NEW MEDIA

Ai participat la concursuri false pe Facebook? Vezi la ce riscuri te-ai expus

23 februarie 2012, ora 00:03 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
FB.jpg
"Organizatorii" de concursuri false pe Facebook folosesc datele obtinute prin aceste mijloace la construirea unei baze de date, care va contine informatii personale despre participanti, avertizeazaCatalin Cosoi, chief security researcher la compania producatoare de programe antivirus Bitdefender.

Afirmatia vine in contextul in care, in ultimele saptamani, numele Orange, Cosmote si Vodafone au fost folosite folosite pe Facebook, intr-un fals concurs, pentru o operatiune de construire a unei baze de date.

"Daca luam in calcul cele 12.000 de persoane vizate pe pagina falsului concurs organizat de Orange si adaugam cei peste 2.200 de utilizatori care au dat 'Like' paginilor false de Cosmote si Vodafone, probabil ca vom ajunge in final la o baza de utilizatori de 15.000 de oameni", a estimat Cosoi.

Presupunand ca exista un administrator de pagina pentru toate aceste false concursuri, el poate avea acces direct la o serie de statistici, a explicat reprezentantul Bitdefender.Astfel, pornind de la datele de inscriere pe Facebook ale celor care au dat "Like" se poate determina sexul, varsta si localitatea de domiciliu.

In plus, potrivit lui Catalin Cosoi, mai important este ca se poate evalua si marimea retelei astfel create, ceea ce da indicii despre audienta maxima pe care o poate obtine un mesaj postat pe pagina respectiva.

"Calculul se face prin adunarea numarului de prieteni ai prietenilor la numarul de 'like-uri'. De asemenea, se poate realiza o monitorizare a conversatiilor, spre exemplu cati oameni vorbesc pe Facebook despre un anume subiect sau cuvant cheie", a mai explicat chief security researcher-ul Bitdefender.

Pasul urmator al acestui val de false concursuri ar fi trecerea la o etapa ulterioara, "mai sofisticata".

Aceasta ar include in pagina de Facebook un tab cu o aplicatie care sa ceara drepturi aditionale asupra contului utilizatorului, precum accesul la datele private si posibilitatea de a posta in numele utilizatorului.

"Exista in momentul de fata concursuri care fac acest lucru, astfel ca utilizatorilor o sa li se para ceva normal, mai ales ca au fost deja familiarizati, de multe ori in mod fals, cu astfel de metode de promovare", a mai spus Cosoi.

Astfel, dupa ce se va strange un numar critic de utilizatori care au instalat aplicatia, in general aproximativ 1.000 de persoane, aplictia va posta in mod automat pe wall-urile victimelor si al tuturor prietenilor acestora mesaje despre concurs, ceea ce va crea un nou val de accesari si o raspandire mult mai virala a scam-ului.

"Daca presupunem ca fiecare din cei 1.000 utilizatori care au instalat aplicatia au 100 de prieteni care vad mesajul si subscriu ciclului de mai sus, se poate ajunge la 10.000 de victime in doar cateva zile", estimeaza reprezentantul Bitdefender.

E posibil ca la un moment dat, pe pagina concursului sa se anunte ca promotia s-a incheiat si ca extragerea castigatorilor se va desfasura in cadrul unui filmulet.Insa, ca sa poata vedea filmul, utilizatorii vor fi rugati sa-si instaleze un anumit codec, care in cazul respectiv va fi de fapt un virus.

Mai mult, se poate merge pana la a indemna utilizatorii sa-si dezactiveze temporar protectia antivirus, deoarece aparent unele solutii de securitate vor detecta "in mod eronat" acel codec ca fiind malware, a explicat Catalin Cosoi.

El atentioneaza insa ca dincolo de scenariul de mai sus, administratorul paginii de concurs va avea o baza de date complexa, cu date personale amanuntite si poate bombarda utilizatorii cu mesaje de phishing sau spam targetat si diverse alte forme de amenintari.

Pe aceeasi tema puteti citi si:
Peste 12.000 de romani inselati pe Facebook, printr-un fals concurs Orange
Numele Cosmote, folosit ilegal intr-un concurs pe Facebook
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 27 Octombrie 2021, 00:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter