REAL ESTATE

Robert Negoita a instrainat imobiliare de 66,5 mil. lei in timpul unui control fiscal

09 noiembrie 2009, ora 17:55 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
robert.jpgmedie.jpg
Omul de afaceri Robert Negoita (foto) a instrainat, in timpul unui control ANAF, apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,57 milioane lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri, au declarat surse din ANAF, citate de Mediafax.
Potrivit datelor Registrului Comertului, deputatul PSD a infiintat impreuna cu fratele sau, Ionut, in data de 30 aprilie 2009, firma Domus Stil Construct SRL, Robert Negoita avand o participatie initiala de 65%. Capitalul social al firmei la momentul inregistrarii a fost de 200 de lei, 35% din partile sociale fiind in proprietatea lui Ionut Negoita.

Pe 10 iulie, Robert Negoita a majorat, prin aport in natura, capitalul social al firmei cu 37,13 milioane de lei, participatia sa urcand la 99,99%. Ulterior, in data de 19 august 2009, el a majorat capitalul social al Domus Stil Construct la 66,57 milioane de lei, au afirmat sursele citate.

Pe 2 octombrie, data la care figureaza ultima modificare inregistrata la Registrul Comertului referitoare la Domus Stil Construct, Robert Negoita a iesit din actionariatul firmei, iar tatal sau, Ilie Negoita, a intrat ca asociat nou, cu un aport in natura in valoare de 43,27 milioane de lei (65% din partile sociale). In acelasi timp, fratele sau, Ionut Negoita, a preluat 35% din partile sociale, cu o valoare de 23,30 milioane de lei, reprezentand de asemenea aport in natura. Capitalul social al Domus Stil Construct a ramas nemodificat, la 66,57 milioane de lei, in urma operatiunii prin care Robert Negoita a iesit din actionariat.Potrivit surselor din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), modificarea a fost realizata, cel mai probabil, printr-o cesiune de parti sociale, in urma careia Robert Negoita a transferat bunuri imobiliare catre fratele si tatal sau.

ANAF a inceput pe 24 septembrie un control privind tranzactiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoita in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA la aceste operatiuni.

In urma verificarilor, ANAF considera ca Negoita datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati. Din totalul obligatiilor la buget calculate de ANAF, 76,86 milioane de lei sunt TVA, la care se adauga penalitati acumulate de 43,75 milioane de lei.

Pe 16 octombrie, institutia a dispus masuri asiguratorii pe bunurile care figureaza in declaratia de avere depusa de catre deputat. Sursele din ANAF au precizat ca Robert Negoita s-a inregistrat la 1 iulie 2009 ca platitor de TVA.

Tot in timpul controlului, pe 7 octombrie, Robert Negoita a infiintat, impreuna cu fratele sau o noua societate, Domus Stil Real Estate Solutions SRL, la care a participat cu aport in natura in valoare de 32,98 milioane de lei, pe care l-a majorat pe 23 octombrie cu peste 18 milioane de lei, la 51,78 milioane de lei, au adaugat sursele.

Negoita detine 99,9996% din societate, restul de 0,0004% fiind in proprietatea fratelui sau.

Deputatul Robert Negoita a confirmat tranzactiile prin care a iesit din actionariatul firmei Domus Stil Construct, dar a negat ca acestea au vreo legatura cu controlul ANAF.

"ANAF, care este instrumentul lui Basescu, isi face treaba. Este adevarat ca am iesit din actionariatul firmei, dar de ce se baga ANAF? Este adevarat ca am transferat o parte din patrimoniu pe numele fratelui si al tatalui meu, dar am facut acest lucru pentru ca am intrat in politica. Am facut aceste modificari inainte de controlul lor si nu-i priveste pe ei", a spus Negoita.

El a adaugat ca ANAF "uita" sa spuna ca a ramas, totusi, cu multe proprietati pe numele lui, pe care le evalueaza la circa 100 milioane de euro.

"Am ramas cu o avere de circa 100 milioane de euro. Am pe numele meu peste 300 de apartamente si peste 30 de hectare de teren la Pipera si Popesti-Leordeni. Ar avea de unde sa ma execute, dar Basescu a vrut sa-mi puna sechestru pe toata averea. Ei, ghinion! Nu se poate! Oricum pleaca acasa peste o luna, la casa din Mihaileanu", a afirmat Negoita.

El considera ca este ilegal ca Fiscul sa-i puna sechestru asigurator pe toata averea de 100 milioane de euro, pentru o "pretinsa datorie" mult mai mica.

Negoita crede ca, in mod normal, ar fi fost suficient un sechestru doar pe 10 hectare de teren.

Pe de alta parte, el nu recunoaste ca ar avea datorii la Fisc reprezentand TVA neachitata.

"TVA se plateste doar daca se colecteaza, dar eu nu am colectat niciun fel de TVA. In mod normal, nu am absolut nimic de plata. In cazul acesta, legea nu a fost clara, si nimeni nu a aplicat-o, pentru ca n-a stiut cum s-o aplice, nici macat Fiscul. Avand in vedere ca legea nu e clara, o sa castig in instanta si o sa cer daune, dar din pacate banii astia n-o sa-i plateasca Basescu, ci poporul roman. Cand o sa primesc banii, o sa-i dau in scop caritabil", a adaugat Negoita.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Negoita vanduse pana in luna iunie a acestui an 536 de apartamente, efectuase 24 de tranzactii pentru vanzarea de locuri de parcare si 6 pentru vanzarea de terenuri. El figureaza, de asemenea, cu zeci de proprietati imobiliare, in special terenuri.

Fratii Negoita, proprietarii firmei Pro Confort, mai detin doua hoteluri la Otopeni, unul in centrul Bucurestiului si Rin Grand Hotel, din zona Vitan, care, cu cele 1.500 de camere, este cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 19 August 2019, 20:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter