- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Pretul mediu al apartamentelor a scazut in mai la un nou minim: 1.196 euro/mp

02 Jun, 14:42 • Redactia DailyBusiness
Preturile apartamentelor la nivel national au continuat sa scada in luna mai, pana la 1.196 euro pe metrul patrat util, atingand un nou nivel minim de la inceputul crizei imobiliare, potrivit indicelul lansat de portalul imobiliare.ro.
Pretul mediu al apartamentelor a scazut in mai la un nou minim: 1.196 euro/mp

„In comparatie cu luna precedenta, valoarea indicelui pentru a 5-a luna din an arata o scadere de 0,4% ajungand la 1.196 euro/mp util, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare”, au spus oficialii portalului.

Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, cand indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scaderea este de 1,2%. In schimb, daca ne raportam la perioada de varf a pietei imobiliare autohtone, martie 2008, cand pentru un metru patrat de suprafata utila, pretul mediu cerut era de 2.058 euro, remarcam o scadere de aproximativ 42%.

„Preturile apartamentelor sunt dictate de piata, iar in prezent, puterea este la cumparatorul final care se confrunta cu mari probleme. Puterea de cumparare este proportionala cu venitul sau mediu net, astfel incat, desi exista cerere, in conditiile actuale aceasta este in mica masura solvabila”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

In mai, preturile medii ale apartamentelor din Bucuresti au crescut usor atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi, ajungand la 1.302 euro/mp, cu 0,6% mai mult fata de luna precedenta. Pretul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, pana la 1.447 euro/mp, in timp ce pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7%, pana la 1.250 euro/mp.

In Brasov, conform indicelui imobiliare.ro, in luna mai, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 946 euro pe metrul patrat de suprafata utila, in crestere cu 1,2% fata de luna precedenta. Cu o valoare medie de 1.071 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene au inregistrat cea mai mare crestere in ultima luna, de 15,5%. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat in luna mai a ajuns la 934 euro/mp, cu 0,1% mai putin fata de luna anterioara.

In Cluj, preturile au scazut, dupa trei luni de cresteri. Astfel, valoarea medie a apartamentelor este de 1.017 euro/mp util, in scadere cu 3,7% fata de luna precedenta. Apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in intervalul analizat, cu 4,5%, pretul cerut pentru aceasta categorie scazand la 976 euro/mp. Si pretul apartamentelor vechi s-a redus in intervalul analizat cu 2,8%, la 1.042 euro/mp.

Apartamentele din Constanta s-au scumpit cu 0,6% in luna mai, ajungand la 1.028 euro/mp. Pretul mediu solicitat pentru locuintele noi a crescut cu 0,4%, pana la 990 euro/mp util, in timp ce pretul apartamentelor vechi a urcat cu 0,5%, ajungand la 1.035 euro/mp.

In acelasi timp, pretul mediu al apartamentelor din Iasi s-a redus cu 1,2% fata de luna aprimie, pana la 987 euro/mp util, fiind cea mai mica valoare medie inregistrata de la inceputul crizei.

In Timisoara, trendul de scadere vizibil in luna aprilie a continuat si in mai, pretul mediu scazand cu 2,9%, pana la 915 euro/mp. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele vechi, de 3,4%, pretul mediu coborand pana la 909 euro/mp util, iar pretul apartamentelor noi s-a micsorat 1,4%, pana la 940 euro/mp util.

Indicele imobiliare.ro la nivel de orase reprezinta pretul exprimat in euro pe metru patrat de suprafata utila al apartamentelor de vanzare situate in blocuri de apartamente cu destinatie rezidentiala in fiecare oras analizat, pe baza anunturilor publicate pe imobiliare.ro de catre agentii imobiliare si proprietari. La nivel de orase, indicele este disponibil pentru Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara.