- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Resemnarea din imobiliare: „Am pierdut 15.000 euro, ca sa evit executarea silita”

11 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Daniela R., o economista in varsta de 47 de ani, tocmai si-a vandut apartamentul de 3 camere in care locuieste pentru 63.000 euro, cu aproape 15.000 de euro mai putin decat suma pentru care l-a cumparat, la inceputul lui 2008. Motivul? Nu mai are posibilitatea de a-si plati ratele si a hotarat sa vanda inainte de a fi executata silit.
Resemnarea din imobiliare: Am pierdut 15.000 euro, ca sa evit executarea silita

Daniela R. este insa doar unul dintre putinii norocosi care reusesc sa isi vanda locuintele inainte de executare, iar dupa ce inapoiaza banii bancii sa ii ramana o suma suficient de mare care sa ii permita achizitionarea unei locuinte mai mici.

Economista mai trebuie sa inapoieze bancii doar 10.000 euro. Cu restul banilor vrea sa isi cumpere un apartament de doua camere si deja a gasit o oferta in sudul Capitalei.

Situatia vanzarilor amiabile din domeniu nu este insa atat de roz pe cat pare din acest caz particular, cand proprietarul si banca au hotarat de comun acord ca apartamentul sa fie scos la vanzare inainte de a incepe procedura executarii silite.

Proprietarul nu scoate la vanzare locuinta care urmeaza sa fie executata silit fara a ajunge la un acord cu institutia finantatoare. Cea mai simpla explicatie este de natura tehnica: proprietatea este ipotecata de catre banca si de aceea, orice vanzare trebuie realizata cu acordul celor doua parti.

De regula, debitorul se intalneste cu reprezentantii bancii si discuta. Daca nu sunt alternative de plata, se incearca stabilirea unui pret de comun acord si se scoate proprietatea la vanzare, spune Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.

„Estimez ca acum sunt la vanzare, pe cale amiabila, aproximativ 1.000 de proprietati in Bucuresti„, a declarat Ilie. El a mentionat ca oferta de proprietati scoase la vanzare pe cale amiabila intre debitor si banca finantatoare a crescut semnificativ in ultimele luni, dar nu a estimat un procent.

Ce preturi au apartamentele scoase la vanzare pe cale amiabila

Preturile acestor proprietati sunt putin mai ridicate decat media pietei, spune Ilie. Aceasta deoarece banca are o expunere mai ridicata decat pretul mediu al pietei.

Totusi, fata de preturile initiale de achizitie, preturile locuintelor scoase la vanzare pe cale amiabila sunt, evident, mai mici. Procentul nu poate fi estimat deoarece difera in functie de expunerea bancii pe respectiva proprietate si de scaderile diferite de preturi in functie de zone si segmente.

Se vand bine locuintele prin acest sistem? „Rata de succes este mica. In primul rand, putine proprietati din totalul celor care ar putea ajunge la executare silita ajung sa fie scoase la vanzare pe cale amiabila. Debitorul se impotriveste, inca nu crede ca va fi executat, spera ca veniturile sa ii mai creasca”, a afirmat Valentin Ilie de la Coldwell Banker.

„Chiar daca se ajunge la un acord cu institutia finantatoare pentru o vanzare amiabila, debitorul va folosi tot felul de tertipuri pentru a nu accepta ofertele primite – nu va fi prezent la vizionari sau va avea o atitudine negativa fata de vanzarea proprietatii sale”, a explicat Ilie.

In al doilea rand, in functie de expunere, si bancile pot intarzia luarea deciziei de vanzare amiabila. Daca expunerea este prea ridicata, institutia finantatoare mai asteapta, in ideea ca se vor gasi noi garantii sau situatia debitorului va deveni mai buna.

In plus, procesul de executare silita (inclusiv vanzare amiabila) presupune niste etape si proceduri, iar piata locala este abia acum in etapa elaborarii acestor proceduri pentru un flux ridicat de proprietati executate.

Daca debitorul este de acord cu adevarat sa vanda proprietatea iar banca nu are o expunere ridicata si se ajunge la o intelegere privind restul de suma pana la totalul expunerii bancii, vanzarea se face in ritmul pietei.

In ultima perioada, din pricina inmultirii anunturilor de executare silita, proprietarii au inceput sa devina mai constienti de faptul ca pot ajunge in aceeasi situatie daca nu fac ceva si sunt mai dispusi sa apeleze la o intelegere amiabila cu institutia finantatoare.