- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

In 2011, Windows va cobori sub cota de piata de 90%, odata cu evolutia vanzarilor de smartphone-uri si tablete PC

17 Jan, 13:57 • Redactia DailyBusiness
Windows este pe cale de a cobori sub cota de piata de 90%, odata cu evolutia vanzarilor de smartphone-uri si tablete care devin un pericol real pentru Microsoft, pe piata sistemelor de operare, conform datelor companiei de cercetare Net Applications.
In 2011, Windows va cobori sub cota de piata de 90%, odata cu evolutia vanzarilor de smartphone-uri si tablete PC

Conform studiului, cota de piata a Windows a scazut de la 93,74% in februarie 2009, la 90,29% in decembrie 2010. Cota de piata a sistemului a scazut, incet dar continuu, pe tot parcursul anului trecut.

„Estimam ca Windows va cobori sub cota de 90% candva, pe parcursul anului 2011”, spune Vince Vizzaccaro, executive vice president al Net Applications. „Ar putea fi luna viitoare, sau mult mai tarziu, depinde de multi factori ce tin de marketing”.

Tabletele PC si chiar smartphone-urile redefinesc notiunea de computer personal, iar eforturile Microsoft in ceea ce priveste Windows Phone 7 se vor dovedi cruciale pentru compania cu sediul in Redmond.

Analistul IT Jack Gold estimeaza ca, pana in 2013, mai mult de 67% din browserele prin intermediul carora se va accesa Internetul vor fi instalate pe device-uri non-PC. Din ce in ce mai multe website-uri vor fi optimizate, in mod primar, pentru a rula pe terminale mobile, mai degraba decat pentru PC-uri.

In prezent insa, majoritatea computerelor personale ruleaza sistemul de operare Microsoft. Conform StatCounter, cota de piata a desktop-urilor ce ruleaza Windows XP, Vista si Windows 7 este de 91,94%, comparat cu 6,25% pentru Mac OS X si 0,75% pentru Linux.