REAL ESTATE

Rata de neocupare a spatiilor de birouri s-a dublat la aproape 20% in S1

10 august 2010, ora 14:51 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
birou-cladire-medie.jpg
Cu peste 140.000 de metri patrati de spatii de birouri finalizate in primele 6 luni din 2010, rata de neocupare a crescut pana la 19,8%, aproape dublu fata dea aceeasi perioada a anului 2009, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).
In al doilea trimestru au fost finalizati 88.000 metri patrati de spatii de birouri (inclusiv imobilul Bucharest Tower Center, cu o suprafata inchiriabila de 29.000 mp), in timp ce preluarea de spatii de birouri a inregistrat o scadere pana la 32.000 metri patrati.

Conform raportului, in zonele periferice si-au continuat trendul descendent, in timp ce in zona centrala de afaceri, evolutia recenta a chiriilor denota ca se apropie de punctul de minim.

In total, stocul modern de spatii de birouri a atins 1,64 milioane de metri patrati, cu peste 52.000 mp finalizati in T1 si 88.000 mp livrati in T2. Aceste cifre reprezinta o scadere de 305 fata de stocul finalizat in S1 2009.In cea de-a doua parte a anului, un stoc aditional de 140.000-160.000 mp este preconizat pentru finalizare, ceea ce va duce oferta anului 2010 la aproximativ 280.000 mp.

In raport se mai arata ca primele 6 luni ale acestui an au fost inchiriate circa 100.000 mp de spatii de birouri, suprafata de reflecta doar contractele de pre-inchiriere si inchiriere nou semnate.

"In ultimele 12 luni au fost semnate mai multe contracte de sub-inchiriere sau renegociere-reinnoire care ar putea creste activitatea de trazactionare a spatiilor de birouri cu peste 20-30%", au spus reprezentantii Jones Lang LaSalle.

In T2, chiriile au ramas in jurul valorii de 19-20 euro pe metrul patrat pe luna. Totodata, s-a inregistrat o crestere considerabila a stimulentelor oferite chiriasilor sub forma lunilor libere de plata a chiriei, a contributiilor financiare pentru amenajarea spatiului inchiriat si pentru mutare.

"Aceste stimulente pot duce la o scadere a pretului de inchiriere cu 1-2 euro pe metrul patrat pe luna in zonele centrale ale orasului, in timp ce in zonele secundare pretul de inchiriere poate scadea cu pana la 2-3 euro", se mai arata in raport.

Pentru intreg anul 2010, stocul total de spatii de birouri este estimat la 280.000 de metri patrati, cu aproximativ 50% deja finalizati in prima jumatate a anului.

Avand in vedere ca in cel de-al doilea semestru nu se preconizeaza o revenire a pietei, reducerea drastica a numarului de proiecte pentru anii urmatori poate constitui o oportunitate pentru acei dezvoltatori care au posibilitatea sa demareze noi proiecte de birouri la standarde internationale, pe cat posibil in zone centrale.

"Presupunand o revenire constanta a economiei locale in urmatorii doi ani, atunci putem asista in intervalul 2012-2013 la o deficienta de spatii noi de birouri", au mentionat oficialii companiei de consultanta.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Joi, 24 Mai 2018, 01:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter