REAL ESTATE

C&W: Investitiile imobiliare din Romania vor scadea cu pana la 80% in 2009

16 februarie 2009, ora 12:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
house-on-cash.jpgmica.jpg
Investitiile imobiliare din Romania se vor reduce anul cu pana la 80% fata de 2008, spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield (C&W).
"In acest moment, cele mai sigure investitii sunt in proprietatile generatoare de lichiditati, cum ar fi spatiile industriale sau logistice, spatiile comerciale de strada sau centrele comerciale", a spus Dan Ionascu, directorul departamentului de evaluare, Cushman&Wakefield.

Specialistii companiei de consultanta imobiliara considera ca Romania este privita ca o piata tertiara de catre investitorii investitionali. Pentru acestia, prioritar este sa isi consolideze investitiile pe piete cu un potential mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

Rezidentiale: Apartamentele noi s-au ieftinit cu 5-10% de la inceputul anuluiPe segmentul rezidential, majoritatea constructiilor au intrat intr-o asa numita etapa de conservare. Toate acele proiecte ce nu au fost inca incepute, si se afla in stadiul de proiect sau de obtinere a aprobarilor, sunt oferite spre vanzare. Acestea reprezinta 70% din totalul proiectelor noi la care au inceput lucrarile dupa 2006, spun analistii agentiei imobiliare.

In ce priveste preturile pe acest segment, raportat la luna decembrie 2008, ele au scazut cu 15% la apartamentele vechi si 5-10% la apartamentele noi. "Din septembrie 2008 pana acum, 50% dintre apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere", a declarat Dan Ionascu.

In aceasta conjunctura, exista posibilitatea ca preturile apartamentelor sa scada cu inca 30% de-a lungul anului. Astfel, se poate ajunge la o scadere de 65% la finalul lui 2009, a mai spus acesta.

In ce priveste micii investitori din sectorul rezidential, se pare ca acestia vor traversa cu bine perioada de criza. Doar 15% din cei care au contractat credite bancare vor avea probleme cu rambursarea fondurilor. In acelasi timp, foarte multi mici investitori nu au contractat credite bancare si nu vor fi atat de afectati de ce se intampla pe piata, ei oferind apartamentele spre inchiriere la preturi modice au aratat specialistii de la C&W.

In segmentul rezidential, cele mai avantajate vor fi orasele in care somajul este foarte scazut, adica orasele ce se bucura de interes din partea investitorilor, vorbim de Bucuresti urmat de Constanta, Cluj si Brasov.

Birouri: Randamentele vor creste cu 3 p.p. pana la sfarsitul lui 2009

Piata de birouri este una in care inca se investeste. Exista cerere, si in aceeasi masura, exista interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte. A scazut insa foarte mult interesul pentru tranzactionarea unor asemenea proprietati, spun consultantii Cushman&Wakefield.

Companiile si-au redus drastic cheltuielile, unul dintre segmentele afectate fiind cel al relocarii intr-un nou spatiu de birouri.

De aceea, firmele doresc pe cat posibil conservarea locatiei detinute, mai intai pentru a-si consolida pozitia si imaginea pe o piata agresiva si concurentiala, dar si pentru a crea posibilitatea de renegociere a chiriei in aceeasi locatie, au explicat analistii imobiliari. Acestia vad, pana la finalul anului, a crestere a yield-ului pe acest segment de 3 puncte procentuale, pana la 11,5%, la finalul lui 2009.

Spatii industriale: Crestere a yieldului de 4 p.p. pana la finalul anului

In acest moment, proiectele sunt inghetate in Bucuresti, dar si in alte zone ale tarii, iar bugetele de expansiune au fost taiate. Multe dintre proiecte (finalizate sau in curs de dezvoltare) sunt oferite spre vanzare, si nu la preturi tocmai accesibile. Investitorii, la randul lor, nu accepta pretul de absorbtie pe care il recomanda piata. Pe de alta parte, intervine si lichidarea anumitor portofolii logistice si industriale, pe fondul problemelor intalnite pe alte piete europene.

"Multe spatii industriale vor suferi o reconvertire si vor dobandi o alta utilizare. De exemplu, spatiile de productie ar putea fi transformate in spatii de depozitare sau logistice. O alta varianta ar fi ca aceste proprietati sa fie oferite spre vanazare la preturi sub piata, pentru a putea fi absorbite imediat", a aratat Dan Ionascu.

Yieldurile pe acest segment vor creste pana la finalul anului cu 4 puncte procentuale, pana la 13%, potrivit consultantilor Cushman&Wakefield.

In ceea ce priveste preturile din domeniul industrial, vorbim de chirii de 4,5 euro pe metru patrat pentru spatiile prime, in scadere cu 10% fata de septembrie 2008.

Preturile terenurilor destinate dezvoltarilor industriale scad cu 25% fata de septembrie 2008.

Spatii comerciale: Randamentele vor atinge 12% la finele lui 2009

Yield-urile pe segmentul de retail prime vor crest,e potrivit reprezentantilor C&W, pana la 12% pana la finalul anului, fata de 8,75% in prezent.

In ceea ce priveste spatiile de retail de pe principalele artere comerciale ale Capitalei, specialistii companiei de consultanta imobiliara vad o majorare similara a randamentelor. Astfel, pana la finalul anului, acestea vor creste de la 9,25% in prezent, la 12,5%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 09 Martie 2021, 12:13
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter