- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Se deschide Sun Plaza: Vezi cum se pregatesc de lupta mall-urile concurente din sudul Capitalei

24 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Complexul comercial Sun Plaza, singurul care se va deschide in Capitala in acest an, a agitat puternic spiritele, concurentii estimand scaderi temporare ale traficului si pregatindu-se sa schimbe mixul de chiriasi. DailyBusiness.ro a facut un scurt istoric al proiectului care va fi lansat oficial joi si care va fi, cel putin pentru urmatorii ani, cel mai mare din Romania.
Se deschide Sun Plaza: Vezi cum se pregatesc de lupta mall-urile concurente din sudul Capitalei

Constructia Sun Plaza a demarat la finalul anului 2007, moment in care in sudul Capitalei exista doar City Mall, in zona Eroii Revolutiei. In acel moment, dezvoltatorii imobiliari faceau primii pasi spre sudul Bucurestiului, o zona ocolita pana atunci. Desi zona era goala din punct de vedere al mall-urilor, reprezentantii EMCT, dezvoltatorul proiectului, detinut de Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank, spuneau ca „in anii urmatori zona va cunoaste o dezvoltare fara precedent, fiind unicul loc in care se mai poate construi”.

„Profetia” EMCT s-a indeplinit, iar Sun Plaza va avea la inaugurare o competitie acerba, intr-o zona cu peste 570.000 de locuitori. Astfel, Sun Plaza se afla in centrul zonei de retail din Sud, populata de City Mall, Liberty Center, Vitantis si Grand Arena.

Mall-urile cu vechime din zona nu au ramas impasibile la viitoarea deschidere. Recent, City Mall Bucuresti a anuntat ca va vrea sa inchirieze sau reinchirieze 25% din spatiu ca sa se repozitioneze ca mall de proximitate, ca urmare a cresterii competitiei din zona.

„Centrul comercial va fi repozitionat ca si centru comercial de proximitate (concentrat pe vizitatorii care locuiesc in zona apropiata – n.r.) tinand cont de competitia existenta in zona de sud a Bucurestiului. Vor fi pastrate anumite magazine care functioneaza la ora actuala in mall, dar ne vom concentra pe un concept de moda tineret&sport. De asemenea serviciile vor ocupa un loc important, servind populatia din imediata vecinatate”, a declarat, anterior, Cristina Dumitrache, responsabil retail international pentru centre comerciale in cadrul Cushman&Wakefield.

Un alt centru comercial amenintat de deschiderea Sun Plaza este Vitantis Shopping Center, care a estimat o scadere de 25% a traficului, in prima luna si jumatate de la deschiderea mall-ului din Berceni.

Nu doar competitorii din zona sunt amenintati de mall-ul din centrul Berceniului, ci si mall-urile mai indepartate resimt efectele. Spre exemplu, compania Flanco International, care activeaza pe piata locala de electronice, electrocasnice si IT&C, si-a relocat magazinul Flanco din Baneasa Shopping City in centrul comercial Sun Plaza.

„Ne asteptam la un trafic mult mai mare in centrul comercial Sun Plaza, fiindca vorbim in primul rand despre o zona rezidentiala cu potential comercial insuficient exploatat pana acum, in care se simtea nevoia unui astfel de parc de retail”, a declarat Adrian Olteanu, director general adjunct Flanco International.

Istoricul amanarilor

Din 12 februarie, pe 25 februarie

Finalizarea proiectului cu o suprafata construita de 210.000 de metri patrati, din care 80.000 spatii inchiriabile, a fost amanata de mai multe ori, momentul initial al deschiderii fiind anul 2008. Cea mai recenta data este 25 februarie, cu doua saptamani mai tarziu fata de termenul promis la anterioara amanare, care a fost anuntata in toamna anului trecut.

Aceasta ultima amanare a fost determinata de nevoia realizarii ultimelor retusuri. Cum va arata mall-ul la inaugurare si detalii despre numarul magazinelor deschise la aceasta data vor fi facute publice de companie in cadrul unei conferinte de presa in cursul zilei de miercuri. Acum 2 saptamani, insa, la intrarea in mall inca se lucra de zor. Galerie foto.

Amanarea pe 2010, determinata de teama unui fiasco

Constructia proiectului de 200 mil. euro, detinut de fondul de investitii Spakassen Immobilien, a fost demarata la finalul lui 2007, termenul de livrare initial fiind anuntat pentru prima parte din 2008. Constructia a fost insa intarziata, iar urmatorul termen de predare a fost stabilit pentru octombrie 2009, termen care, acum, a fost schimbat din nou, pentru februarie 2010. Pana in prezent, Sun Plaza este mall-ul a carui deschidere a fost amanata pentru cea mai lunga perioada de timp, circa 2 ani.

„Unele din deschiderile din ultimele 12 luni sunt un fiasco, iar noi nu vrem asta”, a declarat, la acea data, Richard, dand ca exemplu Grand Arena din Bucuresti (inaugurat cu doar 60% din spatii inchiriate – n.r.) si Armonia Center Braila (inchis temporar din cauza vanzarilor mici ale retailerilor – n.r).

Amanarea anterioara a mall-ului a fost determinata de lipsa de forta de munca in constructii, ca urmare a boom-ului imobiliare, dar si de anumite probleme tehnice pe care constructorii le-au intampinat.

Ce magazine gasim in Sun Plaza

Sparkassen Immobilien AG, listata la Bursa din Viena de 21 de ani, este cea mai longeviva companie de investitii imobiliare din Austria. Deruleaza investitii pe termen lung in proprietati rezidentiale, birouri, hoteluri si spatii comerciale in Austria, Germania, Bulgaria, Romania, Croatia, Ungaria, Cehia si Slovacia. La 30 iunie 2009, valoarea totala a portofoliului era de 1,85 mld. euro, iar spatiul total de inchiriat insuma 1, 5 milioane metri patrati.

Cora, Mobexpert, Inditex, C&A sau BauMax intra pentru prima data intr-un centru comercial din sudul Capitalei, acoperind o zona cu aproximativ 400.000 de locuitori.

Flanco si Cinema City sunt alti doi chiriasi importanti ai mall-ului, alaturi de Deichman sau Debenhams.