- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Romania a inregistrat in noiembrie cea mai accentuata scadere lunara din UE a activitatii din constructii

19 Jan, 13:57 • Redactia DailyBusiness
Romania a inregistrat in noiembrie 2010 cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana (UE) a productiei din sectorul constructiilor, de 4,6%, comparativ cu octombrie, in conditiile in care indicatorul a mai scazut in alte trei state, iar la nivel comunitar s-a diminuat cu 0,4%, potrivit unui raport Eurostat, citat de Mediafax.
Romania a inregistrat in noiembrie cea mai accentuata scadere lunara din UE a activitatii din constructii

In noiembrie, activitatea din constructii a scazut in Marea Britanie (-1,4%), Franta (-1,3%) si Germania (-1,1%).

Cele mai mari cresteri lunare ale indicatorului se observa in Portugalia (4%), Bulgaria (2,6%) si Polonia (2,4%). Singura stagnare a fost inregistrata in Olanda.

In acelasi timp, Romania a inregistrat a doua mare scadere anuala a productiei din constructii, de 17,7%, fiind depasita de Spania (30,2%) si urmata de Slovenia (16%). Cele mai pronuntate cresteri ale activitatii sunt consemnate de Polonia (14,9%), Marea Britanie (11,1%) si Suedia (10,4%).

La nivelul UE, productia din sectorul constructiilor a scazut cu 1,7% in noiembrie 2010, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat saptamana trecuta ca volumul lucrarilor de constructii a scazut in noiembrie 2010 fata de octombrie, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,8%, respectiv cu 4,6%.

Fata de noiembrie 2009, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 17,1% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 18,9%.

Raportul Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, prezinta date doar pentru 13 state comunitare.