REAL ESTATE

Colliers: Pretul locuintelor noi a scazut in decembrie cu 100 euro/mp

21 ianuarie 2009, ora 14:59 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
apartament-mediu.jpg
Pretul mediu al locuintelor noi din Capitala a scazut in decembrie cu circa 100 euro pe metru patrat, pana la o medie de 1.800 euro/mp, iar pe intreg anul, preturile au crescut cu 4%, potrivit indicelui imobiliar al Colliers.
Majoritatea dezvoltatorilor au inceput sa ofere reduceri de pret la locuintele noi, in cadrul ofertelor promotionale, in a doua jumatate a anului trecut.

La calcularea indicelui pretului mediu al locuintelor noi din decembrie, reprezentantii Colliers au luat in calcul si aceste reduceri de pret, considerand ca prezenta acestora pe o perioada de 6 luni arata ca ele sunt deja o constanta si afecteaza pretul mediu de oferta de pe acest segment.

Astfel, pentru luna decembrie indicele Colliers arata o diminuare de circa 100 euro/mp pentru locuintele noi, de la 1.900 euro/mp la putin sub 1.800 euro/mp.Pretul mediu de oferta al apartamentelor vechi din Capitala a scazut pe parcursul anului trecut cu 25%, pana la 1.400 euro.

Cele mai mari reduceri ale preturilor locuintelor vechi, de 32%, pana la 1.135 euro/mp, s-au inregistrat in sectorul 6 al Capitalei, format aproape exclusiv din cartiere destinate clasei medii, cea mai afectata de criza financiara. La polul opus, sectorul 1 a inregistrat cea mai mica scadere a preturilor locuintelor vechi, de 19%, pana la 1.855 euro/mp. In restul sectoarelor s-au inregistrat scadereri similare de preturi, de circa 25%.

Preturile apartamentelor vechi au oscilat la inceputul anului trecut, iar ulterior au avut o traiectorie descendenta, exceptand lunile de vara cand acesta a stagnat, spun consultantii Colliers.

Pe de alta parte, preturile apartamentelor noi nu au mai evoluat la fel de omogen. Astfel, in primele 5 luni din 2008, acestea au crescut, dupa care au stagnat 6 luni si au coborat in decembrie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 23 Ianuarie 2022, 05:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter