REAL ESTATE

Diferenta dintre decenta si supunere: Cat ar trebui sa coste locuintele din Romania dupa logica englezeasca

02 septembrie 2014, ora 00:03, autor(i): Andra Troasca   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bucuresti.jpg
Ce inseamna decent cand te gandesti la pretul locuintei? La ce ar trebui sa te raportezi ca sa-ti dai seama daca piata are legatura cu realitatea sau a luat-o razna? Bunul simt din Anglia a dat un raspuns, insa pana si acolo incepe sa devina istorie.

Intr-un articol intitulat “Preturile rezidentialelor: Bine ai venit in ultima zona din Anglia unde locuintele sunt accesibile”, ziarul englez The Telegraph precizeaza de la bun inceput ce inseamna accesibil: o suma mai mica sau egala cu echivalentul a trei salarii medii anuale. 

In anul 1997, s-a “stabilit” la nivel national in Anglia ca o casa care costa mai putin decat salariul mediu anual inmultit cu 3 poate fi considerata accesibila. Acest raport de bun simt este considerat de referinta si acum, numai ca doar intr-o anumita zona din Anglia mai este valabil.  

Dupa recesiune, combinatia dintre revenirea pietei rezidentiale si incetinirea cresterii salariilor a scumpit zonele care au fost dintotdeauna accesibile, precum Oldham si Rotherham. Acestea sunt acum prea scumpe pentru cei care isi cumpara pentru prima data o casa – tinerii care, in mod traditional in Anglia, trebuie sa isi asigure un punct de plecare in lumea imobiliarelor.  Valoarea unei case in Oldham, langa Manchester, era de 2,73 de ori salariul anual in 1997, dar acum este de 5 ori salariul anual. In Rotherham, o casa costa in medie de 2,78 de ori salariul anual in 1997, insa acum se vinde la un pret cat salariul pe 5 ani.    

Singura zona accesibila din Marea Britanie este la ora actuala districtul Copeland din comitatul Cumbria, care se afla intre coasta de nord-vest si lacul District. Acolo, o locuinta costa in medie de 2,87 de ori salariul mediu anual.  

Care este explicatia pentru aceasta normalitate? Zona este gazda a unui fost proiect nuclear – Sellafield – care trebuie dezintegrat, si care pentru asta “inghite” mii de joburi relativ bine platite.  

Peisajul acolo este impresionant -  de la Scafell Pike, cel mai inalt munte din Anglia, la estuarul Duddon, o bijuterie ascunsa prin care raul Duddon se varsa in Marea Irlandei.    

Asadar, pana si “decenta imobiliara” din Anglia devine istorie. Insa acolo exista o alternativa: chiria, care, in raport cu veniturile, se mentine decenta: In Londra, cel mai scump oras din Regat, chiria lunara pentru o garsoniera costa de la 500 de lire la periferie, la 1.400 de lire in centru, in timp ce salariul mediu este de circa 2.500 de euro.  

Facand o paralela cu Romania, realizam ca la noi decenta inseamna practic supunere in fata pietei aberante, comparativ cu salariul mediu. La noi, salariul mediu lunar este de circa 390 euro, in conditiile in care chiria pentru o garsoniera este de 300 de euro in centru si de 280 de euro in Militari si Drumul Taberei.

Si totusi, lumea “se descurca”, prin inhamarea la credite si prin renuntarea la ideea de a economisi.  

Ce sa mai vorbim de achizitia apartamentelor? Daca e sa ne luam dupa raportul englezilor (de cel mult trei ori salariul anual), in Romania un apartament cu doua camere – cel mai cautat tip de locuinta – ar trebui sa coste, in medie, cel mult 14.000 de euro.

Cat costa de fapt? 74.000 de euro in Bucuresti, 48.000 euro in Brasov, 53.000 de euro in Constanta, 40.600 de euro in Cluj, 52.000 de euro in Timisoara (preturi medii unitare cerute in al doilea trimestru din 2014).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
D. Piersica a spus:
02/09/2014 18:30
In Anglia si conditiile de creditare sunt altele fata de asta de la noi, consumatorii, oamenii de rand, sunt mai avantajati
 
Valentin Radocea a spus:
23/09/2014 17:10
Problema de fapt esta ca salariile la noi sunt prea mici. Preturile locuintelor sunt majoritar infuentate de preturile materialelor de constructii, care sunt asemenatoare preturilor din restul Europei. De ce? Pentru ca majoritatea materialelor fie provin din import, fie au la baza resurse al caror pret este stabilit pe bursele internationale de marfuri (otel, ciment, etc). Singura componenta din pretul unei locuinte care este 100% autohtona si neinfluentata de pietele externe este terenul, care are o pondere de cca 15% - 25% in formarea pretului (in functie de zona).
 
Materialele zilei din REAL ESTATE
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Vineri, 20 Aprilie 2018, 06:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter