REAL ESTATE

Semne rele anul are: Un "deal" imobiliar de 100 mil. euro pentru doua parcuri de retail in Focsani si Bacau a fost anulat

07 ianuarie 2010, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
European Retail Park Bacau
European Retail Park Bacau
Vanzarea parcurilor de retail European Retail Park din Focsani si Bacau, evaluata la circa 100 mil. euro, a picat dupa ce cumparatorul, fondul de investitii sud-african NEPI, a cerut un pret cu 25% mai mic de la vanzator, dezvoltatorul belgian BelRom, dar a fost refuzat.
Discutiile dintre cele doua parti au inceput in prima parte din 2009, iar in toamna s-au finalizat cu preluarea parcului de retail al Belrom din Braila, in valoare de 63 mil. euro, dar si o promisiune de cumparare a celorlalte doua parcuri din portofoliul belgienilor, cele din Focsani si Bacau, cu o valoare cumulata de circa 100 mil. euro.

Insa, in cateva luni neintelegerile privitoare la pret, care au marcat piata in intreg anul 2009, au aparut si intre cele doua parti, iar negocierile pentru un deal care parea ca si incheiat au fost suspendate, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii BelRom.

"Cei de la NEPI au crezut ca sunt singurii interesati de achizitii de pe piata si au incercat sa se joace si sa ne ofere mai putini bani decat ceea ce ne-am inteles initial", a spus Steven Van Den Bossche, managing director BelRom, pentru DailyBusiness.ro, fara a preciza cu cat si-au scazut oferta sud-africanii de la NEPI. Van Den Bossche a adaugat ca mai sunt si alti cumparatori interesati de achizitii pe piata.Conform unor surse din piata, noua oferta a NEPI era cu 25% mai scazuta decat suma agreeata initial, de circa 100 mil. euro.

In primele 3 trimestre din 2009 valoarea tranzactiilor de proprietati imobiliare din Romania a fost extrem de redusa, situandu-se in jurul a 40 mil. euro, printre principalele motive fiind lipsa finantarilor, dar si discrepanta dintre pretul cerut de proprietari si cel oferit de potentialii cumparatori. Totusi, in T4 piata imobiliara a avut parte de o surpriza si a fost incheiata tranzactia parcului de retail European Retail Park din Braila pentru 63 mil. euro. In plus, cumparatorii, fondul de investitii NEPI, au anuntat ca intentioneaza sa mai achizitioneze de la Belrom si parcurile de retail din Focsani si Bacau.

Preluarea European Retail Braila de catre NEPI, intermediata de agentia imobiliara DTZ Echinox, a fost cea mai mare tranzactie imobiliara din 2009.

Tranzactia prevede o structura in doua componente, respectiv bani si actiuni in cadrul noii companii care s-a format, emise de NEPI. Oferta NEPI presupune si preluarea datoriilor proiectului (creditul bancar necesar dezvoltarii - n.r.).

In ultimii doi ani, BelRom Real Estate a mai vandut doua parcuri comerciale, in Sibiu si Targu Mures, pentru circa 170 milioane de euro in total, catre fondul britanic North Real Estate, respectiv catre grupul francez Natixis.

Agentia DTZ a estimat, intr-un studiu remis in decembrie, ca tranzactiile de proprietati imobiliare isi vor reveni in a doua jumatate a anului 2010.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Arhinews a spus:
07/01/2010 11:45
Si acesta nu este ultima renuntare. Pe fondul fricii de a investii se vor intampla multe in sectorul de retail si imobiliare. Ne lipsesc investitorii curajosi si intelepti, care sa stie cum sa profite de lipsuril;e economiei noastre, si sa creeze o conjunctura favorabila nu numai lor, ci si climatului economic. De aici cate ceva, de dincolo cate ceva... si uite-asa se poate face treaba.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Aprilie 2020, 21:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter