REAL ESTATE

Ultima licitatie pentru City Mall, la 21 mil. euro. Daca nici acum nu se vinde?

17 iunie 2011, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
4dd113d6aaf5a.jpg
Centrul comercial City Mall va fi scos din nou la licitatie publica pe 30 iunie, la un pret scazut usor sub 21 mil. euro fara TVA, potrivit unui anunt de pe site-ul Casei de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al companiei.
Aceasta este cea de-a cincea licitatie publica organizata pentru vanzarea activului de la intrarea in faliment, din toamna lui 2010. Potrivit administratorului judiciar aceasta va fi ultima incercare de vanzare prin licitatie publica. Pretul a scazut fata de prima licitatie, organizata in martie, cu circa 12 milioane euro. á

Ce se va intampla daca mall-ul nu va fi vandut nici acum? Administratorul judiciar spune ca se vor incerca alte variante de valorificare. Care sunt variantele luate in calcul la acest moment in cazul in care nu se va gasi nici acum un cumparator? Vanzarea la negociere directa sau pastrarea activului sunt cele doua directii pe care creditorii ar putea hotara sa mearga in continuare.

In cazul unei vanzari prin negociere directa, solutie tatonata de creditori in ultima perioada, este dificil de crezut ca banca ar putea obtine o suma mai mare decat pretul ultimei licitatii. Pe de alta parte, pastrarea activului se poate face in mai multe variante: in interiorul procedurii de insolventa sau poate fi preluat de creditori in contul datoriei.Centrul comercial a intrat in faliment la finalul lui 2010. Printre marii creditori ai companiei Victoria Holding se regasesc bancile Unicredit, cu peste 35 milioane euro de recuperat, si Bancpost (in jur de 5 milioane euro). In total, compania care detine City Mall are datorii de peste 70 milioane de euro.

In general, pe piata activelor scoase la licitatie de case de insolventa se gasesc greu cumparatori, investitorii fiind reticenti in a cumpara acest gen de active, ca urmare a preturilor cerute, care de obicei sunt foarte mari pentru potentialul pe care il au acestea.

"Unul dintre motivele pentru care investitorii nu se inghesuie sa achizitioneze activele imobiliare executate de banci este pretul solicitat, care este unul foarte mare comparativ cu ceea ce poate oferi activul respectiv. Exista investitori speculativi care ar fi interesati sa-si includa in portofoliu 'distressed assets', dar la preturi semnificativ mai miciö, a spus Marius Grigorica, Senior Investment Analyst, DTZ Echinox.

In plus, desi investitorii nu se arata interesati de cele mai multe ori bancile creditoare nu lasa la pret. ôChiar daca investitorii de pe piata nu se arata interesati, banca nu doreste sa coboare pretul. Cel mai probabil, expunerea sa asupra acelui imobil este cel putin egala cu pretul solicitat. In unele cazuri, pentru a nu obtine la executarea silita un pret mai mic decat valoarea finantata, banca vinde proprietatea unui vehicul investitional din cadrul grupului financiar din care face parte, ca ulterior acesta sa-l poata vinde, poate intr-o conjunctura a pietei mai favorabila si fara sa actioneze sub constrangerile impuse de procedura de insolventa", a declarat Marius Grigorica, Senior Investment Analyst, DTZ Echinox.

"In al doilea rand, un activ imobiliar generator de venituri ajunge in situatia de a fi executat de catre creditorul ce a finantat achizitia sau dezvoltarea proprietatii imobiliare in momentul in care se afla in pozitie de 'default', adica incasarile din chirii nu mai pot sustine serviciul datoriei. Daca se ajunge in acesta situatie, inseamna ca business-ul nu este sustenabil, ceea ce il va face total neatractiv in fata investitorilor, activul neputand genera acele rate de rentabilitate asteptate de potentialii cumparatoriö, a mai spus Grigorica.

Investitorii institutionali care iau deciziile de investire pe baza unor analize financiare amanuntite se feresc in general sa achizitioneze astfel de active imobiliare care au avut parte de un asset management neadecvat si care in esenta, au dificultati in a-si incasa chiriile. Pentru a beneficia de siguranta colectarii chiriei este foarte important sa ai chiriasi de calitate (ce dispun de soliditate financiara) si un mix de chiriasi optim.

"Daca vorbim de chiriasii unui centru comercial, riscul s-ar fi putut reduce prin atragerea unui portofoliu de retaileri din diverse categorii si dimensiuni (imbracaminte, electronice, alimentare, entertainment, dry-cleaning etc), deoarece se presupune ca afacerile diverselor categorii de chiriasi vor evolua diferit, adica nu ar esua simultan", a mai spus reprezentantul DTZ Echinox.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 15:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter