- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Un muncitor a murit vineri dimineata la Sun Plaza

05 Mar, 12:07 • Redactia DailyBusiness
Un barbat a murit dupa ce a cazut, vineri dimineata, in putul liftului la care lucra in interiorul proiectului Sun Plaza din Bucuresti, la cladirea de birouri adiacenta mall-ului cu acelasi nume, iar alte doua persoane au fost ranite.
Un muncitor a murit vineri dimineata la Sun Plaza

In putul liftului era apa, inca nefiind elucidate imprejurarile in care barbatul a cazut sau daca liftul functiona ori era defect, potrivit Mediafax.

In jurul orei 11:00, mai multe echipaje de pompieri si un automobil al Ministerului de Interne erau plasate la intrarea mall-ului dinspre Piata Sudului.

Totodata, la intrarea dinspre Calea Vacaresti a mall-ului, cateva persoane imbracate in salopete rosii le-au interzis unor vizitatori sa intre in centrul comercial, care era inchis la acea ora.

Sun Plaza a fost deschis in urma cu 9 zile, desi lucrarile la cel mai mare mall din Romania nu erau finalizate integral.

Update: 12:15

Bogdan Oprita, coordonatorul Smurd Bucuresti, a declarat pentru Mediafax, ca din primele verificari, cei trei ar fi fost muncitori care lucrau la lift. „Ei au cazut de la etajul 2 la minus 2”, a spus medicul.

Acesta a aratat ca cele doua victime, de 23 si 27 de ani, „par a avea doar traumatisme cranio-faciale”. Ele vor fi transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Capitala.

Update: 12:17

Reprezentantii EMCT, dezvoltatorul proiectului, au precizat pentru DailyBusiness.ro ca accidentul de munca a vut loc pe santierul Sun Offices, cladirea de birouri adiacenta centrului comercial Sun Plaza si aflata in imediata apropiere.

„Dupa o prima investigatie, reiese ca mai multi muncitori au indepartat protectiile de la casa liftului din cladirea de birouri si au incercat sa coboare materiale de la etajul 3 al santierului, incalcand normele de protectie a muncii”, spun reprezentantii dezvoltatorului.

Cladirea de birouri se afla inca in constructie si nu este accesibila publicului, mai spun reprezentantii proiectului.

Accesul vizitatorilor in mall se face la aceasta ora in conditii normale, conform reprezentantilor centrului comercial.

Proiectul Sun Plaza nu este singurul dintre proiectele mari din Romania soldate cu morti. In octombrie 2009, doi muncitori care lucrau pe santierul Autostrazii Transilvania din judetul Cluj au murit dupa ce au cazut de la inaltime, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj declansand anchete in aceste cazuri.

Cel mai grav accident de munca de pe santierele Capitalei a avut loc la sfarsitul lui mai 2009, la pasajul Baneasa, cand trei muncitori au murit dupa ce un mal de pamant s-a surpat.

Update 13:10

Potrivit lui Constantin Bujor, de la ITM Bucuresti, cei trei lucrau pe un suport de lemn suspendat deasupra putului liftului, care a cedat. Persoana care a murit este electrician si monta tuburi de alimentare cu energie electrica, a spus Bujor, la Europa FM. „Celelalte persoane nu au patit nimic”.

Bujor mai spune ca este vorba despre un accident de munca, iar compania poate fi sanctionata contraventional si chiar penal.

Update 15:50

Cei trei muncitori sunt angajati ai firmei Beta Cons, subcontractor al firmei Voinea Construct, care executa lucrari de amenajare la cladirea de birouri.

Potrivit reprezentantilor proiectului, cei trei muncitori au incercat sa transporte materiale de constructie pe alte cai decat cele normale si autorizate pentru aceasta activitate.

Cei trei muncitori au cazut in casa liftului din cladirea de birouri dupa ce au indepartat protectiile de la golul casei liftului cu intentia de a transporta materialele pe aceasta cale de la etajul 2 la alt etaj al santierului.

Reprezentantii Sun Offices si-au exprimat compasiunea pentru familia muncitorului care si-a pierdut viata, precum si speranta ca cei doi raniti isi vor reveni complet.

Sun Offices, constructorul si autoritatile competente (Politia, Inspectoratul Teritorial de Munca, Procuratura, Pompierii si Institutul de Medicina Legala) lucreaza impreuna pentru a stabili circumstantele exacte ale accidentului, potrivit informarii reprezentantilor proiectului.

Update 17:00

Cei doi muncitori raniti in urma accidentului produs vineri pe santierul Sun Offices au traumatisme minore si au primit ingrijiri medicale la Spitalul „Bagdasar Arseni”. Acestia au refuzat sa se interneze, desi medicii le-au recomandat sa ramana in spital pentru supravghere timp de 24 de ore, potrivit Mediafax.