- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

(LIVE) Ro New Media: Diferenta dintre un bloger si un jurnalist – frustrari si conflicte intre \”cele doua tabere\”

16 Jun, 10:59 • Redactia DailyBusiness
Petrisor Obae, Vali Petcu (aka Zoso), Bobby Voicu, Jeremy Wright si Costi Rogozanu discuta aprins despre un "subiect spinos"- relatia dintre jurnalism si blogging. Nu lipsesc replicile acide, atacurile si acuzele de genul "jurnalistii fura continut de pe bloguri fara a pune link-uri catre sursa".
(LIVE) Ro New Media: Diferenta dintre un bloger si un jurnalist - frustrari si conflicte intre \cele doua tabere\

DailyBusiness.ro recreaza cateva dintre ideile cele mai interesante pe acest subiect.

(Petrisor Obae, blogger)
– Sa scrii un text este foarte mare lucru. Unii considera, gresit, ca oricine poate face asta. Acest lucru este valabil atat in blogging, cat si in jurnalism.
– Bloggerul este mai nonsalant decat jurnalistul. Ar trebui ca aceasta din urma categorie sa nu mai fie atat de incordata, si jurnalismul sa devina un fel de blogging ceva mai exact, mai precis. Intre bloggeri si jurnalisti nu ar trebui sa existe conflicte.

(Vali Petcu aka Zoso, blogger)
– (catre jurnalisti) Nu va inchistati in codul jurnalistului. Fiti mai relaxati, ca si noi.
– Diferenta dintre blogger si jurnalist – jurnalistii au o legitimatie. In rest, ar trebui sa scrie similar cu noi. De asemenea, jurnalistii au standarde mai clare.
– E frustrant sa alerg dupa o stire si sa vina un jurnalist sa o ia, si sa nu dea link catre mine. De aici se nasc conflicte si un oarecare „razboi” intre bloggeri si jurnalisti.
– Bloggerii, ca si jurnalistii, scriu pentru acelasi public – scopul este de a informa oamenii cat mai corect.
– Inainte de a posta o informatie pe blog ma gandesc la… nimic. Asta nu inseamna ca nu-mi verific sursele si ca nu cred ceea ce scriu.
– Nu-i consider jurnalisti pe cei ce scriu la tabloide sau prezinta asa-zise „stiri de impact”la canale precum Antena 2. Acestia isi incalca propriile principii.
– In 3 ani o sa ajungem si noi sa scriem la nivelul lui Jeremy Wright. Insa acesta este si motivat – castiga 100.000 euro pe an doar din blogging.

(Bobby Voicu)

– Conflictele dintre bloggeri si jurnalisti au inceput sa apara in momentul in care jurnalistii au inceput sa-si faca bloguri si sa atraga trafic. Au inceput sa se laude, insa ei isi promovau deseori blog-ul pe portalurile de stiri, care aveau deja brand. Acest lucru a dus la conflicte intre bloggerii ce scriau de la zero, muncind, si cei care doar profitau de notorietatea trustului la care lucrau. Acest lucru a dus la frustrari.
– Presa trebuie sa citeze sursa si, in cazul fotografiilor, chiar sa ceara voia blogerului respectiv pentru a le prelua.

(Jeremy Wright, blogger)
– Jurnalistii se considera mai buni, pentru ca au facut o scoala de specialitate. Patru ani si destui bani. Dar de fapt, realitatea este ca unii jurnalisti, si in Canada si in SUA dar pariez ca si in Romania, sunt mult mai putin pregatiti decat unii bloggeri. Fiecare ar trebui sa isi vada lungul nasului.

(Costi Rogozanu, redactor sef adjunct Cotidianul)
– In ziar pastrez o mai mare rigurozitate fata de blog. Acolo sunt mai relaxat. Sunt jurnalisti insa care confunda munca, scrisul pentru un ziar, cu blog-ul.
– Ma amuza bloggerii care ies si spun ca „mi-ati furat stirea”. E ca si fiul care ridica mana asupra tatalui.
– Ma enerveaza colegii care intai scriu pe blog un subiect, in loc sa-l scrie pentru ziarul la care lucreaza. Din nefericire acest lucru este din ce in ce mai des intalnit printre jurnalistii bloggeri.
– Pe blog vreau sa scriu total diferit fata de cum scriu la ziar. Blogul este pentru mine ca o evadare de la munca de zi cu zi. Scriu chestiuni care nu au legatura cu jurnalismul, defulez pe blog. Inainte de a scrie un post pe blog, incerc sa ma gandesc cum sa abordez tema diferit de cum as face-o la ziar.