin intermediul televiziunii, care influenteaza perceptiile si comportamentele lor, a declarat medicul psihiatru Carmen Trutescu de la Spitalul de Psihiatrie ''Al. Obregia".

In opinia acesteia, multi copii de varste mici nu pot face diferente intre ceea ce vad si ce este real.

''O serie de cercetari au aratat ca vizionarea tv are efect traumatizant asupra dezvoltarii cerebrale normale, efect prezent chiar si in cazul programelor informative (de stiri) care pot sa conduca la cresterea frecventei cosmarurilor, in special atunci cand copiii vizioneaza singuri aceste programe. Alte doua studii, care au implicat un total de aproape 1.500 de parinti, au constatat ca mai putin de jumatate din parinti se uitau la televizor impreuna cu copiii lor'', a precizat medicul.

Ea a afirmat ca exista cercetari care ''evalueaza efectele neurovegetative aparute pe durata expunerii la programele tv.

''Mesajele emotionale transmise in cadrul acestor programe, dificil de filtrat si conceptualizat pentru cei mici, se coreleaza cu modificari ale ritmului cardiac si ale frecventei respiratorii, in timp ce activitatea electrica a creierului inregistrata la nivelului scalpului pe parcursul vizionarii este similara celei inregistrate in timpul somnului sau in conditii de hipnoza", a spus medicul.

:Asistam practic la o stare de pasivitate cerebrala. Aceasta conditie nu solicita participarea activa cerebrala si nu favorizeaza sinaptogeneza. Mentionam ca procesul de sinaptogeneza este mult mai intens la varste mici (inainte de 3 ani) scazand ca intensitate in anii urmatori. Cu alte cuvinte, varsta prescolara reprezinta o perioada in care stimularea neuro-cognitiva este urmata de cel mai amplu proces de neurodezvoltare'', a aratat Trutescu.

Folosind acest interval de varsta, copiii pot face achizitii majore, pot construi circuite neuronale cu o mai mare usurinta decat adultii, structuri esentiale pentru dezvoltarea neuro-psihica ulterioara, a explicat medicul psihiatru, scrie Agerpres.Citeste si: Sefa CNA: Copiii sunt captivi in fata televizorului, se uita ca sa scape de singuratate
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Ianuarie 2021, 02:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter