- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Povestea proiectului romanesc ReadFu.com care a atras o finantare de 100.000 de euro din Canada

12 Jan, 12:40 • emanuel.ceciu
ReadFu.com, un proiect online realizat de trei tineri antreprenori din Romania, va fi sprijinit cu pana la 150.000 dolari canadieni (100.000 euro) si expertiza de catre fondul de investitii Bootup Labs din Vancouver, care actioneaza ca un "laborator de start-up-uri".
Povestea proiectului romanesc ReadFu.com care a atras o finantare de 100.000 de euro din Canada

In schimb, romanii vor ceda in toamna intre 5% si 15% din actiunile proiectului, ponderea variind in functie de banii pe care ii vor cheltui efectiv pana atunci, din suma totala alocata de canadieni. „Nu vom cheltui toti banii, nu o sa ne cumparam masini din ei”, a comentat pentru DailyBusiness.ro Cristian Strat (24 de ani), co-actionar la ReadFu.com.

Odata ajunsi in Canada, Cristian Strat, Mircea Pasoi (22 de ani) si Silviu Ganceanu (24 de ani), aceiasi care au lansat motorul de cautare de job-uri Balaur.ro si au fondat comunitatea olimpicilor la informatica din Romania, Infoarena.ro, vor fonda firma ReadFu ce va include proiectul cu acelasi nume.

ReadFu este un produs online ce ajuta oamenii sa navigheze prin pagini web cu multe link-uri, cum ar fi digg.com sau Twitter.

Cu ReadFu, fiecare link va fi insotit de un rezumat contextual al paginii de destinatie, si statistici precum timpul estimat de citire si popularitatea link-ului. Acest lucru va ajuta utilizatorul sa decida care dintre link-urile din pagina sunt mai relevante pentru el, facilitand astfel procesul de cautare.

Aplicatia ReadFu poate fi instalata pe bloguri sau website-uri, scopul fiind de a imbunatati experienta de navigare a utilizatorilor.

Cum au ajuns cei trei tineri antreprenori in vizorul fondului de investitii canadian?

„Am inceput lucrul la ReadFu.com acum 4-5 luni. Am aplicat cu acest proiect la mai multe fonduri de investitii, printre care SeedCamp, din Europa, sau Y Combinator, un fond din Sillicon Valley”, povesteste Cristian Strat.

ReadFu a fost ales in luna decembrie de catre canadienii de la Bootup Labs, un fond de investitii nou infiintat. Romanii se vor deplasa pentru opt luni in Canada, lucrand cot la cot cu experti in online precum Guy Kawasaki, celebru autor de carti inspirationale si antreprenor online, si Tim Bray, director de tehnologii web la Sun Microsystems.

Oportunitatile pentru cei trei intreprinzatori romani nu se opresc insa aici. „La finalul celor opt luni vom avea ocazia sa prezentam produsul final in fata mai multor fonduri de investitii de renume mondial. Daca vreunuia ii va placea ce am facut, vom atrage si alte fonduri suplimentare, intr-o a doua runda de finantari”, spune Cristian Strat.

De evolutia proiectului Balaur.ro se va ocupa in mod direct o echipa special angajata pentru acest job, condusa de „un investitor strategic din afara Romaniei”. Strat nu a oferit amanunte privind acest investitor.