- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Angajatii din Bucuresti muncesc in spatii mai mici si mai scumpe decat cei din Budapesta

28 Jan, 14:13 • Redactia DailyBusiness
Angajatii companiilor din Budapesta au o suprafata alocata de lucru de 12,6 metri patrati per post, iar firmele cheltuiesc 3.250 euro pe an per post, in timp ce in Bucuresti, costurile se ridica la 3.300 euro, suprafata de lucru fiind mai mica, de 11 metri patrati, potrivit unui studiu al DTZ.
Angajatii din Bucuresti muncesc in spatii mai mici si mai scumpe decat cei din Budapesta

Diferenta isi are originea intr-un cost mai mare pe metru partat ocupat, respectiv o chirie de referinta mai mare la noi decat in capitala Ungariei, a declarat Bogdan Sergentu, head of Valuations & Consulting la DTZ Echinox.

Peste Bucuresti in ceea ce priveste costurile de ocupare, din Europa Centrala si de Est, se situeaza Varsovia, cu costuri anuale de 4.110 euro per post de lucru, Kiev – 4.170 euro si Praga – 4.220 euro.
[img=528][/img]
Cel mai mare spatiu de lucru il au angajatii din Praga, de 13,92 metri patrati per post, urmati de Budapesta cu 12,6 mp, Varsovia si Kiev cu 12 mp si Bucresti cu 11 mp, fiind cel mai mic spatiu din Europa Centrala si de Est.

Costurile de intretinere sunt comparabile in Romania, Ungaria, Cehia si Polonia, situandu-se in jurul valorii de 4 euro pe metrul patrat. Ele sunt semnificativ mai mari la Kiev, unde se ridica la 7 euro/mp. Cu toate acestea, capitala Ucrainei a inregistrat o diminuare de 51% a costurilor de ocupare, de la un an la altul.

Londra, cea mai scumpa locatie din lume

Cartierul West End din Londra este cea mai scumpa locatie in ceea ce priveste costurile de ocupare a spatiilor de birouri, cu un cost de 21.420 euro pe an per angajat, detronand astfel Tokyo, potrivit studiului DTZ, Global Occupancy Costs.

Anterior, Londra a ocupat locul 5.

Pe pozitia a doua se situeaza orasul Tokyo, unde companiile cheltuiesc 20.960 euro pe an per angajat, urmat de Washington D.C. (17.990 euro), Hong Kong (16.970 euro), Geneva (16.870 euro), Paris (16.450 euro), New York City (15.750 euro).

Zurich (15.680 euro pe an per post), Boston (15.650 euro) si Frankfurt (14.770 euro) sunt locatii noi intrate in clasamentul global, situate pe pozitiile 8, 9, respectiv 10.

Per ansamblu, toate locatiile incluse in top zece au avut o crestere negativa sau o evoluttie neutra in ceea ce priveste costurile de ocupare pe parcursul anului trecut.

Studiul DTZ, care face referire la totalul costurilor de ocupare a spatiilor de birouri pentru 116 zone de business din 47 de tari si teritorii este la a treisprezecea editie anuala si evalueaza principalele componente ale costului de ocupare a spatiilor de birouri in principalele piete de birouri de pe glob, pozitionand fiecare locatie in functie de cheltuielile anuale per post de lucru.