- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

CBRE: Investitiile imobiliare au scazut de 17 ori in S1, la cel mai slab nivel dupa 2004

17 Aug, 15:43 • Redactia DailyBusiness
Volumul pietei de investitii imobiliare din Romania a fost de 17 ori mai mic in primul semestru din 2009 decat in aceiasi perioada a anului trecut si de 3 ori mai redus decat in S2 2008, potrivit unui studiu al CBRE-Eurisko.
CBRE: Investitiile imobiliare au scazut de 17 ori in S1, la cel mai slab nivel dupa 2004

Volumul total al investitiilor, de 56 mil. euro, este cel mai slab din ultimii 5 ani.

Unul dintre motivele scaderii volumului investitiilor il constituie orientarea cumparatorilor institutionalizati catre pietele vest europene, care au inregistrat cele mai mari corectii de preturi. In acelasi timp, s-a adancit diferenta dintre asteptarile cumparatorilor dornici sa faca investitii la preturi mici si asteptarile vanzatorilor care nu sunt dispusi sa vanda la un nivel atat de scazut.

Un element de noutate al primului semestru din 2009 il reprezinta investitorii locali care, pe fondul corectiei preturilor, au devenit mai activi. 3 achizitii, din cele 7 ale semestrului, ale caror preturi au variat de la 1,2 milioane euro la 12 milioane euro, au fost realizate de acestia.

Imobiliarele din Cluj au atras investitii de portofoliu de peste 17 mil. euro in S1, devansand Bucurestiul, care a inregistrat sub 16 mil. euro.

Hotelurile, cele mai atractive investitii locale in S1

Dupa 3 ani consecutivi in care „grosul” investitiilor s-a indreptat catre piata de retail, in perioada mentionata, cea mai mare pondere in volumul investitiilor semestriale, 60%, au avut-o hotelurile.

S-au dovedit atractive pentru investitori doua hoteluri de 4 stele din Cluj-Napoca, un hotel de 3 stele din Bucuresti si un hotel de 2 stele din Neptun.

Majoritatea tranzactiilor din S1 a fost reprezentata de vanzari de actiuni. In doua dintre acestea, a fost implicata compania austriaca Immoeast, care dupa ce in trimestrul 4 din 2008 a vandut catre S+B Gruppe participatiile in cele7 proiecte imobiliare pe care le avea in joint-venture, a achizitionat, in primele 6 luni ale anului 2009, participatiile European Future Group si Eyemaxx in cele 4 proiecte si respectiv, 3 proiecte si 2 terenuri pe care le dezvoltau impreuna.

O singura tranzactie pe spatii de birouri

Singura tranzactie de portofoliu din primele 6 luni ale anului pe piata de birouri este achizitia realizata de catre Immoeast a celor 10 procente pe care European Future Group le detinea in proiectul de birouri MeteoBusiness City, pe care il dezvoltau impreuna.

Proiectul, aflat in nordul Bucurestiului, este anuntat a livra pe parcursul a 3 faze de dezvoltare aproximativ 40.000 mp arie neta inchiriabila; momentan insa constructia proiectului este oprita.

Spatii industriale: Immoeast a facut cea mai importanta achizitie

Immoeast a achizitionat cele 50 procente pe care Eyemaxx le detinea in 3 proiecte industriale pe care le dezvoltau in joint venture.

Compania austriaca a devenit astfel singurul proprietar al Log CenterTimisoara, Log CenterPloiesti si Log Center Brasov.

Spatii de retail: Activitate redusa

Piata spatiilor comerciale din Romania nu a fost activa in prima parte a anului, cand s-a inregistrat doar vanzarea proiectului Zenith Mall din Ploiesti. Desi dezvoltarea se afla intr-o faza inaintata de planificare (mall-ul era proiectat sa ofere 59.000 mp), dificultatile legate de asigurarea surselor de finantare au determinat Lewis Charles Romania Property Fund sa vanda viitorul proiect catre compania irlandeza Blackpearl Property Limited.