REAL ESTATE

Esop: Proprietarii de spatii de birouri fara chiriasi pierd lunar 6 mil. euro

05 septembrie 2011, ora 11:10, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
money.jpg
Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri din Capitala conform unei analize de piata realizata pe baza datelor din portofoliul de oferte al companiei imobiliare Esop. Considerand o chirie medie de 10 euro/mp, agentia estimeaza ca in piata de birouri se pierd lunar aproximativ 6 milioane de euro, sub forma chiriilor neincasate.
Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 spatiile goale se ocupau intr-o perioada de 2-5 luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in momentul de fata spatiile libere isi gasesc chiriasi in 8-10 luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Multi proprietari inca alearga dupa profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, constientizand destul de putin pierderea certa pe care o reprezinta fiecare luna de neocupare a spatiului, considera Mirela Raicu, partener la firma de consultanta imobiliara Esop Consulting.

De exemplu, un spatiu de birouri care se doreste sa fie inchiriat cu 12 euro/mp, pe un termen de 2 ani, dupa o perioada de ne-inchiriere de 6-8 luni ajunge la o chirie reala de 9 euro/mp. Acest lucru se intampla deoarece fiecare luna de ne-inchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp. Daca mai luam in calcul si incertitudinea obtinerii nivelului de chirie dorit, observam ca pierderea poate fi si mai mare, mai spune Raicu.

Din analiza de piata realizata de Esop la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2011 se observa o diminuare a ratei de neocupare a cladirilor de birouri clasa A si o crestere a ofertei de spatii de birouri disponibile in cladirile care solicita sub 11 euro/mp.Pe segmentul spatiilor de birouri sub 11 euro/mp, desi stocul a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru, observam ca nivelul total este mai redus decat pe segmentul spatiilor de 11-15 Eu/mp, aspect firesc in conditiile in care peste 58% din solicitarile venite din partea companiilor medii care inchiriaza aceste tipuri de cladiri, au bugete sub 11 euro /mp.

Am observat ca o parte din cladirile care in trimestru 1 din 2011 au fost promovate cu bugete intre 12-15 euro /mp, au migrat catre categoria sub 11 / euro mp, semn ca unii proprietari incep sa-si dea seama ca principala pierdere in perioada de criza pe care o traversam este data de rata de neocupare si mai putin de 2-3 euro in plus la chiria pe mp, afirma Mirela Raicu de la Esop.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 14:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter