- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Vezi cum arata un trofeu de 11 mld. euro. Cupa Mondiala la fotbal, cel mai important simbol sportiv din lume, a sosit la Bucuresti (FOTO)

07 Apr, 14:36 • elena.olteanu
In sala predomina rosul si negrul, care amplifica starea de emotie a celor peste 100 de invitati. Ambasadori, oameni de afaceri, jurnalisti, oameni obisnuiti au venit pentru a vedea globul de aur, trofeul pe care cea mai buna echipa de fotbal din lume il va castiga la finalul Campionatului Mondial de Fotbal, cel mai mare eveniment sportiv din lume.
Vezi cum arata un trofeu de 11 mld. euro. Cupa Mondiala la fotbal, cel mai important simbol sportiv din lume, a sosit la Bucuresti (FOTO)

Campionatul Mondial de Fotbal se va desfasura in acest an in Africa de Sud in perioada 11 iunie-11 iulie si costa tara gazda circa 11 mld. euro. Trofeul viziteaza in aceste zile si Romania, intr-un tur mondial prin 84 de tari organizat de Coca-Cola.

Chiar daca echipa nationala a Romaniei nu va participa la acest eveniment, care se organizeaza o data la fiecare 4 ani, asta nu inseamna ca marele trofeu nu are numerosi fani si curiosi dornici sa il vada si sa-si faca o poza cu el.

Trofeul a fost acoperit pe toata durata speech-urilor, moderate de Valentin Moraru, avand ca invitati pe ambasadorul Africii de Sud in Romania, o reprezentanta a FIFA, pe Gica Popescu, ambasadorul trofeului pe teritoriul Romaniei, Miruna Raclaru, director de comunicare Coca Cola.

„Pe toata durata evenimentului vom elibera vize in Africa de Sud fara taxe”, a declarat ambasadorul Africii de Sud in Romania, Pieter Swanepoel, care a adaugat ca acest Campionat Mondial va contribui la economia locala cu 10 miliarde rand (1,02 miliarde euro). Evenimentul insa va costa tara 11 miliarde euro, bani care vor fi alocati refacerii infrastructurii, constructiei de stadioane, reabilitare cladiri, si alte lucrari.

„Au fost angajate special pentru organizarea Campionatului Mondial peste 20.000 de persoane in constructii, pe langa cei 400.000 de angajati din alte domenii”, a mai spus Swanepoel.

Pentru acest eveniment, reprezentantii Africii de Sud estimeaza un numar total de 450.000 de turisti.

Momentul mult asteptat a sosit dupa o relativ lunga asteptare. Jurnalistii pandeau cu aparatele foto indreptate catre locul unde urma sa apara intangibilul glob de aur.

Precedat de prezentarea unui dans specific sud-african, trofeul a fost dezvaluit in focuri de artificii, aplauze si zeci de blituri ale aparatelor foto.

Oamenii au facut coada pentru a ajunge mai aproape de Cupa, si pentru a i se alatura fostului fotbalist Gica Popescu, care a avut rabdarea sa sa pozeze timp de mai multe minute alaturi de toti doritorii, langa trofeu.

Bucuria de a fi prezent la acest eveniment era umbrita nu numai pentru romani, care n-au mai avut echipa nationala la un Campionat Mondial din 1998. Un reprezentant al ambasadei Marocului a marturisit cu tristete ca „nici Maroc nu participa anul acesta la Campionat”.

Cum poate fi vazut trofeul la Bucuresti

Trofeul a fost prezentat in aceasta dimineata la hotelul Radisson din Bucuresti unde a fost disponibil pana la ora 13:30.

Cupa va putea fi vazuta si maine intre orele 9 si 21 la Sala Palatului, unde Valentin Moraru, moderatorul evenimentului, spera ca printre copiii prezenti la eveniment sa se regaseasca si „viitorii capitani ai echipei nationale”. Gica Popescu si-a amintit cu nostalgie de momentul 1994, cand Romania a fost la un pas sa joace semifinala Campionatului Mondial contra Braziliei, care a si castigat trofeul. „Este o onoare imensa pentru mine sa fiu ambasador al trofeului in Romania” In privinta viitorului echipei reprezentative de fotbal, „Ianis Hagi si Nicolas Popescu vor fi viitorii capitani ai nationalei”, a zambit Popescu.

Aceasta este cea de-a doua vizita a trofeului in Romania. In iunie 2009, Ambasada Italiei, tara care a castigat ravnitul titlu in 2006, a adus trofeul in tara cu ocazia zilei nationale a statului peninsular si l-a expus pentru doar cateva ore.

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 va fi a 19-a Cupa Mondiala FIFA. Competitia este punctul culminant al unui proces de calificare ce a inceput in august 2007, s-a incheiat in toamna lui 2009, si a implicat 204 din cele 208 echipe nationale membre FIFA. Faza finala va avea 32 de echipe participante.

O Cupa din aur de 18 carate

Trofeul care rasplateste castigatoarea Campionatului Mondial de fotbal a purtat, de-a lungul timpului, doua nume: Cupa Jules Rimet, intre anii 1930-1970 si FIFA World Cup Trophy (Cupa Mondiala) din 1974 si pana astazi.

In 1970, Cupa Jules Rimet, pana atunci transmisibila, a ramas definitiv in posesia Braziliei, care in acel an a devenit campioana mondiala pentru a treia oara, fiind prima tara din lume care a reusit aceasta performanta. In prezent, cele mai galonate tari sunt Brazilia (5 reusite), Italia (4) si Germania (3).

Cupa Jules Rimet a fost furata de doua ori. Prima oara, la 20 martie 1966, cand se afla la Londra, unde urma sa aiba loc Campionatul Mondial. A fost recuperata o saptamana mai tarziu. Al doilea furt s-a produs in 1983. De atunci, vechiul trofeu nu a mai fost gasit.

Actualul trofeu este facut din aur masiv de 18 carate si reprezinta doi oameni tinand deasupra lor Pamantul. Trofeul este transmisibil, el fiind detinut pe rand de castigatoarele Campionatului Mondial in perioadele dintre doua turnee finale.