- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Patriciu avertizeaza din nou ca imobiliarele sunt in criza, dar e contrazis de agentii

19 Mar, 12:22 • Redactia DailyBusiness
Piata imobiliara din Romania se afla in pragul unei crize, preturile necompetitive si tranzactiile in stagnare fiind cei mai importanti indicatori ai acestei situatii, a spus miercuri omul de afaceri Dinu Patriciu, in timp ce reprezentantii agentiilor imobiliare considera ca decalajul dintre cerere si oferta va dinamiza in continuare piata.
Patriciu avertizeaza din nou ca imobiliarele sunt in criza, dar e contrazis de agentii

Potrivit lui Patriciu, lipsa tranzactiilor releva o situatie premergatoare unei crize.

Patriciu considera ca piata imobiliara cade zi de zi, insa nimeni nu vrea sa admita.

Pe de alta parte, agentiile imobiliare nu cred ca piata va cadea, ca urmare a raportului oferta-cerere favorabil vanzatorilor.

„In Romania, preturile la imobile noi vor ramane ridicate inca mult timp. Vor mai trece ani buni pana cand aceasta piata va stagna. Cererea este mult prea mare fata de oferta, in acest moment. In aceste conditii, investitiile imobiliare vor fi in continuare foarte profitabile”, a spus, pentru DailyBusiness, Eduard Uzunov, presedintele agentiei imobiliare Regatta.

„Piata imobiliara din Romania este foarte atractiva si nesaturata, astfel incat mediul concurential va creste de la an la an”, a adaugat Eduard Uzunov .

Intr-un interviu acordat recent DailyBusiness, Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara CBRE-Eurisko, a declarat ca preturile pe piata locuintelor noi stagneaza ca urmare a scaderii numarului de tranzactii, situatie creata ca urmare a faptului ca posibili cumparatori sunt in expectativa.

Bordei a spus insa ca aceasta situatie este in defavoarea cumparatorilor pentru ca in momentul in care aceasta stare de asteptare va fi depasita preturile vor creste din nou.

Declaratia de miercuri a omului de afaceri Dinu Patriciu vine dupa ce luna trecuta a spus ca „este normal ca piata imobiliara sa cada”.

Criza lichiditatilor din sistemul financiar la nivel mondial duce la extragerea lichiditatilor din economiile fragile, ceea ce va determina un exod de capital din domeniile in care s-a investit masiv in ultimii ani, cum este piata imobiliara, a spus atunci Dinu Patriciu.

Update (ora 15:06)

Patriciu avertizeaza asupra pericolelor din imobiliare, dar si investeste

In ciuda previziunilor negative vizavi de viitorul pietei imobiliare, Dinu Patriciu este implicat intr-un proiect imobiliar mixt (de birouri si rezidential), in valoare de 200 mil. euro.

Dinu Patriciu a declarat miercuri ca detine un teren de 150.000 mp in spatele Casei Presei Libere pe care se va construi noul sediu al Rompetrol si 1.000 de apartamente, investitie care se ridica la 200 milioane euro.

Constructia va fi gata peste doi ani si este realizata de compania Rompetrol impreuna cu un fond imobiliar. Constructia efectiva a cladirii inca nu a inceput, dar lucrarea este aprobata in stadiul PUD (Plan Urbanistic de Dezvoltare), relateaza NewsIn.

In cladirea de birouri isi va avea sediul compania Rompetrol, insa vor exista spatii de inchiriere si pentru alte companii. Dinu Patriciu a declarat ca cele 1.000 de apartamente vor fi de vanzare.

Dinu Patriciu a mai spus ca terenul aflat in spatele Casei Presei Libere fost cumparat in anul 1991.

De asemenea, privind planurile de investitii, Dinu Patriciu a anuntat ca va mai cumpara rafinarii, dar in afara Romaniei. Unitatea vizata va fi anuntata dupa semnarea contactului, a precizat omul de afaceri.

Totodata, aceasta va investi si in proiecte de energie alternativa, printre care se numara si o companie de productie a echipamentelor pentru centralele eoliene.