NEW MEDIA

Scandal pe piata domeniilor web: Hostway acuza RoTLD de monopol, dictarea preturilor si concurenta neloiala

08 martie 2010, ora 12:12, autor(i): Alex Goaga   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Domenii-mica.jpg
Modalitatile in care RoTLD, unicul serviciu de inregistrare de domenii .ro din Romania, alege sa isi desfasoare activitatea este contestat vehement de catre Hostway, unul dintre cei mai mari furnizori de hosting din tara. "RoTLD concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii, iar contractele nu sunt negociabile. Saptamana aceasta vom sesiza autoritatile pentru a lua masuri si a dezgheta in sfarsit aceasta piata", spun cei de la Hostway.
RoTLD, parte din ICI - Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Infrormatica, a preluat in 2008 atributiile RNC.

"Cei de la RoTLD concureaza cu propriii parteneri, precum noi, dar si toti cei din piata, prin faptul ca vand in mod direct domenii. Acest lucru, desi regasit in cateva state din lume, nu este normal. Ei practic isi canibalizeaza partenerii, in loc sa ii incurajeze", spune Flaviu Radulescu, managing director al Hostway.

Hostway, ca si toate celelalte companii de hosting din Romania, activeaza ca si reselleri pentru domeniile .ro.Printre alte nemultumiri se numara faptul ca RoTLD isi rezerva dreptul de a modifica unilateral toata clauzele contractului de achizitie de domenii, inclusiv prin taxe de intretinere anuale. "Practic, daca cineva cumpara un domeniu 'pe viata', RoTLD poate la un moment dat sa intervina si sa puna taxa anuala, fara macar sa anunte din timp clientul", sustine Radulescu.

De asemenea, seful Hostway se arata nemultumit de faptul ca partenerii sunt obligati sa achite in avans sute de domenii la preturi mult mai mari decat in SUA, de exemplu, iar contractele cu partenerii nu sunt negociabile. "Negocierea se poarta la nivelul 'ori faci ca noi, ori nu faci deloc".

"Pe langa acestea, lucruri pe care le consider de bun simt si de care ne lovim toti cei din industrie, se adauga faptul ca inregistrarea domeniilor se face manual de catre angajatii RoTLD, generand intarzieri si deci nemultumiri in randul clientilor, oficialii institutiei refuza sa rezolve problemele tehnice ale sistemului propriu, nu exista transparenta in privinta situatiei pietei si nu se ofera suport tehnic partenerilor 24/24 ore", sustine, vehement, Flaviu Radulescu.

El a subliniat ca saptamna aceasta va trimite o cerere oficiala de indreptare a acestor situatii catre IANA, organizatia internationala ce aloca drepturile de vanzare a domeniilor, dar si catre autoritatea nationala de reglementare ANCOM.

Hostway Romania va solicita IANA si ANCOM incetarea vanzarilor directe realizate de catre RoTLD, micsorarea preturilor la achizitia de domenii .ro si imbunatatirea instrumentelor de gestionare a domeniilor inregistrate.

"Intreaga piata este afectata puternic negativ de monopolul RoTLD pe acest segment, de concurenta neloiala si platile foarte mari pe care trebuie sa le facem catre institutie, contractele care nu sunt negociabile. E timpul sa facem ceva in acest sens, cu adevarat", spune Radulescu. Acesta ia in calcul infiintarea unei asociatii a providerilor de hosting, admitand insa ca acest lucru va fi dificil, intrucat piata este foarte fragmentata.

Contactat de catre DailyBusiness.ro, Eugenie Staicut, sef servicii de domenii administrare RoTLD, spune ca desi RoTLD a incercat de mai multe ori sa discute cu autoritatile pentru schimbarea anumitor parti din activitatea institutiei, ANCOM (fosta ANRCTI) "a trecut cu vederea" cererile institutiei.

"Nu eu hotarasc anumite aspecte ale activitatii institutiei si cu atat mai mult nu depinde de mine daca RoTLD detine sau nu monopol pe aceasta piata", spune Staicut.

Acesta considera ca mare parte din cererile celor de la Hostway rezulta din faptul ca acestia nu si-au indeplinit clauzele contractuale.

"Cand au incheiat contract cu noi s-au angajat sa distribuie 1.000 de domenii intr-un an si nu au reusit decat circa 300. Conform contractului, puteam sa incheiem colaborarea, dar nu am vrut totusi acest lucru. Le-am oferit doua solutii de rezolvare - prima, sa nu mai inregistreze niciun nou domeniu si sa se limiteze doar la cele deja existente sau, a doua varianta, sa inregistreze noi domenii la un pret mai ridicat", spune Staicut.

Intrebat daca aceste variante nu ar limita activitatea partenerului, ducand totodata si la cresterea pretului final, Eugenie Staicut a spus ca "asa a fost semnat contractul. Noi le-am oferit aceste doua variante, asteptam eventual sa vina si ei cu o a treia, dar nu au dorit. Totusi, pana la urma, am decis sa le mai acordam un an, timp in care sa poata vinde domenii si in 2011 sa reevaluam ceea ce au realizat din contract", mai spune Staicut.

In ceea ce priveste faptul ca RoTLD vinde si in mod direct domenii, pe langa activitatile partenerilor, Eugenie Staicut subliniaza ca nu numai in Romania se intampla acest lucru, nefiind ceva anormal. "Si in Polonia, de exemplu, se intampla la fel".

In replica, Flaviu Radulescu spune ca prin contract a fost obligat sa cumpere 1.000 de domenii "pentru o suma foarte mare" dar ca de la punctul acela incolo, platind dreptul de a comercializa 1.000 de 'spatii .ro pe Internet', era treaba lui ce facea cu ele. "Puteam sa le dam si pe gratis daca voiam. Noi ne-am respectat clauzele din contract si nici macar nu exista vreo clauza in care sa ni se reproseze ca nu le-am comercializat pe toate!", spune Radulescu.

Faptul ca li s-a permis in continuare sa distribuie noi domenii catre clientii finali vine ca urmare a faptului ca oficialii Hostway "au facut super scandal" la RoTLD, pentru ca, in acceptia lui Radulescu, nu au incalcat nicio parte din contract.

"Ba mai mult, RoTLD-ul a incalcat obligatii pe care le au. De exemplu, livreaza domenii pe facturi pro-forma, nu emit facturi normale. Nu ofera suport, nu au niciun tool in care sa-mi vad domeniile inregistrate. De aceste lucruri se lovesc toti cei din industrie", a mai spus Radulescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian PORTASE a spus:
08/03/2010 14:48
Noi lucram in industrie din 1999, am colaborat cu RoTLD, tot asa de prost, cum se scrie in articol. Am renuntat la achizitionarea de domenii *ro, majoritatea clientilor nostri sunt indrumati spre domenii internationale.
Rezervam aproximativ 200-400 domenii /an.

Asta este Romania in care traim.

Cu prietenie,
Adrian PORTASE
CEO/Portase NetWork
APIS Romania
www.apis.ro
 
Mihaila Haralambie a spus:
08/03/2010 14:54
Eu, din ce am vazut Hosway cere niste lucruri mai mult decat normale iar voi faceti un articol de bascalie. Eu nu vad nicaieri in cererile Hosway ceva legat de ei ci doar lucruri benefice pentru piata de online din Romania. Eu cred ca Staicut minte de inchiata apele. Hosway vinde mii de domenii pe an fiind si cea mai mare firma de hosting din tara ... auzi 300 de domenii ... pai numai eu am cumparat de la ei 174 anul trecut ....
 
08/03/2010 15:22
Buna,

Voiam sa mentionez ca aici chestiunea a fost transformata intr-un fel de disputa personala a Hostway cu RoTLD si nu este cazul ca o problema atat de serioasa sa fie tratata ca un mic scandal comercial.

Comunicarea oficiala emisa de catre Hostway Romania citeaza practici concrete ale RoTLD care nu afecteaza doar compania noastra.
Toti partenerii RoTLD au de suferit in urma politicilor registrarului. Pe de o parte sunt obligati sa faca investitii foarte mari pentru a putea tranzactiona domenii si, in acelasi timp, sunt concurati direct de o institutie care ar trebui sa le sprijine dezvoltarea.
Chiar daca nu discutam despre un caz singular (s-a mentionat Polonia), nu putem considera ca situatia este "in regula" in stadiul acesta.

In plus trebuie sa avem in vedere faptul ca partenerii sunt totusi doar intermediari. In cele din urma, clientii finali sunt cei nevoiti sa achite costurile mai ale domeniilor. Ori, chiar dupa ce achita aceste costuri, nici nu au siguranta ca rezerva domeniul .ro pe viata, pentru ca RoTLD poate introduce oricand, unilateral, o taxa de mentenanta.

Aceste politici ale registrarului tin pe loc intreaga piata online, nu doar businessul nostru si, foarte important, au consecinte negative mai ales asupra jucatorilor mici, care ar putea reprezenta o sursa importanta de crestere in acest domeniu.
 
Dan a spus:
19/11/2010 23:42
Doresc sa fac publica nedreptatea care mi s-a facut de catre aceasta institutie, care se numeste „NATIONALA”.

Sunt victima unui transfer de proprietate fraudulos asupra unui domeniu .ro. Acum 4 zile am observat ca se incearca schimbarea parolei de administrare a domeniului pe ROTLD, am dat mail prin sectiunea " Info-Contact" (deoarece nu imi aminteam alta adresa de email de la ei) ca nu doresc nicio modificare vis-a-vis de domeniul meu si nici transferul de proprietate. A doua zi am ramas fara domeniu. In jurul orei 16:00 ora Romaniei am sunat la numarul de contact +40-21-316.07.62 si le-am adus la cunostinta frauda. M-as fi prezentat personal la sediul lor, dar sunt plecat din tara de pe data de 29.09.2010. Mi s-a raspuns ca seful lor a parasit deja biroul si am fost indrumat sa trimit un mail cu o cerere semnata pe adresa [email protected], ceea ce am si facut in aceeasi seara la care am atasat copie CI, copie pasaport, copie pagina cu viza si stampila de iesire din tara pentru a le dovedi ca nu ma aflam in tara la momentul cand hotul s-a prezentat cu documentatia (in fals) pentru a prelua domeniul.Nimeni nu s-a gandit sa verifice daca identitatea sa corespundea cu cea de pe copia de buletin.Am primit urmatorul raspuns, la cererea mea de a stopa transferul fraudulos:

"Transferul domeniului ...................ro a fost facut conform

regulilor de transfer afisate la www.rotld.ro, sectiunea „Domenii .ro”,

„Transfer drept de folosinta”, ?n data de 16.11.2010 Registrul National ROTLD

pun?ndu-v? la dispozitie toate actele ?n urma carora s-a modificat de?inatorul

acestui nume de domeniu .ro.Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica nu este abilitat sa

se pronunte asupra autenticitatii unei semnaturi.Aspectul referitor la

autenticitatea respectivei semnaturi poate fi reglementat doar printr-o

plangere penala. Men?ion?m faptul c? ROTLD va pune ?n aplicare decizia unei

instan?e judecatore?ti ce face referire la dreptul de folosinta a domeniului

.............ro.

Cu stima,

ROTLD Support Team

Diana Petrescu"Tin sa mentionez ca dupa 48 de ore nu am primit documentatia respectiva.

Doamna Diana Petrescu spune ca ROTLD nu este in masura sa verifice veridicitatea semnaturii de pe cererea de transfer. Dar oare ROTLD nu este in masura sa verifice macar daca cel ce se prezinta cu documentatia este cel caruia ii apartine fata de pe actul de identitate? Sa fie oare atat de dificil de a stabili identitatea celui care tine buletinul in mana (sau copia lui)?!

Avocatului meu i s-a comunicat personal si mie telefonic, ca hotul s-a prezentat personal cu documentatia, nu a trimis-o prin posta. Nu i s-a cerut imputernicire sau delegatie din partea titularului, a fost socotit ca fiind titularul.

Procesul probabil ca va dura o eternitate,pentru ca se va judeca in Romania, si pana primesc decizia judecatoreasca, domenuil meu se afla in folosinta hotului. Gasesc absurd faptul ca dupa ce au fost avertizati cu o zi inainte ca nu doresc niciun fel de schimbare asupra domeniului meu ( inclusiv transferul) , ca se incearca preluarea frauduloasa a acestuia , ei au facut modificarile si ca nu sunt dispusi nici macar sa investigheze aceasta frauda..Nu sunt interesati daca au facut sau nu o greseala, daca au actionat in detrimentul proprietarului, fiind partasi prin neglijenta sau cu buna stiinta la o faradelege.
Asa ca domnilor, incercati in continuare sa faceti o schimbare pentru constientizarea maselor.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Noiembrie 2019, 08:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter