- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Publicitatea video pe Internetul romanesc: Nivel scazut, dar potential mare

30 Dec, 00:01 • mihaela.tudorancea
Publicitatea video pe Internet se afla inca la un nivel foarte scazut in comparatie cu celelalte metode de promovare, potrivit declaratiilor jucatorilor din domeniu si agentiilor de publicitate, insa urmeaza sa creasca in 2009, cu procente ce pot ajunge chiar la 100%.
Publicitatea video pe Internetul romanesc: Nivel scazut, dar potential mare

In prezent, advertisingul video reprezinta circa 5% din totalul bugetelor de video advertising. „Sunt destul de optimist in ce priveste situatia bugetelor publicitare din timpul crizei, in principal datorita faptului ca firmele vor fi nevoite sa aloce mai multi bani pentru publicitate pentru a incerca o incetinire in scaderea vanzarilor”, a spus Sergiu Biris, manager al agregatorului video Trilulilu.ro.

Avantajul major, din punctul de vedere al advertiserilor, il reprezinta impactul mult mai mare al reclamelor, posibilitatile foarte exacte de targetare si feedbackul aproape instant asupra eficientei campaniei. Un alt avantaj, de data aceasta din punct de vedere al costurilor, este ca un spot de la TV poate fi cu usurinta adaptat pentru mediul online, fapt care scade considerabil cheltuielile cu productia reclamei, spune Biris.

„Personal cred advertiserii s-au saturat de bannere fara rezultate, si pana la urma cifrele spun totul: un video ad poate avea in medie rate de click de peste 10%, procent cu greu obtinut din bannere conventionale”, a mai spus el.

Pe piata activeaza si televiziuni online care produc continut exclusiv pentru Internet, precum HappyFish.ro, Feminis.ro, ArenaTV.ro, SanatateaTV.ro.

De asemenea, o serie de site-uri preiau in online continut video produs pentru televiziunile traditionale, de exemplu GspTv.ro, Sport.ro, Antena3.ro etc.

„Segmentul de publicitate video pe Internetul local va avea o crestere valorica de cel putin 100% in 2009. Ma bazez pe aceasta afirmatie prin importanta pe care o va acorda Google in 2009 implementarii solutiilor de promovare pe Youtube. In plus, anumite segmente tinta, de exemplu tinerii, se uita din ce in ce mai rar la televizor, iar Internetul este alternativa la scaderea audientelor pe mediile traditionale”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Razvan Capatina, director general al companiei de marketing direct Business Results.

„In prezent publicitatea video pe Internet este vazuta in special ca o alternativa a TV-ului pentru anumite segmente tinta. Pe termen lung vor observa ca exista si avantajul legat de raspunsul imediat – persoana da click pe spotul tv si intra direct pe site. Practic se ating si obiective legate de awareness si obiective legate de actiune”, a adaugat Capatina, care spune ca avantajele publicitatii video pe Internet sunt targetarea mai precisa, interactivitatea (utilizatorii pot da click pe video add) si masurarea mult mai exacta a audientelor. „In plus, folosirea unor site-uri cu trafic foarte mare din Romania, gen Youtube, Trilulilu, Softpedia, Gsp, beneficiaza de un reach pe care cele mai multe televiziuni nici nu le viseaza”, a adaugat Razvan Capatina, care este de parere ca in 2009 se va inregistra o dublare valorica a pietei.

Sergiu Biris, manager al Trilulilu.ro, este de parere ca pe piata de video online din Romania este loc de cresteri substantiale. „In 2009 va exista cu siguranta o crestere la nivel global pe acest segment. Studiile estimeaza o crestere de aproximativ 55%, ceea ce inseamna ca acest segment va atrage aproximativ $950 milioane dolari in intreaga lume. Motivul principal este ca advertiserii incep sa inteleaga ca publicitatea video le ofera rezultate vizibil superioare publicitatii conventionale”, a declarat si Sergiu Biris, manager Trilulilu.ro.

Radu Ionescu, managing director Kinecto, spune despre publicitate pe video-web ca, „fiind un domeniu absolut la inceput, cresterea va fi spectaculoasa in procente. Insa numarul campaniilor va fi cu siguranta inca mic in ansamblul pietei”. Totodata, fiind un mediu la inceput, exista reticente intre a folosi conceptele deja clasice, adica bannerele, sau insertii in clipuri video, in niciun caz nu exista alegerea video online vs reclama tv, a adaugat el.

Pentru 2009, Gabriel David, interactive/ new media manager la Media Direction, estimeaza ca numarul de campanii online se va dubla.

„Clientii, in general, sunt destul de deschisi cand vine vorba de publicitate video pe Internet, dar din cauza conditiilor tehnice si de productie bannerele clasice sunt preferate pentru ca permit inca o adaptare mult mai buna a vizualului la obiectivele campaniilor”, a declarat Gabriel David. Acesta a mai adaugat ca in 2009 tot mai multi clienti vor incerca publicitatea video pe internet, dar va mai trece ceva vreme pana cand aceste spoturi se vor adapta strict pentru online fara a mai fi imprumutate cele de la TV si transpuse in cel mai interactiv mediu.

Inca din 2008, piata a inregistrat o crestere semnificativa a segmentului de site-uri care ofera continut video valoros (atat pe segmentul divertisment cat si pe informational).

„Online-ul romanesc se incadreaza in tendinta internationala si deja are jucatorii sai redutabili pe aceasta categorie. Pentru 2009, doua elemente vor impulsiona desfasurarea de campanii pe suport video: dorinta clientilor de a livra un mesaj pe un suport cat mai relevant si prin urmare de a-si optimiza indicatorii de marca, al doilea element fiind reprezentat de agentiile de publicitate care vor cauta alternative creative pentru transmiterea mesajului altfel decat prin clasicul banner. Daca aceste dorinte ale clientilor vor fi insotite si de indicatori de eficienta superiori, publicitatea video va fi un succes”, este de parere Cosmin Nastasa, media Director, echipa iLeo Buzz.

Pe de alta parte, investitiile in acest domeniu nu sunt lipsite de riscuri. Doua dintre cele mai importante televiziuni online autohtone, BrainTV.ro si EvoTV.ro, si-au incetat in iulie activitatea din cauza traficului nesatisfacator si a business-ului mic.

In acest moment de dezvoltarea al online-ului in Romania, desi site-urile de continut video ofera ocupa locurile fruntase in topurile de trafic nu reusesc sa ofere acoperirea necesara pentru a sustine exclusiv o campanie online. Deocamdata, doar clientii care au o comunicare pe internet articulata pe baze strategice si doresc sa beneficiez de avantajele oferite de un nou suport sunt cei care apeleaza la acest serviciu.

„Criza financiara a afectat bugetele de promovare pe internet in ansamblu, nu doar publicitatea video pe internet. O miscare inspirata de moment, avand in vedere migratia audientei de pe TV pe portalurile online de continut TV ar fi, sa profiti de costurile scazute ale plasarii aceluiasi format ca pe TV pe un alt mediu, destinat unui target filtrat”, a declarat Cosmin Nastasa.

HappyFish.ro a fost lansat in urma cu un an, ca proiect al societatii Green New Media in varianta beta dupa o investitie de circa 200.000 de euro, avand in prezent peste 20 de angajati. Feminis.ro, lansat in primavara anului 2008, a avansat in premiera pe online-ul romanesc conceptul web TV shows – on demand, cu emisiuni sponsorizate de nume ca Nike sau Unilever.

Trilulilu.ro este unul dintre cele mai de succes proiecte online lansate in Romania, ajuns in topul celor mai vizitate site-uri locale cu un proiect construit dupa modelul YouTube.