- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

„Marea transformare” din imobiliare: Te duci unde trebuia sa fie mall si gasesti spital

17 Mar, 00:02 • cristina.mihai
Dezvoltatorii au inceput inca din 2009 sa isi modifice proiectele anuntate inainte de criza pentru a se adapta unei noi piete: au diminuat suprafetele apartamentelor, au transformat mall-uri in parcuri de retail, ori chiar au schimbat total destinatia constructiilor.
Marea transformare din imobiliare: Te duci unde trebuia sa fie mall si gasesti spital

DailyBusiness.ro va prezinta cele mai importante reconversii din imobiliare.

Cartierul Tineretului din Cluj, transformat in parc fotovoltaic

La finalul anului trecut, dezvoltatorul cartierului Tineretului din Cluj, ansamblu rezidential care ar fi urmat sa cuprinda peste 5.000 de unitati locative, a anuntat ca in locul locuintelor vrea sa faca pe teren un parc fotovoltaic.

Dezvoltatorul este firma Cartierul Tineretului, controlata de Polus Real Estate, compania lui Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR. Decizia de a nu mai construi locuinte a fost publicata recent in Monitorul Oficial.

Pe terenul respectiv, firma lui Paszkany impreuna un grup de investitori americani ar urma sa amenajeze un parc fotovoltaic.

In loc de mall si birouri, spital si locuinte

Fratii Ionut si Robert Negoita au fost in topul reconversiilor imobiliare in ultimul an, acestia modificand major doua proiecte, dintre care unul deja finalizat.

Anul trecut, acestia au anuntat ca nu va mai construi birouri si un centru comercial langa proiectul rezidential Confort City, ci o clinica medicala si locuinte.

Oamenii de afaceri nu au gasit inca un operator pentru clinica, asa ca proiectul nu a fost inca relansat.

De ce au renuntat fratii Negoita la mall si birouri? „Nu se mai justifica sa facem un mall in zona, chiar si de 30.000 metri patrati, avand in vedere competitia, iar segmentul de birouri are in acest moment un deficit de cerere, care in opinia mea va dura cativa ani”, a spus, anterior, Negoita.

In zona se mai afla mall-urile Grand Arena, Vitantis si Sun Plaza.

Proiect rezidential in interiorul unui hotel

Fratii Negoita au mai hotarat sa modifice si hotelul Rin Grand din Capitala si sa transforme o parte din camere in apartamente care vor fi vandute sau inchiriate.

Investitorii au renuntat la jumatate din camere. Pana la aceasta reconversie, Rin Grand detinea titlul de cel mai mare hotel european, la nivel de capacitate de cazare.

Spitalele private iau locul sediilor de firma sau apartamentelor

Terenul pe care urma sa fie construit proiectul rezidential Global City din Pipera a fost vandut de dezvoltatorii eleni de la Global Finance catre Medicover in 2010. Compania Medicover a anuntat ca va construi pe acest teren un spital de 50 milioane de euro.

Tot anul trecut, un alt operator de pe piata serviciilor medicale private a inchiriat integral o cladire de birouri de peste 15.000 metri patrati din Piata Victoriei, de la Castrum Corporation, pentru a amenaja un spital.

Acest caz nu este singular. Recent, un operator de servicii medicale private a preluat o alta cladire de birouri. Tranzactia nu este inca facuta publica.

Unii dezvoltatori vedeau chiar piete agroalimentare in loc de mall-uri

Compania Omnium Invest, administrata de George Steinberg, a demarat in 2008 constructia unui mall de 20.000 metri patrati inchiriabili in Focsani.

Lucrarile urmau sa fie finalizate la inceput de 2009, insa proiectul a ramas in faza de santier. La aceea data Steinberg declara ca a luat in calcul chiar transformarea mall-ului in piata agroalimentara. Ulterior, compania si-a cerut insolventa.

Oficialii Euroest au declarat pentru Money.ro ca vor amenaja o parcare pe un teren uultracentral din Bucuresti, pe care in momentul relansarii pietei vor sa dezvolte un proiect de birouri.

Chiar daca unii dezvoltatori vad o cu totul alta utilizare a terenurilor pe care urmau sa construiasca mall-uri, cele mai multe reconversii vizeaza transformarea mall-urilor in parcuri de retail, dezvoltari care cuprind galerii comerciale de dimensiuni mai reduse si cateva magazine de mari dimensiuni.

Ce mall-uri vor fi de fapt parcuri de retail

AFI Europe a anuntat ca in acest an va demara constructia parcului de retail din Arad, de langa mall-ul Atrium. Pe terenul respectiv, grupul intentiona initial sa dezvolte un mall, insa criza financiara a schimbat planurile. AFI are acum un mall deja finalizat ca si competitor, asa ca dezvoltarea unui retail park face mai mult sens decat cea a unui alt mall.

Michael Israeli, seful Atrium Centers, spunea anul trecut in ca Baia Mare nu va mai construi un mall, ci un parc de retail. Motivul? Acelasi pentru care AFI nu mai face mall in Arad: s-a deschis deja un alt mall.

Proiectul Zenith din Ploiesti a fost de asemenea transformat din mall in parc de retail de compania BlackPearl. Oficialii companiei nu au putut fi contactati pentru detalii cu privire la evolutia acestui proiecte, care este blocat.

Isteria suprafetelor reduse din rezidential

Multi din dezvoltatorii care nu aveau proiectele in stadii avansate de constructie si-au revizuit suprafetele locuintelor incepand cu 2009, pentru a se adapta cererii.

Una dintre marile greseli in proiectarea ansamblurilor rezidentiale au fost suprafetele mult prea mari, care cresteau considerabil pretul final. Acest defect a inceput sa ii doara pe dezvoltatori dupa ce a inceput criza, iar investitorii au plecat din piata.

Printre cele mai recente cazuri de diminuari ale suprafetelor este cel al proiectului Jackob Park.

In luna mai din 2009, compania Eagle Development, subsidiara grupului israelian Israel Land Development Company, a lansat un proiect rezidential de 170 milioane de euro langa lacul Dobroiesti din Capitala. Compania a oprit insa proiectul pentru a schimba conceptul si a micsora suprafetele locuintelor astfel incat sa se incadreze in programul Prima Casa. In prezent, inca se lucreaza la noul concept.

Chiar si Conarg, companie care in 2008 revolutiona piata, lansand un proiect format majoritar din locuinte cu suprafete mici in Titan, a scos de la vanzare un proiect rezidential si l-a modificat, astfel incat sa fie format predominant din garsoniere.

Mai usor cu parcarile subterane

Dezvoltatorii care se gandesc sa inceapa acum sau in perioada urmatoare incep sa renunte complet sau partial la parcarile subterane, amenajari foarte costisitoare, care parca nu-si mai au rostul cand finantarea se obtine atat de greu.

Tal Roma, directorul de dezvoltare al AFI, a declarat anterior ca in cadrul proiectului din Laromet va diminua parcarea subterana, care este foarte costisitoare. De asemenea, Catalin Scripcaru, seful Advanced Development, a spus ca a renuntat complet la parcarea subternara din cadrul unui complex rezidential de langa Bucuresti, aflat in faza de planificare.