- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

UNIM: Piata terenurilor are doua paliere, unul matur si unul speculativ

21 Mar, 14:51 • Redactia DailyBusiness
Piata terenurilor din Capitala este structurata pe doua paliere: unul profesional, care include si proiectarea viitoarei dezvoltari imobiliare si unul speculativ, al achizitiei in scop de revanzare pentru profit, afirma reprezentantii UNIM.
UNIM: Piata terenurilor are doua paliere, unul matur si unul speculativ

„Bucurestiul nu mai este o piata primitiva in care se cumpara si se revand terenurile in mod speculativ. Acum cumperi terenul si faci proiectul, obtii avizele si vinzi in stadiul de afacere”, a declarat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM).

El a adaugat ca multe terenuri din Bucuresti sunt blocate tocmai pentru ca nu ofera randament.

Potrivit lui Zamfir, tranzactiile de terenuri in acest sistem sunt majoritare acum pe piata, iar celalalt palier al pietei terenurilor, cel speculativ, mai apare doar in cazul terenurilor amplasate la periferia Capitalei.

Anul acesta, analistii imobiliari considera ca preturile terenurilor vor creste doar in zonele inca nedezvoltate, cu conditia ca aici sa apara un proiect de amploare, dar si in zonele cu proiecte de imbunatatire a infrastructurii din Capitala. In celelalte zone, preturile urmeaza sa stagneze.

De asemenea ,se mizeaza pe o crestere a preturilor terenurilor din zonele limitrofe Capitalei.

Dinamica redusa a pietei scade profitabilitatea proiectelor proaste

„Pana acum, orice proiect rezidential se bucura de succes pentru ca piata avea un ritm de crestere alert. Incepand cu anul acesta, ritmul de crestere va fi mai lent, iar marjele de profit ale proiectelor proaste vor scadea, fiind foarte posibil sa vedem si primele falimente”, a declarat Zamfir.

Acesta a precizat ca foarte multe companii care nu activau pe segmentul imobiliar au fost atrase sa dezvolte proiecte imobiliare ca urmare a ritmului de crestere, iar lipsa de expertiza a acestor dezvoltatori fara experianta le va afecta profitul.

„Stocul de clienti care pot accesa un credit ipotecar este mic, pentru ca majoritatea celor care isi permiteau un credit si l-au luat deja. Pe piata exista intr-adevar o necesitate mare de locuinte. Necesitatea nu este ainsa celasi lucru cu cererea, care presupune si posibilitatea financiara de a-ti achizitiona o locuinta”, a precizat Zamfir. El sustine ca nu poate fi vorba insa de o scadere a preturilor pe piata.

„Preturile nu vor scadea pentru ca piata imobiliara este una inerta cu cicluri mari. Daca un producator din industria modei nu vinde colectia de toamna, in acel sezon va scadea preturile in primavara cu 50%. In imobiliare, in schimb, preturile scad foarte greu si cresc foarte usor”, a mai spus Zamfir.