REAL ESTATE

Volumul total al investitiilor imobiliare, in crestere cu 222% in prima jumatate a anului

24 iulie 2014, ora 15:13 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Sursa foto: bogart.ro
Sursa foto: bogart.ro
Volumul investitional pentru Romania in prima jumatate a anului 2014 a crescut cu 222% fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand o mai mare diversitate cu privire la tipul si utilizarea proprietatilor vandute, precum si in ceea ce priveste profilul cumparatorilor.á

Nivelul investitiilor pentru prima jumatate a anului 2014 a atins 402,4 milioane euro pentru o suprafata tranzactionata de peste 692.000 mp. Aceasta reprezinta o crestere de 222% fata de prima jumatate a anului 2013 si de 17% fata de volumul total pentru 2013. S-au inregistrat in total 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut, potrivit ultimului studiu asupra pietelor de capital, realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE.

Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii (segmentul de birouri detinand 58% din totalul volumului), tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth a generat 54% din volum).

Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime (precum Charles de Gaulle Plaza), la proprietati secundare (precum Auchan Pitesti Gavana) sau proprietati de tip ôdistressedö (Pic Pitesti si Pic Oradea).

Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8,00%. Restul randamentelor prime au ramas stabile. In ceea ce priveste evolutia chiriei prime, aceasta a fost relativ stabila: 60 euro/mp/luna pentru centrele comerciale, 18 Euro/mp/luna pentru spatiile de birouri si 3,8 euro/mp/luna pentru spatiile industriale.

äAceasta crestere a volumului de investitii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, in special spatii de birouri si retail in Bucuresti. Cu randamente atractive, o economie aflata intr-un stadiu pozitiv de evolutie si o cerere in crestere de la un trimestru la altul din partea chiriasilor, exista suficiente argumente pentru ca alte tranzactii majore sa se finalizeze in urmatoarele 6-9 luniö, a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania.

In ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri, s-a observat, de asemenea, o crestere in termeni de numar, valoare a volumului si tipul de proprietati vandute. Specialistii au identificat trei mari categorii de cumparatori de proprietati funciare: retaileri (in special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin), care cauta sa cumpere proprietati in orasele principale si secundare, ocupanti industriali interesati in parcele de teren pentru dezvoltarea de fabrici (Dr. Oetker, Best Food, Continental) si dezvoltatori imobiliari care achizitioneaza proprietati prime in marile orase pentru proiecte viitoare (NEPI, Globalworth si Kiseleff Development).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 07:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter