- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce planuri au dezvoltatorii imobiliari pentru 2011

23 Nov, 00:01 • cristina.mihai
Piata imobiliara continua sa fie in hibernare, insa dezvoltatorii incearca sa se mentina ocupati chiar daca situatia economica nu este roz. Planurile pentru 2011 ale companiilor importante din domeniu nu au dimensiunile colosale de altadata, insa contureaza modul in care va arata piata. DailyBusiness.ro a vizitat "laboratoarele" in care se testeaza retetele care ar putea duce la demararea unor constructii anul viitor.
Ce planuri au dezvoltatorii imobiliari pentru 2011

Pentru a afla ce pregatesc anul viitor, DailyBusiness.ro a discutat cu cateva firme importante din domeniu, printre putinele care au continuat sa fie active pe piata in aceasta perioada.

GTC vrea sa inceapa constructia Galleria Galati

Dezvoltatorul imobiliar GTC, companie care anul acesta s-a concentrat pe finalizarea proiectului de birouri City Gate din Capitala, va fi ceva mai ocupat in 2011, cand are in plan sa finalizeze centrul comercial Galleria Arad, dar si sa demareze constructia proiectului comercial cu acelasi nume din Galati.

GTC a relansat anul acesta Galleria Arad, dupa ce a semnat un contract de inchiriere cu hipermarket-ul Cora.

„Suntem in negocieri cu potentiali chiriasi si in Galati si vrem sa incepem constructia acolo”, a spus Shimon Galon, managerul GTC Romania, pentru DailyBusiness.ro.

„In ultimele cateva luni am vazut semnale pozitive pe piata in ceea ce priveste cererea”, a mai spus Galon.

Demararea proiectului din Galati depinde insa de semnarea contractelor de inchiriere. Potrivit analistilor imobiliari, orasul de la Dunare este interesant pentru retaileri, avand in vedere faptul ca nu exista o concurenta mare pe acest segment.

GTC este una dintre companiile care au oferit facilitati importante retailerilor prezenti in proiectele de retail din portofoliu, cum ar fi chirie ca procent din incasari si investitii in amenajare.

In ceea ce priveste investitiile in rezidential, zona in care compania are mai multe proiecte, Galon spune ca a demarat in nordul Capitalei a doua faza din Felicity Residence, care va fi livrata intr-un an.

Tot in zona de retail sunt planuri importante si in cazul dezvoltatorului Avrig 35. Oficialii companiei au spus recent ca vor sa demareze in 2011 un numar de 5-7 noi proiecte de centre comerciale si birouri.

In planurile companiei este inclus centrul comercial Pallady din Capitala, dar si un proiect de retail in Piatra Neamt.

Si in zona rezidentiala sunt planuri de noi investitii, insa mai timide decat in retail. Adama ar putea sa demareze anul viitor un proiect, programat initial pentru 2010. Dezvoltatorul Adama a anuntat la inceputul lui 2010 ca intentioneaza sa construiasca un proiect rezidential in sudul Capitalei. Proiectul nu a demarat inca.

„Suntem inca in faza de proiectare si incercam sa rezolvam niste probleme juridice cu terenul. Speram sa incepem in 2011. In prima faza suntem pregatiti sa finantam din resurse proprii, avand in vedere ca bancile, inca, nu si-au schimbat atitudinea fata de finantarile corporate in acest domeniu”, spune Asher Lax, directorul de marketing si vanzari al companiei.

Adama va demara in curand si a doua faza din proiectul rezidential Optima din Titan. In afara de aceste doua constructii compania care are deja mii de locuinte construite pe piata locala nu are alte planuri.

De altfel, vanzarile medii lunare ale firmei aproape s-au injumatatit fata de aceasta primavara dupa majorarea TVA-ului la 24%.

Daca in aprilie, Lax spunea ca firma vinde in medie 20 de locuinte pe luna, in prezent media lunara este de doar 12 unitati.

Spaniolii de la Volumetric spun de asemenea ca vor demara anul viitor un proiect rezidential din Pitesti, initial programat pentru acest an.

Daca in segmentul rezidential si chiar in zona de retail investitiile sunt usor speculative, jucatorii din domeniul logistic sunt extrem de precauti. Spre exemplu, Cefin va demara constructii de parcuri logistice, doar la cerere si anul viitor. In 2010, Cefin a construit circa 10.000 mp de spatii logistice pe plan local, spatii pentru care au fost deja contractate. George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate, a spus ca pentru anul viitor nu exista planuri prestabilite, constructiile fiind determinate de cererea existenta pe piata.

Compania Cefin Real Estate a pierdut in acest an unul dintre proiectele din portofoliu, dupa ce firma prin care il dezvolta a intrat in faliment. Ansamblul rezidential Cortina Residence va fi scos la vanzare, insa sansele ca firma sa recupereze o parte din banii deja investiti sunt foarte mici.

Cefin nu este singurul nume mare din imobiliare afectat de falimente sau insolvente. Proiectul Blue Tower dezvoltat de Copper Beech este de asemenea in insolventa inca din 2009, iar dezvoltatorul incearca sa evite declararea falimentului. Firma prin care Red Capital Management a dezvoltat Armonia Braila este de asemenea in insolventa. In acest an a fost scos la vanzare si mall-ul Tiago Oradea, prin licitatie publica. Tiago a fost cumparat de o firma presupus controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.