- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce asteapta analistii imobiliari de la 2011

04 Jan, 00:01 • cristina.mihai
DailyBusiness.ro va prezinta cele mai importante estimari ale analistilor imobiliari in legatura cu anul 2011. Ei se asteapta sa reinceapa dezvoltarile imobiliare de cladiri de birouri, dar si sa se accentueze practica executarilor silite.
Ce asteapta analistii imobiliari de la 2011

Vedete ale tranzactiilor imobiliare raman doar proprietatile „de elita”

In 2011, vedetele tranzactiilor vor ramane proprietatile de calitate, de tip „prime”, generatoare de venit. In acest sens, calitatea unei proprietati rezida in locatie, sustenabilitatea chiriasilor, durata si soliditatea contractelor de inchiriere si existenta unei structuri atractive de finantare, ce poate fi transferata noului proprietar, explica Cristian Ustinescu, directorul de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Vor intra pe piata investitorii-„vultur”

O alta tendinta in 2011 o va reprezenta lichidarea unor garantii imobiliare ale creditelor neperformante. Acest lucru va atrage noi investitori in Romania, fondurile mari de investitii care cumpara astfel de credite neperformante (NPL) la pachet, pentru a le restructura ulterior. Unele dintre aceste proprietati au sanse bune la o a doua viata, putand fi salvate printr-un management performant, spune Ustinescu.

Scaderea gradului de neocupare pe piata de birouri

Acest trend va avea ca efect si scaderea gradului de neocupare de pe piata de birouri, aflat in crestere in ultimii 2 ani, spune Ilinca Paun, managing director al firmei de consultanta Colliers International.

De aceeasi parere sunt si reprezentantii companiei de profil The Advisers/Knight Frank. Comparativ cu 2010 sau 2009, suprafata de spatii noi de birouri livrate in decursul lui 2011 va prezenta o scadere evidenta.

Datorita dificultatilor intampinate in procesul de obtinere a finantarii, singurele proiectele care vor fi incepute in perioada 2011-2012 sunt cele pentru care se vor semna pre-inchirieri. In conditiile in care in 2010 nu a fost inceput niciun proiect major, livrarile de spatii noi din 2011 vor fi destul de reduse. Acest lucru va ajuta la inchirierea spatiilor disponibile deja pe piata, in special a celor situate in zone care beneficiaza de accesibilitate buna, spun consultantii The Advisers/Knight Frank.

Extinderea operatorilor de hipermarket-uri in tara

Extinderea operatorilor de hypermarket-uri si bricolaj in tara va fi un trend care va continua si anul viitor, considera Ilinca Paun.

Proiecte noi in parteneriat

Anul 2011 va aduce, in opinia Ilincai Paun, si incheierea de parteneriate pentru dezvoltari imobiliare, ca urmare a lipsei de lichidati si a conditiilor dificile de finantare bancara.

Urmatorii 2 ani vor duce din nou la o piata a proprietarilor in zona de birouri

In prezent, piata spatiilor de birouri este inca o piata a chiriasilor, in care proprietarii sunt nevoiti sa ofere stimulente atractive. Avand insa in vedere nivelul curent al cererii si spatiul redus ce urmeaza sa fie livrat, piata s-ar putea schimba. „In urmatorii doi ani cererea va incepe sa depaseasca oferta. Astfel, proprietarii cu spatiu disponibil in cladiri ce beneficiaza de specificatie tehnica de calitate si de accesibilitate buna, isi vor putea alege chiriasii”, spun oficialii The Advisers/Knight Frank.

„In ceea ce priveste nivelul chiriilor, estimam ca va ramane stabil pana la sfarsitul anului. In unele locatii premium, ar putea chiar sa creasca din cauza cererii mari si a lipsei de spatiu disponibil”, adauga acestia.

Vor incepe noi dezvoltari de spatii de birouri

Sfasitul anului 2011 va aduce noi dezvoltari, mai ales pe segmentul cladirilor de birouri, unde cererea accentuata, coroborata cu volumul limitat al livrarilor de spatii noi, va accentua decalajul de pe piata, creand noi oportunitati pentru dezvoltare in urmatorii 3 ani. Cei ce au intuit acest trend vor incepe proiecte noi catre sfarsitul lui 2011 cu livrare in 2013, a spus Cristian Ustinescu, Investment Director, DTZ Echinox.