REAL ESTATE

Efectele legii antifumat asupra pietei imobiliare

11 martie 2016, ora 10:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tigara1.jpg
Legea care interzice fumatul in spatiile publice nu va avea pe termen lung un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor si cluburilor din Romania, spun reprezentantii Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanta imobiliara cu capital romanesc.

Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002, prin care se interzice complet fumatul in toate spatiile inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, precum si in cele de invatamant, va intra in vigoare pe 16 martie 2016.

“Legea antifumat va crea mici probleme pentru ca sunt foarte dure normele de aplicare. Initial va fi un soc si consumul va fi afectat, dar apoi clientii se vor obisnui. Estimam ca maxim 5% din restaurante si cluburi vor fi afectate grav de aceasta lege. Constatam o usoara crestere a cererii de spatii cu terasa sau gradina, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Acesti operatori vor trebui sa ofere conditiile aferente fumatorilor, care probabil vor reveni in locatii dupa cateva luni de absenta – de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de incalzire pentru sezonul rece. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor si barurilor, decat asupra restaurantelor. Clientii vin la restaurant ca sa manance, nu ca sa fumeze.

Pe de alta parte, un alt efect al legii antifumat este ca primim cereri de spatii de la companii care doresc sa deschida asa numitele cluburi private de cigars si trabucuri, destul de des intalnite in strainatate, in care nu poti sa intri decat daca esti membru. Aceste cluburi reunesc oameni care impartasesc aceeasi pasiune si nu de putine ori aici se discuta afaceri“, spune Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate.Aproximativ 5 milioane de romani fumeaza, iar Romania nu era printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste legiferarea fumatului in spatiile publice.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca. In martie 2004, Irlanda a fost prima tara din lume care a interzis fumatul la locul de munca.

In Austria, incepand cu ianuarie 2009, toate restaurantele si barurile aflate in spatii de peste 50 mp au fost obligate sa introduca spatii pentru fumatori si spatii pentru nefumatori. Daca localul are sub 50 mp, proprietarul poate alege daca sa fie pentru fumatori sau pentru nefumatori.

In Belgia, incepand cu iulie 2011, fumatul este interzis in restaurante, cafenele, baruri, cluburi si cazinouri, cu exceptia incaperilor desemnate si amenajate special in acest scop, cu ventilatie corespunzatoare.

Localurile din Franta trebuie sa indeplineasca criterii stricte pentru a permite fumatul (ventilatie adecvata, incaperi separate cu usi automate), insa multe dintre ele nu respecta regulile.

Grecia are cel mai mare procent de fumatori din intreaga Uniune Europeana (40%), insa a impus reguli stricte la sfarsitul lui 2010 care interzic fumatul in localuri, reguli ce nu sunt respectate peste tot.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din REAL ESTATE
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Duminica, 24 Iunie 2018, 09:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter