- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitorii in apartamente noi se vor reorienta spre chirii

04 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Investitorii in locuinte noi nu vor mai tinti valorificarea lor prin revindere, pe fondul stabilizarii preturilor, ci se vor reorienta spre inchiriere, insa abia peste 4-5 ani chiriasii vor avea o alternativa reala la traditionalele apartamente vechi, sunt de parere specialistii imobiliari.
Investitorii in apartamente noi se vor reorienta spre chirii

In prezent, locuintele noi disponibile spre inchiriere apartin preponderent segmentului de lux.

„Investitorii care cumpara acum apartamente in cladirile noi din cartiere vizeaza valorificarea lor prin revanzare”, spune Alexandru Petrescu, managing partener al agentiei imobiliare Esop.

„Acest trend se va schimba, deoarece o locuinta ce se inchiriaza este o proprietate generatoare de venit constant, cu relativ putin efort, timp si bani din partea proprietarului. O proprietate ce se vinde genereaza un venit la un moment dat, dar apoi trebuie gasit un alt tip de investitie ce necesita mai mult efort, timp si bani”, este de parere Cristina Dumitrascu, analist in cadrul departamentului de evaluare al companiei de consultanta imobiliara CBRE-Eurisko.

Peste 30% dintre locuintele livrate in Bucuresti sunt cumparate pentru a fi inchiriate si acest trend este in crestere, conform agentiei EuroMetropola. Unii analisti considera ca inchirierea este folosita in prezent mai degraba ca varianta intermediara, pana la gasirea unui cumparator pentru locuintele noi.

„Profitul din revanzare al speculatorilor va scadea, pe fondul stabilizarii preturilor. In Occident exista acest gen de business (n.r.-inchirieri) si treptat se va instaura si in Romania”, a adaugat Dumitrascu.

In prezent, investitia intr-un apartament nou se poate recupera prin inchiriere in 10-11 ani, potrivit reprezentantilor EuroMetropola.

Inchirierea este o investitie pe termen lung, insa prin inchiriere creste si valoarea proprietatii, pentru ca piata inregistreaza un trend ascendent, ceea ce va imbunatati si bugetul proprietarului in momentul in care se va hotari sa propuna apartamentul sau vila spre vanzare, sunt de parare consultantii EuroMetropola.

In prezent, oferta de locuinte noi de inchiriat se adreseaza in special segmentului mediu-plus si high-end

„In prezent, se construiesc putine ansambluri destinate inchirierilor, fiind vorba in special vile de lux in nordul Capitalei. Nu exista statistici clare in aceasta privinta. Tot ce se construieste pentru inchiriere este pentru clasa de lux”, este de parere Cristina Dumitrascu, specialist in cadrul departamentului de evaluare al companiei imobiliare CBRE-Eurisko.

Totusi, analistii considera ca in cativa ani vor exista si locuinte noi destinate clasei medii spre inchiriere.

„Parerea noastra este ca vor trece inca 4-5 ani pana cand investitorii vor incepe sa valorifice investitia in apartamentele din cartier prin inchiriere si pana in momentul in care se va vorbi despre o alternativa reala la cladirile vechi din cartiere pe piata inchirierilor”, a declarat, pentru DailyBusiness, Alexandru Petrescu, managing partener, Esop.

„In 5 ani vor fi multe ansambluri destinate clasei medii deja finalizate si multe unitati dintre acestea se vor regasi pe piata inchirierilor, insa la chirii ceva mai mari decat cele din imobilele vechi”, a adaugat si Cristina Dumitrascu.

Pe piata inchirierilor de locuinte vechi din cartierele bucurestene, chiriile se situeaza intre 100 si 400 euro in functie de zona, numarul de camere, accesul la mijloace de transport in comun si inbunatatiri, in timp ce in zonele centrale si ultracentrale chiriile pot ajunge si la 10.000 euro pe luna, a precizat Laura Miu, analist in cadrul agentiei imobiliare Apulum94.

Chiriile locuintelor vechi au stagnat in 2007, trend care este de asteptat si in 2008, potrivit Laurei Miu.

Ofertele ce beneficiaza de o locatie foarte buna si de standarde ridicate de finisaje si facilitati se inchiriaza foarte repede, avand un timp de expunere pe piata de 2-4 saptamani, a precizat Cristina Dumitrascu.

Cele mai cautate proprietati la inchiriere in 2007 au fost apartamentele cu 3 si 4 camere, potrivit lui Dumitrascu.

Pe parcursul anului 2007 chiriile s-au mentinut ridicate, cu usoare cresteri de 5-15% pe segmentul ofertelor exclusiviste (vile istorice renovate, penthouse-uri de lux), in vreme ce chiriile pentru segmentul mediu-superior (sub 2.000 euro) s-au mentinut constante.

Chiriile se diferentiaza in functie de locatie, numar de dormitoare, finisajele si facilitatile oferite, potrivit reprezentantilor CBRE-Eurisko. De pilda, personalul corpului diplomatic solicita apartamente sau vile cu multe dormitoare si spatii de zi generoase pentru a organiza diferite evenimente sociale.

Proiectele rezidentiale noi sunt preferate pe piata datorita facilitatilor oferite, ce sunt superioare unui bloc sau vile individuale: parcare subterana, servicii de administrare si securitate oferite de companii specializate, locuri de joaca pentru copii, spatii verzi, iluminat nocturn, piscina, sauna etc. Oferta este completata si de cateva dezvoltari singulare de imobile destinate exclusiv inchirierii in locatiile Dorobanti, Aviatorilor, Primaverii, au mai spus specialistii CBRE-Eurisko.

Oferta este limitata la zonele nordice si centrale concentrate in arealul cuprins intre Baneasa-Pipera si Piata Unirii, Cotroceni (Baneasa-Pipera, Herastrau, Aviatorilor, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Unirii, Cotroceni).

Datorita crizei terenurilor libere si a ofertelor disponibile, incepand cu anul 2007 au aparut noi zone de interes ca Tineretului, Parcul Carol, Vitan, Stefan cel Mare, Tei, unde a fost demarata constructia unor noi ansambluri de apartamente sau blocuri individuale pentru vanzare si inchiriere care vor contura mai bine oferta pe segmentul mediu-superior.

Elementele ce diferentiaza ofertele de inchiriere sunt locatia, proximitatea fata de locul de munca, centre comerciale si de petrecere a timpului liber, iar pentru familiile cu copii intervine un nou element – apropierea de gradinite si scoli.