- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

DTZ: Chiriile pentru birouri vor scadea cu 5% in anumite zone din Bucuresti pana la finele anului, contrar tendintei europene

26 Jul, 11:42 • Redactia DailyBusiness
Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada pana la finele anului, mai ales in zonele semicentrale si descentralizate, unde se estimeaza o reducere cu 5%, pe fondul livrarilor anuntate anul acesta, tendinta fiind contrara celei europene, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
DTZ: Chiriile pentru birouri vor scadea cu 5% in anumite zone din Bucuresti pana la finele anului, contrar tendintei europene

„Consideram ca piata de office din Bucuresti nu a atins inca limita inferioara a chiriilor, mai ales pentru zonele semicentrale si descentralizate, unde ne asteptam la scaderi de aproximativ 5% pana la sfarsitul lui 2010, pe fondul livrarilor anuntate anul acesta”, a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

„Gradul mare de ocupare din centrul orasului insa, coroborat cu nivelul crescut de interes al sectorului corporate, pot duce anul viitor si in 2012 la cresteri ale chiriilor, cu atat mai mult cu cat livrarile anuntate in 2011 sunt cu 35% sub nivelul celor de anul acesta”, a adaugat Bogdan Sergentu.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2010 cand rata de disponibilitate inregistra 18,1% in Bucuresti, la sfarsitul trimestrului doi, aceasta a crescut catre nivelul de 18,9%, o viitoare crestere fiind preconizata pentru sfarsitul acestui an odata cu livrari semnificative precum Platinum Business & Convention Centre, Swan Office Park (faza I) sau Nusco Tower.

Pe de alta parte, la nivel european cresc chiriile spatiilor de birouri, pe baza cererii din ce in ce mai mari si a disponibilitatii reduse.

Cresterea chiriilor pentru spatii de birouri din Europa a fost accentuata in trimestrul al doilea, cu chirii ‘prime’ mai mari cu 1% de la un trimestru la altul, fata de un avans de numai 0,4%, in T1. Aceasta reprezinta o schimbare semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand chiriile scadeau cu 5,7%, potrivit raportului DTZ Echinox, European Property Times Q2.

„Cresterea chiriilor a revenit in numeroase piete, o tendinta mai accentuata semnalandu-se in Moscova si Londra. In Moscova, revenirea cererii, corelata cu scaderea volumului de livrari noi a impins chiriile cu 12% in T2, pornind insa de la un nivel redus, in urma scaderilor drastice ale chiriilor prime de anul trecut. In Londra, gradul din ce in ce mai restrans de disponibilitate a cladirilor de birouri de clasa A a propulsat nivelul chiriilor prime cu peste 5%, pentru al treilea trimestru consecutiv”, a declarat Magali Marton, seful DTZ CEMEA (Continental Europe and Middle East) Research.

In multe dintre pietele analizate, cererea este stimulata de diminuarea livrarilor, mai ales pentru spatii de birouri de calitate.

Acest fenomen se observa cu precadere pe pietele unde dezvoltatorii au reactionat prompt la deteriorarea conditiilor economice, intarziind finalizarea proiectelor sau amanandu-le.

Aceasta tendinta, care s-a facut remarcata in Londra si Paris inca de la inceputul anului, s-a raspandit acum si pe alte piete, inclusiv Stockholm, Dublin si Frankfurt.

Nevoia de a imbunatati spatiul de birouri, consolidarea operatiunilor intr-o singura locatie sau diminuarea spatiului ocupat au dus la cresterea volumului de spatii inchiriate cu 11% pe principalele piete europene in trimestrul al doilea, totalizand 1,8 milioane mp.

Conform celor mai recente previziuni ale DTZ, exista perspective pentru cresterea chiriilor pentru spatii de birouri din Europa, chiriile de tip ‘prime’, urmand sa-si continue trendul ascendent, cu majorari de 2,6% in medie, in 2010, fata de 1,1%, cat se estima la finalul lunii martie.

„Perspectivele de crestere accentuata a chiriilor pentru spatii de birouri in 2010 se datoreaza unor piete precum Londra, Moscova si Paris, unde cresterea a fost pronuntata, precum si faptului ca numeroase alte piete din Europa au atins limita inferioara mai devreme decat se astepta”, a conchis Magali Marton.

DTZ este una dintre cele mai importante companii internationale de consultanta imobiliara, cu peste 10.000 de specialisti in 148 de orase din 43 de tari din intreaga lume.