REAL ESTATE

Pericolul falimentelor imobiliare continua: Un mare business, adus in instanta de Unicredit

07 iulie 2011, ora 00:07, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pallady02-311.jpg
Pericolul falimentelor din imobiliare continua in acest an, noi nume mari fiind prinse in paienjenisul cererilor de insolventa. Inceputul verii a adus sub lupa unul dintre cele mai mari business-uri imobiliare locale, caruia i se solicita insolventa de catre Unicredit Tiriac Bank.

Potrivit datelor de la Tribunalul Bucuresti, Unicredit Tiriac Bank a depus o cerere de insolventa atat importriva Avrig 35 SRL, cat si impotriva Avrig Asset Management, ambele companii controlate de Central Eastern European Real Estate, unde este actionar principal omul de afaceri Alexander Hergan.

Acestea nu sunt primele cereri de insolventa impotriva firmelor din grupul imobiliar.

Anul trecut, 3 vehicule investitionale din potrofoliul Avrig 35 - Piatra Neamt Development, Focsani Investment si Office Development - au intrat in insolventa, la cererea firmei britanice Bonotel. Dosarele celor 3 firme sunt inca pe rol la Tribunalul Bucuresti.Chiar daca situatia nu era roza pentru grup, oficialii companiei declarau in 2010 ca anul acesta vor sa inceapa proiecte imobiliare de 200 milioane de euro pe plan local. Increderea oficialilor Avrig ca vor putea incepe dezvoltarea nu s-a vazut insa pana acum in piata, nefiind anuntata inceperea niciunui proiect nou.

Avrig 35 a fost infiintat in 1999 de Alexanger Hergan si un grup de investitori americani. Hergan este cel mai mare actionar din grupul de companii. Urmatorul actionar este familia Proskine. In total, compania are 16 actionari. Hergan nu se mai ocupa insa de conducerea operatiunilor dezvoltatorului de anul trecut, cand actionarii au decis schimbarea lui din functie.

Falimentele si insolventele de proportii au inceput sa creasca puternic pe piata imobiliara locala din a doua parte a anului trecut, pe masura ce bancile, cei mai mari creditori ai acestor firme, au inceput sa isi piarda rabdarea de care au dat dovada anterior. Printre cele mai mari proiecte care deja au avut soarta pecetluita de faliment sau insolventa se numara mall-urile Tiago Oradea, Armonia Braila sau City Mall din Capitala, dar si proiecte rezidentiale ca My Dream Residence sau Cortina Residence.

Analistii imobiliari estimau ca in acest an vor intra in insolventa sau faliment proiecte cu o valoare totala de minim 500 milioane de euro, ceea ce ar fi insemnat o dublare a valorii acestora. Bancile, care pana acum ceva vreme erau destul de discrete cand venea vorba de problemele finantarilor din imobiliare, au devenit, ce-i drept, in cazuri izolate, chiar transparente cu activele pe care le au in aceasta situatie. Recent, Banca Romaneasca publica pe site doua anunturi de vanzare a unor proiecte rezidentiale din Capitala.

Ce proiecte imobiliare importante sunt in faliment sau insolventa

Cortina Residence a intrat in 2010 in faliment, iar Volksbank si InvestKredit detin peste 50% din datoriile de 33 milioane de euro.

In 2010 a intrat in faliment si proiectul rezidential Blue Tower, dar dezvoltatorul a facut recurs. Tot in 2010 a intrat in faliment si City Mall, care a fost scos la licitatie publica, dar nu s-a vandut.

De la Armonia Braila, proiect intrat in insolventa in 2010, Volksbank are de recuperat 28 milioane de euro.

RI Investment are trei proiecte in insolventa. Pentru cele doua ale caror dosare sunt publice in prezent, proiecte rezidentiale din Capitala cu datorii de peste 40 milioane de euro, compania a depus planuri de reorganizare. Bancpost are de recuperat aproape 16 milioane de euro din cadrul subsidiarelor RI Investments prin care se deruleaza proiectele rezidentiale.

In 2011 a intrat in insolventa, optand tot pentru reorganizare si Green City Construct, dezvoltatorul Green City, dar ulterior compania a ajuns la o intelegere cu CEC Bank si procedura nu a fost continuata.

La inceputul anului si compania Carmel Land Development si-a cerut insolventa, iar OTP Bank a depus o cerere de insolventa importriva unui dezvoltator de birouri din Pipera.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 09 Martie 2021, 13:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter