- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum gandeste un dezvoltator pe care criza l-a lasat cu proiecte de aproape 1 mld. euro pe hartie: \”Cheia in 2010 este sa rezisti tentatiei de a lua decizii pripite\”

01 Feb, 12:32 • cristina.mihai
2010 va fi un an al stabilitatii si al semnelor solide de revenire, insa schimbari in mediul economic se vor vedea abia in 2011, cand actorii economici vor inregistra intr-adevar o crestere, comparativ cu perioada crizei, este de parere Ingo Nissen, directorul de dezvoltare in Romania al companiei imobiliare Sonae Sierra.
Cum gandeste un dezvoltator pe care criza l-a lasat cu proiecte de aproape 1 mld. euro pe hartie: \Cheia in 2010 este sa rezisti tentatiei de a lua decizii pripite\

„Prioritatea in 2010 este optimizarea centrelor comerciale, astfel incat sa fie sustenabile pe termen lung”, spune Nissen.

Dezvoltatorul imobiliar Sonae Sierra are in plan sa construiasca 3 centre comerciale in Romania, unul in Capitala, unul in Craiova si unul in Ploiesti. Anterior, investitia in cele trei proiecte a fost estimata la 900 mil. euro. Criza financiara a lasat insa dezvoltatorul doar cu planurile si cu munca pentru optimizarea proiectelor la noile conditii de piata, pentru moment accesul la finantare fiind inca extrem de dificil atunci cand se discuta de sume mari.

„Intentionam sa demaram constructiile cat mai repede”, spune Nissen, care inca evita sa faca previziuni asupra debutului constructiilor, in conditiile in care inca nu s-au semnat contracte de finantare cu bancile.

Ce face in aceasta perioada, concret? Se negociaza solutii de finantare, se pun la cale strategii de marketing si se modifica arhitectura si designul.

Spre exemplu, anterior, reprezentantii companiei au anuntat ca vor micsora suprafata mall-ul ParkLake Plaza din Capitala, pana la 80.000-90.000 mp, fata de 110.000 mp cat s-a anuntat initial.

Valoarea investitiei se ridica, anterior, la aproximativ 600 de milioane de euro. Micsorarea suprafetei va diminua si investitia, potrivit lui Nissen, care nu a dat alte detalii.

La Craiova, centru comercial a carui constructie a fost oprita din lipsa de finantare anul trecut, Sonae Sierra este in plin proces de inchiriere a spatiului, saptamana trecuta anuntand un nou chirias, operatorul de cinematografe Cinema City.

Sonae Sierra a intrat pe piata din Romania in prima parte a anului 2007, cand a platit 42 de milioane de euro pentru centrul comercial River Plaza din Ramnicu Valcea.

In cazul proiectului din Ploiesti, compania a anuntat anterior ca se afla in discutii pentru moment numai cu „ancore”, magazine mari care sa stea la baza atragerii clientilor in centrul comercial. Nissen nu a dat alte detalii despre acest proiect.