- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

DTZ vede o revenire a tranzactiilor imobiliare din S2 2010

02 Dec, 15:38 • Redactia DailyBusiness
Compania internationala de consultanta imobiliara DTZ estimeaza ca activitatea de tranzactionare cu proprietati imobiliare din Romania isi va reveni incepand cu a doua jumatate a anului 2010.
DTZ vede o revenire a tranzactiilor imobiliare din S2 2010

„Daca evolutia PIB-ului urmeaza traseul anticipat de stabilizare din T4 2009, vom avea usoare cresteri pentru anul urmator, ceea ce va consolida increderea investitorilor si a institutiilor financiare”, se mentioneaza in comunicatul companiei.

DTZ anticipeaza ca revenirea pietei, strans legata de activitatea de creditare, va avea loc odata cu diminuarea costurilor de finantare, ce va genera efecte dupa decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a micsora dobanda de referinta la 8%.

Semne de revigorare sunt vizibile in Europa, unde investitiile au crescut cu 30% in T3. Marea Britanie (Londra si orasele principale) a inregistrat rezultate pozitive, urmata de Germania, Franta, Spania si Suedia. Se estimeaza ca revenirea se va produce si in Romania incepand cu a doua jumatate a anului 2010.

Compania anticipeaza ca activitatea de tranzactionare din prima jumatate a anului viitor va fi similara celei din anul in curs.

„Activitatea pe piata tranzactiilor a inghetat practic in prima jumatate a anului 2009, atingand un volum de 26 milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere cu 97% fata de anul trecut”, se arata in comunicat.

Fata de T2, volumul s-a diminuat cu o treime in T3, cand tranzactiile institutionale au cumulat 13,3 milioane de euro. Valoarea medie a tranzactiilor s-a micsorat cu 36% in T3, in comparatie cu trimestrul anterior si cu 87% fata de anul trecut.

Facand referire la perioada primelor trei trimestre din 2009, Capitala a atras 62% din totalul volumului de investitii. Cea mai mare tranzactie, in valoare de 9 milioane euro, a fost achizitionarea Hotelului Hello, de doua stele, din Bucuresti.

„Piata este saraca in tranzactii, nivelul de activitate fiind similar celui din 2003. Instabilitatea economica si accesul limitat la finantare au generat anumite schimbari in ceea ce priveste natura tranzactiilor, inregistrandu-se astfel primele tranzactii care au implicat vanzatori cu dificultati (distressed sellers), cu exemple in segmentul rezidential si de retail”, se mai arata in comunicatul companiei.

Al patrulea trimestru al anului in curs a adus cea mai importanta tranzactie incheiata din august 2008 si pana in prezent. Fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI) a preluat de la Belrom complexul European Retail Park din Braila, investitie in valoare de 63 mil. euro. Tranzactia permite achizitia altor doua parcuri de retail ale Belrom din Bacau si Focsani.

Investitiile sunt controlate de investitorii internationali, sub forma corporatiilor, a unor entitati private de investitii si a companiilor de real estate cotate la bursa, desi volumul redus al lichiditatilor demonstreaza o diferenta critica in comparatie cu valorile inregistrate in anii precedenti.

Scaderea pretului proprietatilor si previziunile economice pesimiste au fost principalele provocari pentru proprietari. Procesul de achizitie s-a ingreunat pe fondul cresterii riscului pe piata investitiilor. In consecinta, potentialii cumparatori au devenit mult mai selectivi.

Valorile actuale ale randamentului de profit sunt comparabile cu cele de la nivelul anului 2005.

DTZ este una dintre cele mai importante companii internationale de consultanta imobiliara, cu peste 10.000 de specialisti in 148 de orase din 43 de tari din intreaga lume.

In noiembrie 2002, dupa 9 ani de activitate pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.