- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Studiu: Preturile locuintelor au scazut cu pana la 40% de la inceputul anului

31 Aug, 12:10 • Redactia DailyBusiness
Preturile locuintelor din Romania, exprimate in lei, s-au redus cu 10-40% in primul semestru, fata de sfarsitul anului trecut, pe segmentul vechi scaderea fiind in medie de 23%, iar pe cel nou de 17%, potrivit estimarilor companiei de evaluare Darian Rom-Suisse, informeaza Mediafax.
Studiu: Preturile locuintelor au scazut cu pana la 40% de la inceputul anului

„Reducerea costurilor de constructie si cu forta de munca a permis dezvoltatorilor sa incerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piata a cumparatorilor”, se arata intr-un studiu al companiei.

„Scaderile preturilor in termeni reali (valoare in lei) la proprietati rezidentiale in primul semestru al anului s-au situat in intervalul 10-40%, in functie de locatie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraselor importante din tara, preturile apartamentelor vechi au coborat in medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%”, se mai precizeaza in documentul citat.

Autorii studiului au remarcat ca in aproape toate orasele, apartamentele vechi au scazut mai mult decat cele noi, o exceptie fiind Baia Mare, unde situatia este inversata. Apartamentele noi au inregistrat o scadere a preturilor 35%, fata de doar 25% in cazul celor noi.

In Bucuresti, situatia este asemanatoare cu cea din provincie, preturile apartamentelor scazand cu 33% pe segmentul vechi si cu 25% pe cel nou, fata de valorile inregistrate in semestrul anterior, respectiv finalul anului 2008.

„Romania ramane totusi un stat cu statistici paradoxale. Desi peste 80% dintre romani detin proprietati imobiliare, cererea pentru locuinte se mentine la valori crescute. Explicatii se pot gasi in migratia accelerata dinspre rural inspre urban – cei care detin deja o proprietate la tara se muta la oras, unde locuintele sunt mai scumpe – in factorul cultural specific al nevoii de a fi proprietarul spatiului in care locuiesti, in slaba educatie a populatiei in domeniul investitiilor imobiliare”, se mentioneaza in studiu.

In ceea ce priveste perioada urmatoare, reprezentantii Darian nu vad sustenabila mentinerea perioadei de usor echilibru al preturilor prin adoptarea programelor anti-criza de catre Guvern.

„Programul Prima Casa a provocat deja o polarizare a preturilor din zona 50.000-70.000 de euro inspre valoarea maxima garantata de stat de 60.000 de euro. Proprietati scoase la vanzare cu preturi de 54-58.000 de euro au inregistrat o ajustare rapida in sus odata cu anuntarea demararii acestui program, in timp ce efectul invers, de scadere a preturilor pana in aceasta zona se inregistreaza preponderent la dezvoltatorii presati din punct de vedere financiar”, se mai arata in studiu.