- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Proiectele rezidentiale demarate anul acesta: greseala sau intuitie?

01 Dec, 00:01 • cristina.mihai
Anul acesta, pe piata rezidentiala bucuresteana s-au lansat cateva proiecte rezidentiale noi de mari dimensiuni, o parte din investitii fiind derulate chiar de companii nou intrate pe piata. Cat de mari sunt riscurile pe care si le asuma dezvoltatorii, si ce sanse au ca in urma crizei ei sa "cada in picioare"?
Proiectele rezidentiale demarate anul acesta: greseala sau intuitie?

Criza imobiliara a inceput sa fie constientizata cu adevarat pe piata romaneasca incepand cu aceasta toamna. Pana atunci, optimismul si datele macro-economice au determinat o serie de dezvoltatori sa lanseze sau sa anunte proiecte rezidentiale mari care totalizeaza zeci de mii de locuinte. Ulterior, unii dintre ei au amanat sau oprit proiectele, in timp ce alti au decis sa mearga inainte cu ele.

[quote=George Ivan, DTZ]Sunt putini cei care intra pe piata in acest moment si acestia o fac fie din inertie, fie din optimism[/quote]

Prudenta si seriozitatea sunt cuvantele de ordine pentru dezvoltatorii care intra acum pe piata romaneasca. „Daca pana acum ceva timp aproape oricine avea bani de investit se putea indrepta spre piata rezidentiala, fiindca cererea era mare, solvabila, iar profiturile garantate, nu acelasi lucru se poate spune acum. In aceasta perioada, majoritatea si-au amanat proiectele pentru vremuri mai bune”, a spus Irina Petrescu, managing partner al Esop.

„Credem ca aceasta perioada de stagnare, pentru cei care pregatesc proiecte noi, este un timp al pregatirii, al analizei a ceea ce s-a facut bine si poate fi imbunatatit, dar si a ceea ce s-a facut prost. Cu cat aceasta perioada de pregatire e fructificata mai bine, cu atat viitorul proiect va avea sanse mai mari de reusita”, a spus Petrescu.

Sunt putini cei care intra pe piata in acest moment si acestia o fac fie din inertie pentru ca au parcurs toti pasii de la achizitia terenului, realizarea proiectului, a studiului de fezabilitate etc, fie pentru ca sunt optimisti, au resurse si si-au calculat foarte bine etapele care trebuie urmate pentru a realiza o investitie eficienta, a spus George Ivan, consultant senior in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Nu cred ca vor fi avantaje pentru cei care au lansat proiecte rezidentiale anul acesta pentru ca nu stii ce se intampla cu banca finantatoare, daca iti cresc dobanzile, daca nu-ti va cere equity mai mult in timpul dezvoltarii si asa mai departe”, a spus Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.

Totusi, cei care au puterea financiara pentru a-si continua investitiile si isi asuma riscurile existente ar putea fi in avantaj dupa depasirea acestei situatii de criza.

[quote=Alexandru Nitescu, Regatta]Cantitatea de locuinte ce va fi livrata in urmatorii 2 ani in Bucuresti va fi aproape inexistenta[/quote]

Mergem inainte cu proiectele pe care ni le-am propus. Este greu de comentat cu privire la avantajele pe care le vom avea, evident ca unul dintre acestea va fi faptul ca vom avea un produs finalizat in momentul deblocarii pietei”, a spus Romeo Cazanescu, director general al Conarg Real Estate, compania care a lansat anul acesta doua proiecte, Rasarit de Soare la inceputul anului si Quadra 2 in toamna.

„Evident ca aceasta criza se resimte si la noi, la nivel de vanzari”, a adaugat Cazanescu.

Tinand cont ca cele mai importante motive ale acestui blocaj sunt de natura emotionala, pe de o parte, si de natura tehnica, pe de cealalta (confuzia din sistemul bancar si ingreunarea accesului la credite), este posibil ca deblocarea sa se produca intr-un interval de timp scurt. Cererea comprimata pe perioada blocajului va fi aruncata astfel in piata, care isi va continua trendul ascendent pana la echilibrarea cererii cu oferta, spun consultantii MediaCity.

„Anul 2008 a adus foarte putine proiecte noi in piata, ba mai mult, o parte din cele deja lansate inregistreaza stagnari, iar la unele dintre ele dezvoltatorii au renuntat. Prin urmare, cantitatea de locuinte ce va fi livrata in urmatorii 2 ani in Bucuresti va fi aproape inexistenta, ceea ce va conduce cu siguranta la cresteri de pret pentru unitatile noi, este de parere si Alexandru Nitescu, manager al departamentului de proiecte si investitii, Regatta.

„Piata rezidentiala din Romania are in continuare un potential mare. Cererea exista, insa nu e solvabila. In momentul in care lucrurile se vor aseza, cred ca va fi din nou miscare pe aceasta piata”, a adaugat Petrescu.

[quote=MediaCity]In situatia actuala, cu o consultanta adecvata, acum ar fi un moment in care dezvoltatorii isi pot securiza locatii cu probabilitate crescuta de succes pentru viitoare dezvoltari, la alte costuri decat inainte (mai mici-n.r.)[/quote]

Sunt si voci pe piata care considera ca in acest blocaj este foarte de greu de gasit si o parte pozitiva.

„Nu cred ca dezvoltatorii sunt avantajati de aceasta criza, cei ce pot beneficia in urma crizei sunt clientii care au bani sa cumpere un apartament fara a mai contracta un credit, asta datorita scaderii preturilor. Din randul dezvoltatorilor, castigatorii sunt cei ce reusesc sa-si continue proiectele pe perioada crizei, pastrandu-si astfel continuitate in activitate, clientii si renumele”, a adaugat Ivan.

„Criza nu avantajeaza pe nimeni, motiv pentru care noi am oprit constructia Sigma Residence&Gardens”, a spus omul de afaceri romani George Padure, dezvoltatorul acestui proiect.

[quote=George Padure]In momentul in care am lansat acest proiect nu am simtit ca ar fi o criza pe piata imobiliara romaneasca[/quote]

[In prima parte a anului 2008 s-au lansat foarte multe proiecte de dimensiuni mari, avand la baza un un concept integrat (toate facilitatile intr-o locatie), aceste proiecte bazandu-se pe ritmul de crestere al vanzarilor si preturilor de anul trecut. Din pacate criza nu a fost prevazuta la timp, iar in prezent dezvoltatorii au emotii cu privire la vanzare, a spus George Ivan, de la DTZ

Cine nu a inceput proiectul se gandeste serios la amanarea investitieipana cand piata va da semne de recuperare. In 2009 se vor continua majoritatea proiectelor incepute, dar oferta de locuinte nu va creste semnificativ in comparatie cu anul in curs, a mai spus Ivan.