- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Adobe lanseaza o aplicatie care permite navigarea pe Internet, dar offline

25 Feb, 12:42 • Redactia DailyBusiness
Compania Adobe a lansat luni aplicatia AIR, care permite producatorilor de software sa creeze aplicatii care ofera functionalitati si experiente similare cu navigarea online, fara sa fie insa necesara o conexiune la Internet, a scris The New York Times.
Adobe lanseaza o aplicatie care permite navigarea pe Internet, dar offline

Lansarea AIR a avut loc luni, insa mai multe zeci de aplicatii au fost deja construite si lansate in perioada beta a produsului Adobe. Ca si Flash Player-ul Adobe, aplicatia AIR poate fi descarcata gratuit, compania generand venituri din vanzarea kit-urilor de dezvoltare catre programatori.

Unul dintre primii clienti ai Adobe AIR este cel mai mare portal de licitatii din lume, eBay, care a implementat eBay Desktop, un produs ce permite clientilor sa parcurga toti pasii necesari cumpararii unui produs fara a fi necesara conexiunea la Internet. In momentul in care clientul apasa butonul „buy”, comanda este retinuta, astfel incat atunci cand utilizatorul se conecteaza la Internet, ea este trimisa impreuna cu toate datele introduse anterior de utilizator.

Aplicatia construita de eBay pe baza AIR permite de asemenea vizualizarea licitatiilor in curs ale utilizatorilor, fara sa fie necesara o conexiune la Internet, a scris BBCNews.com

In prezent, Adobe AIR este disponibil pentru utilizatorii de Mac-uri si PC-uri care ruleaza sistemul de operare Windows. Oficialii Adobe au precizat ca pana la finele lui 2008 vor putea beneficia de aceasta aplicatie si utilizatorii de computere ce ruleaza sistemul open-source Linux.

„AIR va permite aplicatiilor care ruleaza in prezent doar cand esti conectat la Internet sa functioneze si offline. AIR ofera mai multa libertate, mai putina dependenta de Internet”, a declarat Andrew Shorten, platform evangelist al Adobe.

Software-ul lansat de Adobe se alatura celor deja dezvoltate de alte companii mari de Internet din lume. Astfel, Microsoft a lansat in 2006 tehnologia Silverlight, in timp ce Google a lansat in 2007 aplicatia similara cu AIR, Gears.