- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

DTZ: Stocul de spatii de retail va creste cu circa 50% in 2009, la 1,5 mil. mp

26 Mar, 13:18 • Redactia DailyBusiness
Stocul de centre comerciale din Romania a trecut usor de 1 milion de metri patrati inchiriabili la finele lui 2008, iar in acest an se estimeaza ca va creste cu circa 50%, in urma livrarii a aproximativ 470.000 mp, potrivit unui studiu al DTZ Echinox.
DTZ: Stocul de spatii de retail va creste cu circa 50% in 2009, la 1,5 mil. mp

O analiza a companiei imobiliare DTZ, asupra proiectelor de retail planificate a fi lansate, arata ca 43% dintre acestea se gasesc in orase din Muntenia, in timp ce in Transilvania se afla 28%.

Spatiile noi care au fost livrate in 2008 au insumat aproximativ 400.000 mp inchiriabili, in crestere cu 50% fata de 2007, majoritatea acestor spatii fiind localizate in orase de provincie.

Bucurestiul insumeaza peste o treime din totalul suprafetelor livrate si este orasul in care s-a deschis cel mai mare centru comercial din Romania, Baneasa Shopping City.

Numeroase centre comerciale au fost deschise in Muntenia si Moldova, insumand o cota de 76% din totalul spatiilor livrate in 2008.

In prima jumatate a anului 2008, evolutia pietei a fost incurajata de cresterea economica accelerata si de puterea de cumparare in crestere.

Anul trecut a fost caracterizat de expansiunea unor lanturi de magazine deja existente precum Carrefour Express, Metro, Real, Auchan, Billa, Bricostore, Praktiker, Mr. Bricolage si de sosirea unor noi operatori pe piata de retail, precum Obi si Kika. Carrefour s-a dezvoltatat atat organic, cat si prin rebrandingul lantului Artima.

20 de centre comerciale au fost finalizate in decursul anului trecut: 10 galerii comerciale, 9 mall-uri urbane si un centru de tip outlet. Cele mai mari centre comerciale au fost: Baneasa Shopping City (Bucuresti) cu 85 000 mp, Iullius Mall (Suceava) cu 45.000 mp, Liberty Center (Bucuresti) cu 26.000mp si City Park Mall (Constanta) cu 25.800 mp.

Nivelul chiriilor in principalele orase din Romania variaza intre 35-45 euro/mp pe luna pentru o unitate premium de 100-150 mp, amplasata intr-un centru comercial.

Chiriii mai mari sunt practicate in Bucuresti, acestea variind intre 70 si 120 euro/mp pe luna.

„Pe termen scurt, estimam ca valoarea chiriilor pentru locatiile stradale centrale si semi-centrale va scadea, ca urmare a cresterii numarului de spatii disponibile”, au spus consultantii DTZ.

„Efectul incertitudinii economice globale asupra sustenabilitatii pietei de retail va constitui un punct important de discutie atunci cand dezvoltatorii isi vor reconfigura portofoliul de centre planificate, cel putin pe termen scurt”, au adaugat acestia.

Oficialii DTZ au aratat ca „Romania a avut o imagine clara a pozitiei sale de lider pe piata din Europa de Sud Est in termeni de crestere a produsului intern brut (PIB) si a oportunitatilor sale”.

Cu toate acestea, deteriorarea climatului economic la nivel national va fi reflectata in reducerea consumului general. „Ne asteptam ca numarul proiectelor de retail planificate sa se reduca semnificativ fata de nivelul anilor 2007-2008”, au adaugat analistii agentiei imobiliare.