- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Soarta locuintelor noi din zonele turistice: Daca nu se vand, poate se inchiriaza la firme

05 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Dezvoltatorii imobiliari cu proiecte in zone turistice s-au gandit sa apeleze la inchirieri, din moment ce vanzarile sunt blocate. Unii dintre ei au avut surpriza ca, in afara turistilor, sa primeasca cereri de inchiriere si din partea unor companii cu afaceri in zonele respective, care cauta locuinte pe termen lung pentru angajati.
Soarta locuintelor noi din zonele turistice: Daca nu se vand, poate se inchiriaza la firme

In Constanta, spre exemplu, majoritatea dezvoltatorilor care au proiecte finalizate s-au orientat si spre inchirieri in regim hotelier, urmarind veniturile mari care se obtin din aceasta activitate in perioada estivala.

Evolutia economica a Constantei, dar si a investitiilor straine din zona, in ultimii ani, au creat si o cerere de locuinte noi de inchiriat pentru managerii de firme.

„In proiectul Maria Regia s-au inchiriat 15 vile grupului CEZ, care le-a contractat pentru a le folosi ca locuinte pentru angajati”, spune Marius Coman, directorul agentiei constantene All Imobiliare, care a intermediat o parte din tranzactiile din acest proiect rezidential. El crede ca 50-70% dintre dezvoltatorii constanteni care au proiecte finalizate au apelat la solutia inchirierilor.

Razvan Satnoianu, directorul companiei de dezvoltari imobiliare RomDeals Property, care are in portofoliu proiectele rezidentiale Sea View Residence si Sun Garden din Costinesti, spune ca printre cumparatorii de locuinte din cele doua proiecte se numara si proprietari de firme din zona, care au dorit sa aiba locuinte de protocol pentru anumiti clienti sau parteneri.

Desi exista cerere, Satnoianu spune ca nu vrea sa inchirieze catre companii locuintele care au ramas nevandute.

„Sunt firme care cauta locuinte pentru angajati, mai ales cele care au activitati pe litoral in sezon, dar cer discount-uri foarte mari si prefer sa nu le inchiriez”, spune Satnoianu.

Piata rezidentiala din Constanta a fost afectata de criza economica cel mai tarziu, comparativ cu celelalte orase mari din tara. Preturile locuintelor vechi din oras au inceput sa scada de abia la finalul lui 2008, fata de primavara, cum s-a intamplat in celelalte orase importante din Romania.

In plus, chiriile apartamentelor vechi din Constanta sunt la nivelul de anul trecut in euro, spune Coman, care mentioneaza ca si scaderea preturilor de vanzare a fost mai lenta decat in alte orase din tara. De ce? „Este un oras turistic, dar are si o activitate economica dinamica, fiind port”, spune Coman.

Totusi, nici Constanta nu a fost ocolita de criza, asa ca multe proiecte au fost amanate.

„Vectra este in insolventa si mai sunt si dezvoltatori care nu au mai inceput proiectele anuntate, cum este Westhouse”, spune Coman.

Si in Brasov, dezvoltatorii au inchiriate locuinte catre persoane care au business-uri in zona.

Reprezentantii companiei Bressan, care detine proiectul Stupinii Noi din Brasov, au anuntat ca vor sa inchirieze 10 vile in regim hotelier. „Actualmente sunt in chirie lunara clienti care desfasoara activitati in zona Brasovului”, spune directorul Bressan, care a mentionat ca vilele au mai fost inchiriate si pentru evenimente de mai multe companii, cum ar fi Kronospan, Miele sau banca IntesaSanpaolo.

„Avem constructiile gata si trebuie exploatate intr-un fel. In plus, avem experienta in domeniul turismului, detinem Vila Daria din Poiana Brasov”, explica Ion Turcu, directorul Bressan, decizia de a inchiria o parte din locuintele din proiect.

Ion Turcu estimeaza ca la un grad mediu de ocupare de 65% ar obtine venituri de circa 280.000 euro anual din inchirieri. „In conditiile in care vom avea un grad de ocupare de peste 50%, atunci vom extinde proiectul la inca 10 case, de anul viitor”.

Totusi, aceasta practica nu este o regula, in regiunile montane. Majoritatea dezvoltatorilor din aceste zone nu au scos la inchiriere locuintele dezvoltate, pentru ca multe dintre acestea sunt amplasate in zone limitrofe, pentru care nu exista cerere.

In plus, agentii imobiliari din aceste zone spun ca pe piata nu exista foarte multe proiecte noi finalizate, care sa poata sa inchirieze locuinte.

Desi nu gasesc cumparatori, dezvoltatorii din Brasov nici nu au scazut preturile prea mult in ultimul an.

„Preturile sunt inca foarte mari, scaderile la locuinte noi fiind de 10-15%, fata de 20-25% la apartamente vechi”, a spus Andrei Voicu, broker imobiliar la agentia brasoveana Forti Imob.

Si Ionut Dorobantu, directorul agentiei imobiliare Mag Land din Brasov, spune ca preturile apartamentelor noi nu au scazut foarte mult, iar potentialii clientii s-au orientat spre locuinte vechi.

Nici pe Valea Prahovei dezvoltatorii nu s-au reorientat masiv spre inchirieri in regim hotelier, dar au scazut preturile mai mult. Conform lui Nicolae Marinescu, consultant imobiliar la agentia Mervani, preturile au scazut cu pana la 25%.

De asemenea, nici in Sibiu nu exista o cerere mare pentru locuinte noi, acestea avand preturi ceva mai mari decat cele vechi si fiind amplasate, in cea mai mare parte a cazurilor, in afara orasului.