- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile locuintelor din China sfideaza masurile „anti bula imobiliara”

18 Feb, 12:01 • Redactia DailyBusiness
Preturile locuintelor din China au crescut in 68 de orase din 70 monitorizate de guvern, sfidand astfel masurile "anti bula imobiliara" prin care se dorea mentinerea caselor la costuri accesibile, relateaza Bloomberg.
Preturile locuintelor din China sfideaza masurile anti bula imobiliara

In Beijing, preturile locuintelor noi au crescut cu 6,8% in luna ianuarie, fata de aceeasi perioada a anului 2010, in timp ce in Shanghai au avansat cu 1,5%, conform datelor publicate de Biroul National de Statistica din China.

Cea mai mare crestere a fost semnalata in orasul Haikou din provincia Hainan, unde valoarea locuintelor a urcat cu pana la 21,6%, in timp ce in alte 10 orase majorarea a fost de peste 10%.

Quanzhou si Nanchong au fost singurele orase in care au fost inregistrate devalorizari.

„Noile date ne arata clar ca preturile locuintelor continua sa creasca, iar masurile impuse de guvern au reusit doar sa scada volumul tranzactiilor”, a declarat Jinny Yan, economist in cadrul bancii Standard Chartered.

„Totul se reduce la politica monetara, guvernul ar trebui cel putin sa majoreze rata dobanzii de doua ori in acest an pentru ca in cazul in care nu se reduc lichiditatile, este imposibil ca preturile sa scada”, a adaugat Yan.

Anul trecut, guvernul chinez a inceput sa majoreze ratele la dobanzi si a extins masurile de prevenire a riscului pentru a incetini evolutia preturilor pe piata proprietatilor imobiliare