- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Zona metropolitana Braila-Galati, blocata de conflictele dintre administratii

12 Mar, 15:00 • Redactia DailyBusiness
Dezvoltarea zonei metropoliatane Braila-Galati este blocata in prezent de conflictul dintre administratiile celor doua orase, a declarat Mihai Capra, prefectul judetului Galati.
Zona metropolitana Braila-Galati, blocata de conflictele dintre administratii

Oferta autoritatilor brailene pentru cele 500 hectare din proprietatea municipiului Galati, pentru a dezvolta o zona metropolitana, este lipsita de avantaje pentru galateni, apreciaza Capra.

Consiliul Local Galati este proprietarul unei suprafete de 1.000 ha in interiorul judetului Braila, in baza unei hotarari guvernamentale, emisa de Cabinetul Nastase in mai 2002.

Autoritatile brailene vor sa obtina acum jumatate din aceasta suprafata ca si conditie prioritara pentru continuarea demersurilor comune de dezvoltare a zonei metropolitane Galati-Braila. Initiativa este blocata de conflictele dintre cele doua administratii pe marginea dreptului de administrare a terenului. Oferta ce insoteste aceasta solicitare este considerata ca fiind lipsita de avantaje pentru Galati.

„Propunerea Consiliului Judetean Braila creeaza posibilitatea ca administratiile publice locale din Braila si Galati, prin protocolul ce se va incheia ca urmare a impartirii echitabile a suprafetei de teren mentionate, sa promoveze un proiect de act normativ ce urmeaza a fi inaintat Guvernului Romaniei prin care sa se modifice prevederile Hotararii de Guvern nr. 512 din 2002, in sensul crearii posibilitatii de construire si a altor obiective economice de interes pentru dezvoltarea zonei pe langa locuinte si utilitati sociale”, au declarat reprezentantii Consiliului Judetean Braila, citati de NewsIn.

Galatenii nu sunt multumiti cu solutia propusa de braileni. „In opinia mea, Consiliul Judetean Braila ne cere 500 de hectare si nu ofera absolut nimic”, a declarat, miercuri, prefectul judetului Galati, Mihai Capra, citand din oferta inaintata de Consiliul Judetean Braila.

Potrivit HG 512 din 2002, pe cele 1.000 de hectare nu se poate construi nimic altceva decat locuinte si utilitati sociale, or obiectivul declarat al brailenilor este acela de a modifica acest document pentru a permite investitorilor privati sa patrunda in zona. Acest punct de vedere nu este impartasit insa si de autoritatile galatene.

„Noi nu vrem sa construim altceva acolo. Nu vrem sa facem fabrici si uzine. Dorim sa facem exact ceea ce trebuie: locuinte si utilitati sociale, adica scoli, biserici, magazine, politie, posta, tot ceea ce tine de un trai civilizat”, a explicat Capra.

In situatia de fata, apreciaza prefectul de Galati, cele doua autoritati au intrat din nou in blocaj. „Vom organiza, probabil saptamana viitoare, o intalnire cu colegii din Braila, dar tare ma tem ca pana dupa alegerile locale, lucrurile vor bate pasul pe loc”, a mai spus Capra.

Potrivit acestuia, nu s-ar fi ajuns in impas daca Guvernul Nastase, cel care a acordat Consiliului Local Galati suprafata de 1.000 ha din interiorul judetului Braila, ar fi modificat si granitele administrativ-teritoriale ale celor doua judete in asa fel incat ritmul lucrarilor demarate de Galati in zona sa nu mai fie determinat de disponibilitatea Brailei de a emite autorizatii de constructie.

„In mod normal, Hotararea de Guvern de trecere a terenului in proprietatea municipiului Galati trebuia urmata de o ordonanta de urgenta, o lege prin care sa se modifice teritorial zona celor doua judete, in asa fel incat municipiul Galati sa aiba si competente de emitere a autorizatiilor, a documentelor de stare civila, de incasare a taxelor locale, de administrare efectiva a terenului”, a spus prefectul judetului Galati.

Terenul de 1.000 ha, situat pe teritoriul judetului Braila, a apartinut Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si a intrat in proprietatea municipiului Galati in urma unei decizii luate de Cabinetul Nastase.

Suprafata este situata chiar la granita dintre cele doua unitati administrativ-teritoriale. Initiativa galatenilor de a uni municipiile Galati si Braila printr-o zona metropolitana, pornind chiar de pe terenul viran de 1.000 de hectare, a starnit dispute intre cele doua autoritati.

In prezent, pe terenul dintre municipiile Galati si Braila, unde poate fi dezvoltata zona metropolitana, sunt construite si date in folosinta de catre Primaria Galati 247 de apartamente ANL.

In plus, municipalitatea galateana a demarat constructia altor 200 de apartamente dupa ce a obtinut autorizatiile de constructie de la autoritatile brailene si are proiecte pentru alte 350 de locuinte.