REAL ESTATE

Paradox in imobiliare: Obtinerea avizelor poate dura mai mult decat construirea

19 mai 2008, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
imperia.jpgmica.jpg
Obtinerea documentatiei necesare inceperii constructiei dureaza in cazul unor dezvoltatori dublu fata de timpul necesar constructiei, situatia fiind intalnita mai ales in cazul dezvoltatorilor care construiesc in sistem modular (asamblare foarte rapida, din module prefabricate - n.r.).
"In Romania dureaza 6-9 luni sa facem hartii si 3-4 luni sa construim", a spus Aurel Lungu, administratorul companiei Noble House, parte din firma House Factory, care detine franciza pentru un sistem de case prefabricate in Romania.

Casele prefabricate ale companiei se bazeaza pe un sistem care foloseste un numar minim de componente modulare, construite in principal din profile usoare de otel galvanizat.

Desi constructia unui complex rezidential in acest sistem nu dureaza mai mult de jumatate de an, compania a avut probleme cu inceperea lucrarilor de constructie ca urmare a eliberarii cu intarziere a avizelor de constructie."Pentru orice constructor, timpul zero in realizarea unui proiect este obtinerea autorizatiei de constructie. Dupa acest moment urmeaza turnarea fundatiei, care ocupa timp pentru ca trebuie sa astepti sa se intareasca. Apoi, prin sistemul modular construiesti o casa in 3 saptamani si inmultesti acest timp cu numarul de case", a spus Ruxandra Krisan, directorul de comunicare al grupului de firme Conex, care dezvolta proiecte rezidentiale din prefabricate in mai multe orase din tara, inclusiv in Bucuresti.

"Eliberarea autorizatiilor de constructie poate dura mai mult sau mai putin, in functie de de autoritatile din fiecare zona sau oras in care construiesti. Spre exemplu, in Iasi, unde avem sediul central, eliberarea autorizatiilor de constructie dureaza 6 luni", a adaugat Krisan.

In general, raportul intre timpul de asteptare a autorizatiei de constructie si derularea lucrarilor este mai mare in cazul proiectelor construite in sistem modular fata de cel al proiectelor construite in sistem clasic, insa de multe ori apar situatii in care eliberarea avizelor este atat de indelungata incat depaseste si perioada de constructie a unui proiect in stil clasic.

Un exemplu de acest gen este situatia companiei hoteliere Continental, care, conform directorului Radu Enache, asteapta de 14 luni autorizatia de constructie a unui hotel in Timisoara si inca nu a primit-o. Constructia hotelului ar urma sa se deruleze pe parcursul a 12-18 luni.

De asemenea, in cazul autorizatiei pentru renovarea hotelului Continental din Capitala, compania a asteptat 2 ani avizele pentru o lucrare care va fi finalizata intr-un an.

Noble House are mai multe proiecte, insa reprezentantii companiei spun ca toate au avut parte de intarzieri ale debutului lucrarilor de constructie ca urmare a problemelor legate de obtinerea avizelor.

"Intotdeauna ne-am anuntat clientii cand am avut probleme in obtinerea autorizatiilor", a precizat Lungu, adaugand ca intotdeauna vor fi insa si oameni care nu doresc sa inteleaga ca aceste chestiuni nu depind de dezvoltator, ci de problemele birocratice care inconjoara un astfel de proiect.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Contopistul a spus:
19/05/2008 13:04
Sunteti in urma dragi baieti si fete, dureaza chiar si ANI de ZILE ! Intrebare: ce-i de facut ? Eu am solutia pt modificarea legislativa necesara dar numai pt cine vrea sa asculte ! Au si altii alte solutii dar atunci va trebui sa scrieti ca spaga este egala cu valoarea cladirii !

Misto,nu ?
 
Claudiu a spus:
22/05/2008 09:47
Din pacate asa este si situatia nu e fericita deloc pentru ca franeaza pur si simplu dezvoltarea economica in anumite privinte!
De vina sunt autoritatile, un melanj perfect intre coruptie si prostie. Oare DNA nu ar trebui sa-si deschida o noua zona de actiune? Ar fi nevoie de vreo 1000 de procurori :) timp de vreo 5 ani....asa ca baieti, treceti la treaba :)
 
ecoexpertis a spus:
27/05/2008 17:07
Dupa cum bine stiti, eliberarea autorizatiei de constructie este conditionata de obtinerea celorlalte avize/acorduri...Numai un aviz de mediu pentru PUZ, se obtine in termen de cel putin 4 luni de la solicitare, conform legislatiei de mediu in vigoare.
 
Gheorghe a spus:
11/06/2008 12:48
╬n legatura cu perioada mare de timp in care se obtin autorizatiile de constructie.
Domnul Lungu Aurel, administratorul House Factory spune ca intarzierile sunt datorate birocratiei excesive din institutiile publice. Eu cred ca inainte de a trece la incheierea unor acte prin care sa se oblige la constructia unor apartamente cu indicarea unui termen fix de finalizare (vanzarea apartamentelor) ║i mai mult, sa ceara si o parte din bani pentru acestea, trebuie obtinute autorizatiile necesare pentru constructie.
Intarzierile in obtinerea autorizatiilor de constructie se datoreaza si datorita faptului ca firma dl-ui Lungu Aurel a depus dosarele fara ca documentatia sa fie completa. Astfel, normal ca institutiile abilitate nu i-au eliberat autorizatiile respective decat in momentul in care a indeplinit toate conditiile.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 11:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter