- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Presedintele Impact despre \”Prima Casa\”: Daca nu se orienteaza pe locuintele noi, programul va genera inflatie

08 Jul, 14:32 • cristina.mihai
Daca guvernul nu va stimula efectiv achizitia de case noi, atunci "efectele colaterale ale programului Prima Casa vor fi perdante", a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Dan Ioan Popp, presedintele Impact SA.
Presedintele Impact despre \Prima Casa\: Daca nu se orienteaza pe locuintele noi, programul va genera inflatie

„Lansarea unei sume mari de bani spre consum catre populatia care vinde apartamentele vechi va genera inflatie cand comerciantii vor sesiza cresterea puterii de cumparare, dar fara lansarea in economie de noi produse”, spune Popp.

In ceea ce priveste efectele programului Prima Casa asupra pietei imobiliare, Popp considera ca la apartamentele vechi, care sunt in atentia cumparatorilor, preturile acestora vor creste cu 10-15%, mai accentuat in Bucuresti si apoi in marile orase, in timp ce dezvoltatorii de apartamente noi, cu preturi accesibile vor scadea pretul cu 5-10%.

De asemenea, managerul Impact SA considera ca piata apartamentelor mari va fi mai putin activa fata de cea de garsoniere si 2 camere.

Popp a realizat si o trecere in revista a impactului programului asupra domeniilor legate de piata rezidentiala.

„Piata constructiilor nu va reactiona decat peste 4-6 luni. Piata finisajelor va avea o usoara crestere. Piata terenurilor nu va reactiona decat peste 6-8 luni. Piata chiriilor va avea tendinta de scadere dar va fi compensata de cresterea din septembrie-octombrie. Piata de mobila si electrocasnice va avea o usoara crestere fata de tendinta actuala”, trece Popp in revista cateva din principalele efecte previzionate.

„Progamul Prima Casa pune accentul pe capacitatea de a suporta financiar un angajament de durata . Astfel se va constata o crestere a interesului mai ales pe 2 camere in orase mari si o crestere a interesului pe 3 camere in orasele mai mici. Casele nu intra in discutie, deoarece valoarea este mai mare decit a unui apartament. Exceptie vor face asa zisele’ town house’ care sunt un fel de bloc la orizontala”, a mai spus Popp.

In ceea ce priveste impactul programului asupra pietei locuintelor noi, Popp considera ca in principiu dezvoltatorii nu vor beneficia de program.

„Peste 90% din credite vor fi pentru locuinte vechi, maxim 3% din portofoliul de locuinte noi lansate anual vor fi implicate in program, deci efectul asupra industriei este aproape nesemnificativ.Daca se impune obligativitatea ca locuintele din Prima Casa sa fie certificate termic cu clasa A sau B, atunci efectele atat la nivelul industriei cat si al PIB ului se vor vedea amplificate de circa zece ori fata de prima varianta”, a conchis Popp.

Infiintata in 1991, Impact este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Din 1996, Impact a dezvoltat 16 ansambluri in 5 orase, cu peste 2.000 de case si apartamente precum si 25.000 mp de birouri si spatii comerciale.