MEDIA & MARKETING

Romania TV, sanctionata de CNA in scandalul apei infestate din magazinele Lidl (Video)

04 aprilie 2012, ora 12:17   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
remote_control_1.jpg
Consiliul National al Audiovizualului a decis, in urma unei sesizari de la Lidl, sanctionarea postului Romania TV pentru difuzarea unor materiale filmate cu camera ascunsa si fara a fi insotite de un punct de vedere al retailerului german.

Decizia a fost luata in sedinta publica Consiliul National al Audiovizualului din data de 27 martie, in urma analizarii sesizarilor facute de catre Lidl, referitoare la difuzarea unui material filmat cu camera ascunsa si prezentat sub forma unui reportaj in cadrul unor emisiuni ale postului Romania TV, a anuntat miercuri compania de retail.

In cadrul grupajului informativ "Romania de la 09.00" din 28 decembrie 2011 si a emisiunii "Ultima ora", editia din data de 4 ianuarie 2012 au fost difuzate materiale filmate cu camera ascunsa, realizate intr-unul dintre magazinele Lidl, surprinzand o discutie intre reporterul Romania TV si angajatii magazinului, in legatura cu un produs din sortimentul Lidl.

In urma analizarii reportajului, membrii Consiliului National al Audiovizualului au constatat ca difuzarea imaginilor inregistrate cu camera ascunsa s-a facut fara a fi insotita si de un punct de vedere al reprezentantilor magazinului cu privire la aspectele aduse in atentia publicului, incalcandu-se astfel cadrul legal.Consiliul National al Audiovizualului a decis sanctionarea postului Romania TV cu somatie publica, pentru incalcarea prevederilor din art. 39 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Potrivit acestor prevederi, "ori de cate ori se invoca interesul public justificat pentru a difuza productii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie insotita de punctul de vedere al persoanei in cauza; in situatia in care persoana refuza sa prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze acest fapt".
DailyBusiness Video: Sanctiune CNA


Conform informatiilor de pe site-ul CNA, postul de televiziune Romania TV a tratat, in cadrul mai multor emisiuni de stiri si de dezbateri, subiectul calitatii apei plate comercializate sub marca "Saguaro", in magazinele Lidl din tara.

Potrivit raportului de monitorizare, in cadrul grupajului informativ "Romania de la 09.00" din 28 decembrie 2011 a fost difuzata o stire cu titlul: Alerta Nationala: Apa infestata; Apa infestata in 20 de judete.

Stirea a avut urmatorul continut:

Prezentatoare: Alerta la nivel national. Apa plata infestata. Mii de litri au fost retrasi de la vanzare din 20 de judete. Produsul este imbuteliat special pentru un lant de magazine din tara, iar lotul cu probleme este cel cu bidoane de 5 litri. Corespondentul RTV, Raluca Curtanu a urmarit subiectul si vine cu toate detaliile.

Corespondent RTV: Deocamdata nu avem niciun fel de reclamatie din partea populatiei, insa medicii spun ca apa infestata poate fi foarte periculoasa, poate duce la boli grave sau chiar deces. Nu stim insa despre ce microb este vorba, deoarece nici producatorul apei, nici reprezentantii lantului de magazine care distribuie aceasta apa nu au vrut sa dea detalii. Au spus doar ca toata apa infestata a fost retrasa de pe piata. Trebuie sa va mai spun ca primul caz a fost descoperit la Dorohoi, iar firma producatoare nu va pati absolut nimic, deoarece ea singura a sesizat problema si a alertat autoritatile.

In stire a fost difuzat un material filmat cu "camera ascunsa" (filmarea a avut in coltul din stanga sus simbolul filmarii cu camera ascunsa) care a surprins o discutie intre un reporter RTV si casiera magazinului in care se realiza filmarea, in legatura cu nivelul calitatii apei comercializate.

Reporter: Despre apa asta e vorba? Am inteles ca e un scandal la televizor, ca producatorul si-a retras apa. Asta e tipul de apa?
Casiera: Celalalt la 5 litri. Saguaro, dar e altfel. Deci nu e apa minerala plata. Probabil chiuveta, nu stiu ce sa va spun. Oricum nu avea acelasi gust ultimul lot. Probabil sticlele nu au fost spalate bine.
Reporter: Si ati apucat sa vindeti din ea?
Casiera: Nu stiu daca s-au vandut 10 sticle. S-au retras imediat dimineata.
Reporter: Acum cate zile s-a intamplat?
Casiera: Ieri. Ieri de dimineata.

Voce din off: Desi mii de litri de apa au fost retrasi de pe piata pentru ca sunt un pericol pentru populatie, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare sustin ca nu sunt motive de panica.

De asemenea, in prima parte a emisiunii "Ultima ora", editia difuzata in data de 4 ianuarie 2012, moderata de Catalin Striblea, a fost dezbatut "scandalul apei infestate din magazinele Lidl".

Si in aceasta emisiune a fost difuzat un alt material filmat cu camera ascunsa, realizat intr-unul din magazinele Lidl din capitala, surprinzand o discutie intre reporter si angajatii magazinului.

Reporter: Zici ca e buna?
Angajat: Eu zic ca da.
Reporter: Tu bei? Ai curaj?
Angajat: Nu am baut, Eu nu beau apa.
Reporter: Ma gandeam sa cinstim pe cineva. Sa-l punem sa bea o sticla in fata noastra sa vedem daca pateste ceva. Angajat: Se duce repede. Moare. Moare repede. Pai daca bea apa din asta?!

In urma analizarii raportului si a vizionarii inregistrarilor, membrii Consiliului au constatat ca difuzarea imaginilor inregistrate cu camera ascunsa s-a facut fara a fi insotita si de un punct de vedere al reprezentantilor supermarketului cu privire la aspectele aduse in atentia publicului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
04/04/2012 21:25
Asta e o ( alta ) modalitate prin care magazinul asta isi bate joc de cetatenii acestei tari . Magazinulk asta nu face altceva decit sa creasca PIB din germania pentru ca in mare parte produsele din rafturile lor sint nemtetsi . Eu unul nu mai vreau ca banii mei sa se duca in afara tarii nici macar sub forma cumpararii de produse straine . Ma duc si imi cumpar produse alimentare primare de la taranii romani de acasa dar banii la comerciantii astia nu ii mai dau .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Mai 2022, 06:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter