MEDIA & MARKETING

Sorin Tranca, Friends Advertising: Ce e creativitatea?

27 octombrie 2009, ora 00:05   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tranca mediu.jpg
Am scris despre tara, am scris despre economie, am scris despre vanzari, am scris despre publicitate. Mai am sa scriu despre fotbal si agricultura, ca sa-mi intregesc profilul de roman verde. Azi, insa, am sa scriu despre un lucru la care, teoretic, ma pricep - cel putin daca ma uit la trecutul meu profesional si, voila, cartea mea de vizita.
Imaginatie, fantezie, inovatie, originalitate, ingeniozitate, noutate, prospetime, geniu, nascocire, inventie, inspiratie, idei, talent, muza. Tot atatea sinonime pentru unul dintre cele mai dezbatute concepte din istoria omenirii, azi mai la moda ca niciodata: creativitatea.

Inainte de toate, exista multe cercetari si intelesuri "stiintifice" ale creativitatii. Ele sunt legate de nume precum Arthur Koestler, Eduard de Bono, Joseph Schumpeter, Jay Redfield Jamison, Jacques Hadamard, Graham Wallas, Ellis Paul Torrance, Alex Osborn, Alice Flaherty, J. P. Guilford, Genrich Altshuller, Rollo May sau Mihaly Csikszentmihalyi.

Inventatori, sociologi, matematicieni, americani, rusi, psihologi, economisti, neurobiologi, artisti, jurnalisti, psihiatri, critici de arta, manageri, publicitari - si cred ca v-ati saturat de enumerari - au incercat sa gaseasca o explicatie, sa formalizeze un proces, sa gaseasca mecanismele creativitatii.De la Evrika incoace, toata lumea incearca sa dea o explicatie si un sens gandirii creative. Priviri obiective sau nu, structurate sau nu, unghiuri de abordare specializate sau nu, toate se impotmolesc undeva. In genere, in limitele contextului.

Asa incat, iata, de la caz la caz, cum creativitatea e lupta emisferelor, e lobul frontal, e depresie, e tulburare de personalitate, e brainstorming, e necaz, e gasirea de solutii, e fericire, e idee, e drumul catre idee, e gandire laterala, e arta sau inventie, e gandire sau inspiratie... e talent, dar poate fi si invatata... samd etc scl.

Pana si desteptul Thesaurus se balbaie, oferind 15 definitii acestui substantiv. Si multe, multe sinonime. Ce putem desprinde, in final, din consultarea incrucisata a dictionarelor, ca unica definitie inteligibila si operativa, e cam atat: creativitatea e abilitatea de a crea ceva nou.

Aducerea la lumina a ceva nou.

Plecand de la aceasta definitie (mai cititi-o o data, va rog deosebit), iata mai jos un rationament cam creativ (da, una duce la urmatoarea, care duce la cealalta, care duce la cealalta...)

Aducerea la lumina a ceva nou -

deci, 1: orice gest e creativ, in masura in care nu e ceva ce era dinainte

deci, 2: inainte de creativitate e invatarea, cunoasterea (caci ce era dinainte trebuie cunoscut)

deci, 3: un om care stie mai multe, e (teoretic) mai aproape de creativitate

deci, 4: munca, descoperirea, efortul, invatarea - sunt creativitate

deci, 5. sunt mai creativi cei mai curiosi, revoltati sau nemultumiti

deci, 6: pentru umanitate, rostul creativitatii pare a fi progresul

deci, 7: creativitatea e felul in care lasam in urma o lume mai bunaAham.
Mai simplu spus, deci, creativitatea e iubire.

Articol scris de Sorin Tranca, Managing Partner, Creative Director Friends Advertising
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
mariuca macovei a spus:
29/10/2009 12:07
Sunt un pic confuza. Sunt sigura ca e ceva in neregula cu deductia asta dar nu as putea sa zic totul despre ce mi se pare a scartai. Nu pot decat sa ma gandesc ca progres se face si in numele raului si unii au fost extrem de creativi in a aduce noi tehnici de tortura si exterminare, de-a lungul glorioasei istorii a umanitatii.
cum spuneam, deductia aceasta mi se pare de genul:
P1: Creativitatea implica emotii.
P2: Iubirea implica emotii.
C: Deci creativitatea e iubire.

Ceea ce poate fi valid, dar nu neaparat adevarat. Sau invers. :) Note to myself: De recitit cursul de logica.
 
roxana a spus:
04/11/2009 11:27
Mariuca, parerea mea e ca un demers creativ are la baza un de mers logic bazat pe rationamente de diverse tipuri, dar nu este intotdeauna corect din punct de vedere logic, tocmai pentru ca de multe ori are de-a face cu emotiile.
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 24 Aprilie 2019, 13:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter